Με την επόμενη δόση πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, θα καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας, οι οποίοι «κόπηκαν», μετά τους σχετικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν με τη μέθοδο τεχνικών παρακολούθησης γης (monitoring) για το σύνολο των ενισχύσεων.

«Εκατοντάδες αγρότες βαμβακοπαραγωγοί του Νομού Καρδίτσας, οι οποίοι μάλιστα δεν είναι χαλαζόπληκτοι, δεν πληρώθηκαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας», επισήμανε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημήτρη Μελά, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κωτσός.

Ταυτόχρονα, επισήμανε στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι πρέπει να δοθεί άμεση λύση έτσι ώστε να πληρωθούν το συντομότερο δυνατόν καθώς με το πρόγραμμα αυτό ελέγχονται μέσω δορυφόρου οι καλλιεργημένες εκτάσεις, λαμβάνοντας φωτογραφίες σε πραγματικό χρόνο τις οποίες στέλνει στη συνέχεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό οδήγησε σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου υπάρχει κάποια μικρή απόκλιση με βάση τις δηλωθείσες εκτάσεις, να κλειδωθούν τα ΑΦΜ των αγροτών και να μείνουν εκτός πληρωμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος.

Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί – όπως ανέφερε ο κ. Δ. Μελάς – να γίνει διαχωρισμός των αγροτεμαχίων που εμφανίζονται ως προβληματικά με όσα διαθέτει στο ΑΦΜ του ο κάθε δικαιούχος έτσι ώστε να μπορέσει να πληρωθεί για τα υπόλοιπα τα οποία δεν εμφανίζουν αποκλίσεις με βάση τις δηλωθείσες εκτάσεις.

Παράλληλα, σε επικοινωνία με πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Αντρέα Λυκουρέντζο, ο κ. Γ. Κωτσός, ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών έτσι ώστε να πληρωθούν τη συνδεδεμένη ενίσχυση και οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με τον κ. Α. Λυκουρέντζο οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για όσους έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές προχωράνε με αρκετά γρήγορους ρυθμούς έτσι ώστε να ολοκληρωθούν μέσα σε διάστημα ενός μήνα και να πληρωθούν με τις επόμενες πληρωμές.

Η μέθοδος τεχνικών παρακολούθησης γης

Ευρήματα σε αγροτεμάχια που έχουν δηλωθεί στην ΕΑΕ 2021 με καλλιέργεια βάμβακος προέκυψαν από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκα  με τη μέθοδο «Τεχνικές Παρακολούθησης Γης» σε γεωργούς των ΠΕ Τρικάλων, Καρδίτσας και Ημαθίας για την επιβεβαίωση ή μη της δηλούμενης καλλιέργειας και την ανάπτυξη της μεθοδολογίας διενέργειας των ελέγχων .

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεσμεύτηκαν οι γεωργοί των οποίων υπήρχε εύρημα σε τουλάχιστον ένα από τα αγροτεμάχιά τους δηλωμένα με καλλιέργεια βάμβακος που αιτούνταν την σχετική ειδική ενίσχυση, προκειμένου να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έλεγχοι.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω ευρήματα:

  • Μη ορθή ανάπτυξη της καλλιέργειας
  • Μη επιβεβαίωση καλλιέργειας (αφορά είτε σε άλλη καλλιέργεια είτε σε μη επιλέξιμη γη)
  • Εντοπισμός ετερογένειας αγροτεμαχίου (εντός του δηλωμένου αγροτεμαχίου εντοπίζονται περισσότερες της μίας καλλιέργειες)
  • Μη επιβεβαίωση σποράς έως τις 30/5.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO