Επιτάχυνση της πληρωμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την αιγοπροβατοτροφία ακόμη και πριν το Πάσχα, ενίσχυση για την αντιμετώπιση της έκρηξης των τιμών των ζωοτροφών και καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές, είναι τα πρόσθετα μέτρα που θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε στους βουλευτές Κρήτης της ΝΔ κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός κ. Σίμος Κεδίκογλου και ο πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημήτρης Μελάς, με αντικείμενο τα προβλήματα της κτηνοτροφίας της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε ο ΥπΑΑΤ, περαιτέρω, για τη διευκόλυνση των κτηνοτρόφων όλης της χώρας, θα υλοποιηθούν τα εξής:

– Επιτάχυνση της καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την αιγοπροβατοτροφία (με στόχο την πληρωμή πριν το Πάσχα)

– Για την αντιμετώπιση της έκρηξης των τιμών των ζωοτροφών,  πρόκειται να δοθεί αυξημένη ενίσχυση η οποία θα υπολογισθεί στο σύνολο του τζίρου του 2021, και όχι στις περιόδους που είχαν ανακοινωθεί ως σήμερα.

– Καταβολή του μεταφορικού ισοδυνάμου για τις ζωοτροφές, από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οι βουλευτές Κρήτης μετέφεραν επίσης, την αγωνία των κτηνοτρόφων της Κρήτης, οι οποίοι – όπως επισήμαναν – εν μέσω της διεθνούς κρίσης αντιμετωπίζουν συνθήκες πολύ χειρότερες από αυτές των συναδέλφων τους της ηπειρωτικής χώρας, καθώς οι τιμές των προϊόντων τους είναι χαμηλότερες, ενώ οι τιμές των ζωοτροφών και των καυσίμων υψηλότερες.  «Τα δεδομένα αυτά καθιστούν την κτηνοτροφία στην Κρήτη μη βιώσιμη», είπαν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μετέφεραν τη διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων της Κρήτης για τις συνέπειες που είχε για αυτούς η γνωστή ΚΥΑ του Οκτωβρίου του 2021, με την οποία ανετράπησαν με αναδρομικό τρόπο τα μέχρι τότε δεδομένα της κατανομής ορισμένων κοινοτικών ενισχύσεων.

Ο υπουργός από την πλευρά του κατέστησε σαφές ότι κατανοεί και το μέγεθος και τη φύση των προβλημάτων, ενημερώνοντας για ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει πάρει, οι οποίες πρόκειται να εξειδικευθούν και να ανακοινωθούν επίσημα σύντομα.

Ειδικότερα ως προς το ζήτημα της ΚΥΑ του Οκτωβρίου του 2021, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι επεξεργάζεται λύση με την οποία θα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για τους περισσότερους από τους πληγέντες από την πρώτη εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένων των νεοεισερχομένων κτηνοτρόφων με νέα ζώα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO