Δεν έχει φτάσει μέχρι στιγμής αίτημα της ρωσικής Gazprom στη ΔΕΠΑ Εμπορίας για την πληρωμή των ποσοτήτων φυσικού αερίου σε ρούβλια, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους η σύμβαση ανάμεσα στις δύο εταιρείες προβλέπει ως νόμισμα πληρωμής για το φυσικό αέριο που αγοράζει η ΔΕΠΑ Εμπορίας το ευρώ. «Αν προχωρήσει σε μία τέτοια αλλαγή η Gazprom, τότε αυτό θα σημαίνει μονομερή τροποποίηση της σύμβασης. Κι επειδή το θέμα αυτό είναι εθνικό, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν, επίσης πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο που η ρωσική εταιρεία επιδιώξει τη μετατροπή του όρου για το νόμισμα πληρωμής, τότε η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα έχει δικαίωμα να ανοίξει και άλλα θέματα της σύμβασης.

Στο ενδεχόμενο πλήρους αδιεξόδου και ιδίως στην περίπτωση μονομερούς τροποποίησης της σύμβασης η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει κάθε δικαίωμα προσφυγής στη διεθνή διαιτησία.

Η τελευταία τροποποίηση

Η τελευταία τροποποίηση της σύμβασης αερίου μεταξύ της ελληνικής και της ρωσικής εταιρείας είχε κλειδώσει στις αρχές της χρονιάς. Τότε η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε ανακοίνωσή της τόνιζε: «Η νέα συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom, με ορίζοντα έως το 2026, εξασφαλίζει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή για τη χώρα μας από το 2022 και εξής, σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία κυμαίνονται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην περιοχή μας αλλά και την Ευρώπη εν γένει. Σημειώνεται ότι στη συμφωνία ρυθμίζονται και επί μέρους θέματα, πέραν της τιμής του φυσικού αερίου, με όρους που καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικό το εν λόγω συμβόλαιο για τα επόμενα χρόνια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης