Σήμα μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών και του τζίρου των επιχειρήσεων έδωσαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία των καταθέσεων το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με αυτά, τα υπόλοιπα του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες υποχώρησαν σε μηνιαία βάση κατά 260 εκατ. ευρώ, ποσό που έρχεται να προστεθεί στις εκροές ύψους άνω των 2,2 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου.

Η μείωση αυτή προήλθε κατά κύριο λόγο από τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση των αποταμιεύσεών τους για την κάλυψη των υποχρεώσεων της περιόδου, με δεδομένο ότι η κίνηση στην αγορά ήταν υποτονική για δεύτερο συνεχή μήνα.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις τους στον τραπεζικό τομέα υποχώρησαν κατά 215 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τις απώλειες του 2022 στα 2 δισ. ευρώ περίπου.

Η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, τα καταθετικά υπόλοιπα των οποίων μειώθηκαν το Φεβρουάριο κατά 333 εκατ. ευρώ μετά την υποχώρησή τους κατά 2,39 δισ. ευρώ τον πρώτο μήνα του 2022.

Μικρότερες ήταν οι καθαρές εκροές για τα νοικοκυριά, οι οποίες έφρασαν τα 45 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο, ακολουθώντας την υποχώρηση των 457 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου.

Πάγωσε η αγορά

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι η πτώση των μεγεθών αποτυπώνει τη διαταραχή που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση στην πραγματική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι ο πρώτος αρνητικός Φεβρουάριος για τα φυσικά πρόσωπα, που καταγράφεται από το 2017.

Η αύξηση του πληθωρισμού, που έχει καταστήσει ακριβότερα αγαθά πρώτης ανάγκης, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης σε προϊόντα ελαστικής ζήτησης.

Έτσι, τα νοικοκυριά αναγκάστηκαν να καλύψουν τις ανάγκες της περιόδου από τα έτοιμα, περιορίζοντας τις μη απαραίτητες δαπάνες τους, ενώ το πάγωμα της αγοράς οδήγησε χιλιάδες επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις της περιόδου.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι ανάλογες τάσεις καταγράφονται και τον Μάρτιο, όπως αποτυπώνεται στις πληρωμές μέσω POS σε επιχειρήσεις – πελάτες τους.

Η χρηματοδότηση της αγοράς

Μάλιστα, οι παραπάνω επιδόσεις σημειώθηκαν σε μία περίοδο θετικής ροής από τις χρηματοδοτήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που δείχνει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πραγματική οικονομία.

Χωρίς τις πιστώσεις δανείων στις καταθέσεις των επιχειρήσεων η πτώση των καταθέσεων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 1,4% από 0,9% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 969 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1.303 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτικότερα:

– Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις το Φεβρουάριο του 2022 ήταν θετική κατά 1.030 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 994 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 4,4% από 3,5% τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) διαμορφώθηκε στο 2,9% από 2,8% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 363 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 637 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

– Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Τον Φεβρουάριο του 2022, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 8 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 66 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους μειώθηκε σε 0,9% από 1,1% τον προηγούμενο μήνα.

– Χρηματοδότηση των ιδιωτών

Αρνητική κατά 69 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Φεβρουάριο του 2022, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 244 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο -2,3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις