Η μετάβαση σε ένα βιώσιμο σε όρους ESG (Περιβάλλον – Κοινωνία – Διακυβέρνηση) μέλλον, είναι πλέον μονόδρομος στη στρατηγική των σύγχρονων επιχειρήσεων στη νέα «πράσινη» εποχή που διαμορφώνεται.

Η Ελληνικός Χρυσός, συνεπής στις αρχές της Υπεύθυνης Μεταλλευτικής Δραστηριότητας (Responsible Mining), από το 2004, αναπτύσσει και λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Βορειοανατολική Χαλκιδική υπό το πλέον αυστηρό πλαίσιο περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας, έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την αρμονική συνύπαρξη των μεταλλείων, με τις τοπικές κοινωνίες που τα φιλοξενούν.

Έχοντας δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, που ενσωματώνει τα κριτήρια ESG στο σύνολο της δραστηριότητάς της, η Ελληνικός Χρυσός εστιάζει στη δημιουργία αξίας στους τρεις θεμελιώδεις πυλώνες: της κοινωνίας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Έως σήμερα, οι επενδύσεις της εταιρείας ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια, ενώ αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότης της περιοχής, απασχολώντας περισσότερους από 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους, με το 84% να προέρχεται από το Δήμο Αριστοτέλη.

Ταυτόχρονα, απέδωσε στο κράτος έσοδα 394 εκατ. ευρώ, ενώ και οι προμήθειες (από ελληνικές εταιρείες) ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο κοινωνικών επενδύσεων, από το 2012 έχουν επενδυθεί άνω των 24 εκατ. ευρώ προς όφελος του Δήμου Αριστοτέλη και της ευρύτερης περιοχής της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής.

Δίπλα στην τοπική κοινωνία

Σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, η Ελληνικός Χρυσός ανέλαβε την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, όπως η αποκατάσταση του οδικού άξονα Ολυμπιάδας-Βαρβάρας (αξίας άνω των 300.000 ευρώ) που υπέστη σοβαρές ζημιές στη σφοδρή κακοκαιρία του 2020.

Παράλληλα, μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στην υποστήριξη του τοπικού συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας για το οποίο η Ελληνικός Χρυσός κάλυψε τα έξοδα επάνδρωσης των Κοινοτικών Ιατρείων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, δράση αξίας 50.000 ευρώ.

Επενδύοντας στο μέλλον, η εταιρεία προχώρησε στην ανακαίνιση και αναβάθμιση 7 σχολικών εγκαταστάσεων της περιοχής, στην εγκατάσταση συστήματος φίλτρανσης νερού σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη, ενώ για 4η χρονιά υλοποίησε το καινοτόμο πρόγραμμα Ρομποτικής σε συνεργασία με την Eduact, που καλλιεργεί στους μαθητές σημαντικές δεξιότητες και γνώσεις, μία επένδυση 90.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019-2020, η Ελληνικός Χρυσός διέθεσε συνολικά το 6% των καθαρών κερδών της σε κοινωνικές επενδύσεις, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διάθεσης κοινωνικών επενδύσεων στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο.

Διαβάστε την Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019-2020

Η Ελληνικός Χρυσός συνέχισε και το 2021 τις επενδύσεις της σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά έργα στον Δήμο Αριστοτέλη, υλοποιώντας έργα και δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας συνολικής αξίας 1,3 εκατ. ευρώ.

Προτεραιότητα το περιβάλλον

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση ενός ακόμα τμήματος του εκτενούς προγράμματος περιβαλλοντικής αποκατάστασης που εκπονεί επί σειρά ετών, για τον καθαρισμό εκτάσεων γης από μεταλλευτικές χρήσεις προηγούμενων ιδιοκτησιών. Σε αυτό το πλαίσιο, παρέδωσε στην τοπική κοινωνία έναν νέο φυσικό χώρο έκτασης 30 στρεμμάτων που για δεκαετίες αποτελούσε χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών με αρνητική επίπτωση στο τοπικό περιβάλλον.

Επιπλέον, δώρισε ένα απορριμματοφόρο όχημα στο Δήμο Αριστοτέλη, καλύπτοντας παράλληλα μέρος των εξόδων για υλικοτεχνικό εξοπλισμό για τις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου, ενώ φρόντισε και για την ασφαλή περισυλλογή των αδέσποτων ζώων με τη δωρεά κατάλληλου οχήματος, αξίας 45.000 ευρώ.

Τέλος, σε συνεργασία με τη Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίστηκε η εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ στάθηκε δίπλα και στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, με συνολική στήριξη 30.000 ευρώ.

Καινοτόμα περιβαλλοντικά προγράμματα

Μένοντας πιστή στις δεσμεύσεις της για βιώσιμη ανάπτυξη, η εταιρεία υλοποιεί μια σειρά από προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, το Βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα online και δημόσια προσβάσιμα προγράμματα στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα παρακολουθεί και καταγράφει δεδομένα για την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον και τον θόρυβο, κ.ά., σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε προσβάσιμη από όλους ειδική online πλατφόρμα.

Ακόμα, υλοποιεί το πρόγραμμα βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης, το οποίο αξιοποιεί μεταξύ άλλων την τεχνολογία ξηρής απόθεσης, η οποία προσφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, όπως η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η εξοικονόμηση νερού και η αύξηση της ασφάλειας έναντι γεωτεχνικών κινδύνων.

Πρόγραμμα κοινωνικών επενδύσεων 70 εκατ. ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνικός Χρυσός θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση και στο μέλλον, καθώς στο πλαίσιο της Νέα Επενδυτικής Συμφωνίας σχεδιάζει επενδύσεις περί των 70 εκατ. ευρώ σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης, σε συνεργασία πάντα με την τοπική κοινωνία.

Εταιρική διακυβέρνηση

Ως μέλος του διεθνούς μεταλλευτικού ομίλου Eldorado Gold, εισηγμένου σε δυο από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου, της Νέας Υόρκης και του Καναδά, η Εταιρική Διακυβέρνηση αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας για την εταιρεία.

Μέσα από μια σειρά προτύπων η εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS) σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητας της εταιρείας καθοδηγεί τη συνολική της λειτουργία προς την επίτευξη των επιμέρους στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Αποτέλεσμα του SIMS είναι η συμμόρφωση όλων των επιχειρησιακών διαδικασιών με πρότυπα που ενσωματώνουν τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου διεθνώς.

Τι προβλέπει το επενδυτικό σχέδιο

Το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός προβλέπει τη δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής πορείας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μείωση του ποσοστού της ανεργίας στη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, οι 1.000 νέες θέσεις εκτιμάται ότι θα προστεθούν κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές.

Επιπροσθέτως, αναμένεται τα κρατικά έσοδα να ανέλθουν στα 2 δισ. ευρώ μέσω φορολογίας, μισθών και μεταλλευτικών τελών, ενώ προβλέπεται να κατευθυνθούν 3,5 δισ. σε ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών, που θα τροφοδοτήσουν με επιπρόσθετη αξία την εγχώρια αγορά, ενισχύοντας τον τζίρο και την απασχόληση στους συνεργαζόμενους προμηθευτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις