«Οι επιπτώσεις στην Οικονομία από την Ουκρανική κρίση και η Γεωπολιτική», ήταν η θεματική του πάνελ του OT Forum με ομιλητή τον Nίκο Βέττα, Γεν. Διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνεών  (ΙΟΒΕ) και καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Βέττας εκτίμησε ότι αν υπάρξει κλιμάκωση στην κρίση στην Ουκρανία, τότε τα προβλήματα μπροστά μας θα είναι πολύ σοβαρά και όχι μόνο οικονομικά

Επισημαίνει ωστόσο, ότι αν η κατάσταση εκτονωθεί τους επόμενους μήνες, τότε η οικονομία θα μπορέσει να χωνέψει τις συνέπειες : «Η παγκόσμια οικονομία έχει τεράστιο στομάχι», είπε και πρόσθεσε ότι «κατάπιε» το Brexit, τις ακραίες εμπορικές πολιτικές στις ΗΠΑ επί Τραμπ αλλά και την κρίση χρέους στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι η χώρα έτρεξε πολύ μεγάλα ελλείμματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι πλέον θα πρέπει να αποκτήσει τα εφόδια και να μπορεί προσαρμόζεται όταν υπάρχουν νέες ανάγκες ή όταν η ανάπτυξη δεν θα είναι αυτή που θέλαμε: «Αυτό το οποίο παρατηρούμε είναι ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως το περιβάλλον μας δεν θα είναι πάντα ευνοϊκό».

Δημοσιονομική ευστάθεια

Αναφερόμενος στη δημοσιονομική ευστάθεια είπε ότι δεν είναι κάτι το οποίο η χώρα πρέπει να το κάνει επειδή το θέλουν οι Ευρωπαίοι και οι αγορές: «Είναι συνθήκη ανεξαρτησίας της χώρας μας. Δεν μπορούμε να εξαρτόμαστε από την καλή διάθεση της Ευρώπης ή των επενδυτικών οίκων. Χρωστάμε στα παιδιά μας να μην τους φορτώσουμε χρέη

Ο κ. Βέττας υπογράμμισε ότι δημοσιονομική ευστάθεια δεν σημαίνει κλείνω τη βρύση, τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η χώρα μας θα καταρρεύσει: «Κάθε ευρώ που μπαίνει και κάθε ευρώ που βγαίνει από τα δημόσια ταμεία πρέπει να είναι ιερό και πολύτιμο».

«Μία χώρα μπορεί να έχει ισχυρή ανάπτυξη χωρίς να δημιουργεί μεγάλα ελλείμματα» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι παροχές είναι απαραίτητες σε στιγμές κρίσης, αλλά αυτό δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά»

«Έμμεσο κούρεμα του χρέους» ο υψηλός πληθωρισμός

Ερωτηθείς για τα σενάρια του ΙΟΒΕ αναφορικά με τις προοπτικές της ευρωπαϊκής και της ελληνική οικονομίας ο κ. Βέττας, είπε ότι ακόμα κι αν το πρόβλημα μαζευτεί, η αναταραχή που υπήρξε στις αγορές, είτε αυτό αφορά την ενέργεια είτε τα εμπορεύματα, θα αυξήσει τον πληθωρισμό πάνω από το διπλάσιο από αυτό που πιστεύαμε αρχικά.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, είπε ότι ο προϋπολογισμός θα είναι αρκετά πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις και δεν μαζεύεται εύκολα.

Επεσήμανε ότι προφανώς θα έχει πολύ οδυνηρές συνέπειες , έχει όμως και ορισμένα πλεονεκτήματα για μία χώρα που χρωστάει, γιατί το χρέος της γίνεται πιο εύκολα διαχειρίσιμο σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού: «είναι ένα έμμεσο κούρεμα», πρόσθεσε.

«Η οικονομία της χώρας μας μπορεί να προσαρμοστεί. Αλλά αν η μια κρίση προστίθεται στην άλλη και δεν πατήσουμε το γκάζι ώστε να μπορούμε να φτιάχνουμε δουλειές, θα αρχίσουν να έρχονται διάφορα φαντάσματα και να μας δαγκώνουν» συμπλήρωσε

Προοπτικές ανάπτυξης

Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές προοπτικές, ο κ. Βέττας είπε ότι ο προβληματισμός υπήρχε και πριν από την πανδημία: πώς δηλαδή μπορούμε να πετύχουμε ανάπτυξη χωρίς να επιβαρύνουμε το δημόσιο ταμείο.

Πιο συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι το ΑΕΠ είναι κατανάλωση, «η οποία θα πληγεί, αλλά θα δούμε σε ποιον βαθμό, αν η κατάσταση μαζευτεί πριν από το καλοκαίρι».

Για τις επενδύσεις ο κ. Βέττας είπε ότι βρίσκονται σε αβεβαιότητα, με τον τουρισμό, την ενέργεια και τη μεταποίηση να τελούν εν αναμονή για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Είπε όμως, ότι σημαντική ελπίδα είναι το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας: από τη μία πιέζεται πολύ, γιατί υπάρχει αύξηση του κόστους ενέργειας, από την άλλη υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στις εξαγωγές, είπε.

Ευκαιρίες για την Ελλάδα

Τέλος, εκτίμησε ότι αυτό που συμβαίνει με τη Ρωσία μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες για τις ελληνικές μεταποιητικές μονάδες «αν παίξουν καλά τα χαρτιά τους» στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και για τις μικρές ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που μπορούν να δρουν συμβουλευτικά, αν «διαβάσουν σωστά το παιχνίδι»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM
Beyond 2024 – Charlotte Lorentz Hjorth: Προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της φιλοσοφίας
Beyond |

Charlotte Lorentz Hjorth: Προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της φιλοσοφίας

Το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας συντονίζει την πανευρωπαϊκή σύμπραξη ekip, μια πλατφόρμα πολιτικής καινοτομίας που προωθεί τη διασταυρούμενη καινοτομία με τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες