Πριν φύγει για τη δουλειά του ο Γενς από τη Δανία περνά κάποιες ώρες υπερασπιζόμενος την Ουκρανία στον κυβερνοχώρο. Ο 40χρονος ειδικός στη πληροφορική παρακολουθεί ρωσικές ιστοσελίδες-στόχους μέσω Telegram κι έπειτα τις «βομβαρδίζει». Πρόκειται για ιστοσελίδες ρωσικών οργανισμών και εταιρειών. Απώτερος στόχος του Δανού χάκερ είναι η διαδικτυακή κατάρρευση αυτών των ιστότοπων.
«Το κάνω για να τιμωρήσω του Ρώσους για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν» ανέφερε στην DW μέσω κρυπτογραφημένου μηνύματος. Η διατήρηση της ανωνυμίας είναι απαραίτητη σε τέτοιου είδους συνομιλίες.
Ο αριθμός των φιλο-Ουκρανών «ανταρτών του κυβερνοχώρου» δεν είναι γνωστός. Τα κίνητρά τους αλλά και τα ψηφιακά όπλα που χρησιμοποιούν είναι διαφορετικά και ιδιαίτερα εξελιγμένα. Αυτό που τους ενώνει είναι ο κοινός στόχος: η στήριξη της Ουκρανίας.
Ψηφιακός ανταρτοπόλεμος
Εδώ και δεκαετίες είναι γνωστός ο κυβερνοπόλεμος ως μορφή πολέμου με στόχο την υπονόμευση του εχθρού ή την απόσπαση ευαίσθητων πληροφοριών ή απλώς την πρόκληση σύγχυσης. Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει έναν άνευ προηγουμένου «ψηφιακό ανταρτοπόλεμο». Σύμφωνα με όσα αναφέρουν χάκερ, πρόκειται για άτομα που δρουν ανεξάρτητα εξαπολύοντας κυβερνοεπιθέσεις χωρίς συντονισμό από κάποια κεντρική αρχή.
Η ιδέα για τη «στρατολόγηση» εθελοντών χάκερ γεννήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Ουκρανό επιχειρηματία και ειδικό σε συστήματα ΙΤ Γιέγκορ Αουσέφ, με το που άρχισαν να εκτοξεύονται οι πρώτοι ρωσικοί πύραυλοι στην Ουκρανία, ειδικοί από τον χώρο της κυβερνοασφάλειας προσέγγισαν την ουκρανική κυβέρνηση για να προσφέρουν τη συνδρομή τους. «Μοναδικό μας κίνητρο είναι να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο» ανέφερε ο Αουσέφ στην DW μιλώντας από μια τοποθεσία κοντά στο Κίεβο. Εκτιμά μάλιστα ότι ένα μήνα μετά τη ρωσική εισβολή περίπου 1000 χάκερ δραστηριοποιούνται υπέρ της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός εμπειρογνώμονας εκτιμά ότι πολλοί πιθανώς συνεργάζονται με ένα πυρήνα του ουκρανικού στρατού με στόχο τη συλλογή στοιχείων που αφορούν τη Ρωσία.
O ρόλος των Anonymous και η ποινική διάσταση
Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία πάντως ενεργό ρόλο διαδραματίζει και το διεθνές κίνημα χάκερ Anonymous, το οποίο κήρυξε «κυβερνοπόλεμο εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης» μέσω twitter. Σύμφωνα με όσα είπαν στην DW δύο μέλη των Anonymous, εκατοντάδες χάκερ εξαπολύουν προηγμένες κυβερνοεπιθέσεις. Λιγότερο «προχωρημένοι» χάκερ στέλνουν μηνύματα σε τυχαία νούμερα μέσω εξειδικευμένης ιστοσελίδας επηρεάζοντας τη διασπορά πληροφοριών. Τέλος υπάρχει η κατηγορία εθελοντών χάκερ με ελάχιστες γνώσεις, οι οποίοι έσπευσαν να βοηθήσουν, χωρίς όμως να κατανοούν πλήρως πώς λειτουργούν τα λογισμικά των χάκερ.
Την ώρα πάντως που η ουκρανική κυβέρνηση έχει αγκαλιάσει τους «κυβερνοαντάρτες», ειδικοί προειδοποιούν ότι αντίστοιχες πρακτικές είναι παρακινδυνευμένες. Κι αυτό διότι θα μπορούσαν να πληγούν στόχοι που δεν έχουν σχέση με τον πόλεμο ή να προκαλέσουν ψηφιακά αντίποινα από ακόμη πιο εξελιγμένους χάκερ.
«Κάθε τέτοια επίθεση μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση» εξηγεί ο Ντένις Κένγι Κίπκερ, καθηγητής Δικαίου και Ψηφιακής Ασφάλειας στη Βρέμη. Όπως τονίζει, πολλοί χάκερ δεν γνωρίζουν καν ότι πολλές από τις ενέργειές τους είναι παράνομες. Αυτό πιστεύει σίγουρα ο Δανός χάκερ Γενς, ο οποίος δηλώνει «νομοταγής πολίτης» που σε καιρό ειρήνης δεν θα έκανε όσα κάνει τώρα. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει ένας πόλεμος σε εξέλιξη και θεωρώ ότι πολεμώ, όπως πολλοί άλλοι, στον ψηφιακό στρατό της Ουκρανίας».
Πηγή: Deutsche Welle / Γιάνος Ντέλκερ Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη
Latest News
Νετανιάχου: Ενέκρινε το σχέδιο για την επέκταση των ισραηλινών οικισμών στα Υψίπεδα του Γκολάν
«Η ενίσχυση του Γκολάν είναι ενίσχυση του κράτους του Ισραήλ και είναι ιδιαιτέρως σημαντική την περίοδο αυτή», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
Μελόνι: Παραιτείται από την ηγεσία των Ευρωπαίων Συντηρητικών
Η Τζόρτζια Μελόνι, από στο Φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματός της, αναφέρθηκε στην δράση της κυβέρνησής της, επιτέθηκε στους πολιτικούς της αντιπάλους και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραιτηθεί από πρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών.
Μένουν ή φεύγουν οι ρωσικές βάσεις από τη Συρία;
Άγνωστο παραμένει αν η Ρωσία διατηρήσει τις στρατιωτικής της βάσεις στη Συρία - Τι δείχνουν οι δορυφορικές λήψεις
Nέος πρωθυπουργός, ίδια παλιά προβλήματα - Τι θα κάνει ο Μακρόν
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, την επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν - Οι αναλυτές αναμένουν μικρή πρόοδο
Μακρύς ο δρόμος - Τι ακολουθεί μετά την καθαίρεση του Γιουν στη Νότια Κορέα
Η καθαίρεση του προέδρου Γιουν απαιτεί ομόφωνη έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Νότια Κορέα - Τα φαβορί
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση