Πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον και την πορεία της οικονομίας εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, αλλά και οι επιχειρήσεις, λόγω της βαριάς σκιάς που ρίχνει στην περιοχή ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης οικονομικής κλίματος υποχώρησε άνω του αναμενόμενου κατά 5,4 μονάδες στο -108,5 αυτό το μήνα, που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο του εδώ και δώδεκα μήνες.

Βασική αιτία η κάμψη στην καταναλωτική εμπιστοσύνη που με τη σειρά της οφείλεται στην ανησυχία που επικρατεί στην καταναλωτική αγορά λόγω του πολέμου και των οικονομικών συνεπειών που μπορεί να επιφέρει. Πραγματικά, η έκθεση καταγράφει αυξημένο φόβο για πτώση στα επίπεδα των δαπανών, αύξηση της ανεργίας και βέβαια ντόμινο ανατιμήσεων.

Ειδικά το τελευταίο είναι ήδη επώδυνα ορατό στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς με φόντο και το ράλι στα commodities οι αυξήσεις στις τιμές ακόμη και βασικών προϊόντων είναι σημαντικές. Για το λόγο αυτό εξάλλου ο δείκτης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη «έπιασε» νέο ρεκόρ το Φεβρουάριο στο 5,9% και, όπως φαίνεται, θα ανέβει περαιτέρω το Μάρτιο.

Στο ίδιο μοτίβο και τα επίπεδα εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρήσεων της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου που συρρικνώθηκαν, καθώς προβληματίζονται για την σταθερή διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Πάντως, επιδείνωση παρουσιάζουν και οι προοπτικές στην αγορά εργασίας, καθώς οι προσδοκίες των καταναλωτών δείχνουν πως περιμένουν αύξηση και της ανεργίας σε όλους τους κλάδους, πλην τον κλάδο των υπηρεσιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή