Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) ότι το σχόλιο που έκανε στη Βαρσοβία, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έπρεπε να απομακρυνθεί από την εξουσία, αντικατοπτρίζει την οργή του ίδιου του και όχι μια στροφή στην αμερικανική κυβερνητική πολιτική.

Ταυτόχρονα ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «δεν ανακαλεί» τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του, δεδομένου ότι εξέφραζαν την «αγανάκτησή» του, αφού είχε μόλις συναντηθεί με οικογένειες που εκτοπίστηκαν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Δεν ζητώ συγγνώμη»

«Δεν τις ανακαλώ» και «δεν ζητώ συγγνώμη» είπε στους δημοσιογράφους για τις δηλώσεις του. «Εξέφραζα απλώς την αγανάκτησή μου (…) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε κάποια θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής», συνέχισε. «Κανείς δεν πιστεύει ότι θα ρίξουμε τον Πούτιν», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό το σχόλιο θα μπορούσε να προκαλέσει μια αρνητική αντίδραση από την πλευρά του Ρώσου προέδρου, ο Μπάιντεν απάντησε: «Δεν με νοιάζει τι πιστεύει. Θα κάνει αυτό που σκοπεύει να κάνει».

Αναφερόμενος σε μια πιθανή συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Μπάιντεν είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θέλει να συζητήσει ο Πούτιν.

Η αρχική δήλωση

Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας το Σάββατο στη Βαρσοβία, ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του «χασάπη». Εξάλλου, η αναφορά του σε ενδεχόμενη ανατροπή του Ρώσου προέδρου προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Κρεμλίνου:

«Αυτό δεν πρόκειται να αποφασιστεί από τον κ. Μπάιντεν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να είναι μόνο επιλογή του λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Λίγο αργότερα ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο πρόεδρος δεν καλεί για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία».

«Αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία, ούτε για αλλαγή καθεστώτος», επισήμανε ο αξιωματούχος, μετά την ομιλία Μπάιντεν στη Βαρσοβία.

Τον Αμερικανό πρόεδρο «άδειασε» και ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν. «Δεν θα χρησιμοποιούσα αυτές τις λέξεις», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο France 3.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα