Συμπτώματα δηλητηρίασης εμφάνισε ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς και κάποιοι Ουκρανοί που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής χρόνος που συνέβη αυτό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται άτομα με γνώση του θέματος, ο άλλοτε ιδιοκτήτης της Τσέλσι και Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα μετά από συνάντηση στο Κίεβο νωρίτερα αυτό το μήνα.

Τα συμπτώματα

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο Αμπράμοβιτς -ο οποίος πηγαινοέρχεται μεταξύ Μόσχας, Λβιβ και άλλων τόπων διαπραγμάτευσης- καθώς και τουλάχιστον δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής ομάδας, εμφάνισαν συμπτώματα που περιελάμβαναν κόκκινα μάτια, συνεχές και επώδυνο δάκρυ και ξεφλούδισμα δέρματος στα πρόσωπα και στα χέρια τους, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Σύμφωνα με τη WSJ, η ουκρανική πλευρά απέδωσε την δηλητηρίαση στους σκληροπυρηνικούς στη Μόσχα, οι οποίοι φέρονται να θέλουν να σαμποτάρουν τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Πρόσωπο κοντά στον Αμπράμοβιτς είπε ότι δεν ήταν σαφές ποιος είχε βάλει στο στόχαστρο τη διαπραγματευτική ομάδα.

Δεν κινδυνεύει η ζωή τους

Η κατάσταση της υγείας του Αμπράμοβιτς και των Ουκρανών διαπραγματευτών έχει έκτοτε βελτιωθεί και η ζωή τους δεν κινδυνεύει, είπαν πηγές με γνώση του θέματος. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι – ο οποίος έχει συναντηθεί με τον Αμπράμοβιτς – δεν επηρεάστηκε, πρόσθεσαν.

Εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε ότι δεν είχε καμία πληροφορία για τα περί δηλητηρίασης.

Δυτικοί εμπειρογνώμονες που εξέτασαν το περιστατικό είπαν ότι ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί αν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιου είδους ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Μεσολαβητής

Σημειώνεται πως ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ενεργεί ως «ειρηνοποιός» στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, ενόσω ευρισκόμενος στην Τουρκία αποφεύγει τις δυτικές κυρώσεις.

Ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι ταξιδεύει μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Μόσχας και Κιέβου για να μεταδώσει μηνύματα μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστηρίζουν οι Times.

Όμως, όταν παρέδωσε στον Ρώσο πρόεδρο ένα σημείωμα από τον Ουκρανό ομόλογό του στο οποίο καταγραφόταν η θέση της ουκρανικής πλευράς για μια συμφωνία ειρήνης, ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να «εξερράγη».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Αμπράμοβιτς έφυγε από το αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη με ένα ιδιωτικό αεροσκάφος Hawker 800XP την περασμένη Τετάρτη, πετώντας από τη Μαύρη Θάλασσα προς το Σότσι. Ο ιχνηλάτης πτήσης του «έκλεισε» κοντά στην πόλη Μινεράλνιε Βόντι, με το αεροπλάνο να εμφανίζεται αργότερα από στο αεροδρόμιο Vnukovo στη Μόσχα να επιστρέφει στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ο ολιγάρχης είχε πετάξει για να συναντήσει τον Πούτιν και να του παραδώσει ένα χειρόγραφο σημείωμα του Ζελένσκι που περιγράφει τη θέση της Ουκρανίας όσον αφορά τους όρους ειρήνης. Σύμφωνα με τους Times, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον ολιγάρχη: «Πες του ότι θα τους τσακίσω».

Οπως υποστηρίζουν οι Times, ο Αμπράμοβιτς επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και είχε επαφή με τον Ουκρανό πολιτικό Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος λέγεται ότι ενεργεί ως διαπραγματευτής του Κιέβου. Συναντήθηκαν σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην τουρκική πρωτεύουσα, σε επαφές που οργάνωσε ο σύμβουλος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Η πρόταση Καλίν

Ο Καλίν προωθεί την ιδέα η Κριμαία και το Ντονμπάς να ελέγχονται από τη Μόσχα με «μακροπρόθεσμη παραχώρηση», όπως η Βρετανία κατείχε το Χονγκ Κονγκ από το 1898 έως το 1997.

Ο Πούτιν πιστεύεται ότι εξετάζει την πρόταση, αλλά η οργή του για τις αποτυχίες του στρατού του και το μίσος για τον Ζελένσκι φέρονται να τον συγκρατούν.

Ο Αμπράμοβιτς και ο Ουμέροφ επισκέφθηκαν τον Ουκρανό πρόεδρο στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Κίεβο, αφού ταξίδεψαν με ιδιωτικά τζετ στην Πολωνία. Ο επιχειρηματίας πετούσε με αεροσκάφος που ανήκει σε τουρκική εταιρεία, λόγω των κυρώσεων της ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα