
Η Δύση γενικότερα και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ειδικότερα πέτυχαν να κινηθούν με εντυπωσιακή ταχύτητα από την επαύριον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ηταν εμφανές ότι υπήρξε συντονισμός, είχαν εντοπιστεί οι τομείς και τα πρόσωπα τα οποία θα αποτελούσαν τους στόχους, ενώ ελήφθησαν και αποφάσεις χωρίς προηγούμενο, όπως το «πάγωμα» του Nord Stream II και η ανακοίνωση του Βερολίνου ότι θα προβεί σε ριζική αναθεώρηση της αμυντικής του πολιτικής. Πολλές νατοϊκές χώρες έχουν επίσης προβεί στην προμήθεια σημαντικών ποσοτήτων οπλισμού στην Ουκρανία, ενώ εξετάζεται η αποστολή περισσότερων ενισχύσεων.
Βρισκόμαστε τώρα σε κομβικό σημείο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και, κυρίως, μία σειρά χωρών της Ανατολικής Ευρώπης – με προεξάρχουσα την Πολωνία – πιέζουν πια ασφυκτικά για διεύρυνση των κυρώσεων και των μέτρων κατά της Ρωσίας, ορισμένοι μιλούν ακόμη και για αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία. Οι συζητήσεις έχουν αρχίσει να στρέφονται και προς την ιδέα επιβολής εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ορισμένοι έχουν μιλήσει ακόμη και για πλήρες εμπορικό εμπάργκο ή για εμπάργκο στις μεταφορές από και προς τη Ρωσία (π.χ. με την πιθανή απαγόρευση του ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων σε ευρωπαϊκά λιμάνια).
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κίνδυνος της ευρύτερης κλιμάκωσης είναι υπαρκτός και μπορεί να προέλθει από διάφορες πλευρές. Μία επίθεση με χημικά ή τακτικά πυρηνικά όπλα, ένας λάθος υπολογισμός και η διάχυση της τραγωδίας θα είναι ανεξέλεγκτη. Στην έδρα της ΕΕ, υπάρχει ανησυχία ότι ο αριθμός των προσφύγων θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα 10 εκατομμύρια! Την ίδια στιγμή, ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ζητεί πράγματα (όπως μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή τανκς) που θα έφερναν την κλιμάκωση εγγύτερα και θα αφαιρούσαν από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ επιλογές που ίσως καταστούν αναγκαίες σε μεταγενέστερο στάδιο.
Θα απαιτηθεί μεγάλη προσοχή. Ισως ακούγεται κυνικό σε ορισμένους, αλλά αν η ΕΕ βυθιστεί ξανά σε εσωστρέφεια και εσωτερικό διχασμό ή αν επικρατήσουν μαξιμαλιστικές επιδιώξεις, τότε όσα επιτεύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα θα κινδυνεύσουν να εξαερωθούν εν ριπή οφθαλμού. Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να λησμονείται ότι υπάρχει διαφορά έκθεσης της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών σε τομείς όπως η ενέργεια. Ηδη, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες πιέζονται υπερβολικά από την αύξηση των τιμών όχι μόνο στα καύσιμα αλλά σε όλο το φάσμα των αγαθών.
Αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απολέσουν την εμπιστοσύνη των κοινωνιών τους, ο Πούτιν ίσως κερδίσει σε έναν πόλεμο φθοράς που θα λυγίσει τη σημερινή συναίνεση. Το δε ΝΑΤΟ πρέπει πριν από όλα να διασφαλίσει ότι η πιθανή επίκληση του Αρθρου 5 δεν θα τεθεί εν αμφιβόλω, η αμυντική του θωράκιση στην Ανατολική Ευρώπη θα προχωρήσει και όλοι οι σύμμαχοι και εταίροι θα εφαρμόζουν σωστά τις κυρώσεις. Σε αυτή τη συγκυρία είναι αναγκαίο το στιβαρό χέρι ψύχραιμων ηγετών που δεν θα παρασυρθούν σε αποφάσεις της στιγμής αλλά διαθέτουν την ικανότητα να δουν τη μεγάλη εικόνα. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται τα στοιχήματα ότι στο Κρεμλίνο θα υπάρξει αλλαγή ηγεσίας σήμερα. Η προετοιμασία όλων πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι έχουμε μπροστά μας έναν – ανηφορικό – μαραθώνιο, όχι έναν αγώνα ταχύτητας με εύκολη έκβαση.


Latest News

Η μεγάλη «σφαλιάρα»
Σε ένα ενδεχόμενο Grexit οι καταθέσεις των πολιτών θα μετατρέπονταν σε νέο νόμισμα

Παράξενοι λογαριασμοί
Η πρώτη (και μοναδική έως τώρα) απόπειρα συγκρότησης παρακράτους μετά τη Μεταπολίτευση επιχειρήθηκε από ένα πολιτικό, δικαστικό και δημοσιογραφικό προσωπικό της χαμηλότερης υποστάθμης

Ο σώζων εαυτόν σωθείτω…
Οι τιμές των rapid test θα έπρεπε κανονικά να μειωθούν

«Πληθωριστικό σοκ» για καταναλωτές και επιχειρήσεις
Άρθρο προέδρου ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη στον ΟΤ

Ο λαός είπε όχι – ο Τσίπρας ήθελε το ναι
Το πρόβλημα με το δημοψήφισμα δεν ήταν ότι έγινε. Ούτε το αποτέλεσμά του. Αλλά ο τρόπος που το χειρίστηκε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

AEI: Πότε ένα εξεταστικό σύστημα είναι δίκαιο
Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένας διαγωνισμός κατάταξης των υποψηφίων και η θεματοδοσία τους κρίνεται επιτυχής όταν οι βαθμολογίες εμφανίζονται σε όλο το βαθμολογικό εύρος: από το 0 έως το 100.

«Αmerica is back!»
Φτάσαμε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ της περασμένης εβδομάδας, όπου ο Μπάιντεν ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοίνωσε την τεράστια ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη με μια δύναμη κάπου 300.000 (!) στρατιωτών.

Η «άχρηστη γνώση» ως όπλο μαζικής αποβλάκωσης
Σε μια εποχή όπου κυριαρχούν οι γνώσεις και η ελεύθερη κυκλοφορία τους, ο κόσμος βυθίζεται σ’ έναν πρωτότυπο σκοταδισμό που θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες

Ταμείο Ανάκαμψης: Μην το χαραμίσουμε σε ασήμαντα μικροέργα
Αρθρο του καθηγητή και πρώην υπουργού Νίκου Χριστοδουλάκη στην ειδική έκδοση του ΟΤ για την οικονομία στο «Βήμα της Κυριακής»

Και το αβγό και η κότα
Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις και η απλή αναλογική