Όλοι οι στόχοι λόγω της κρίσης θα πάνε λίγο πίσω, ανέφερε μιλώντας στο OT Forum και τη θεματική «η Ελλάδα στον κόσμο που αλλάζει» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι οι στόχοι για το έλλειμα θα αναθεωρηθούν «λίγο προς τα πάνω», ενώ θα χρειαστεί να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

«Και οι στόχοι του πρωτογενούς ελλείμματος θα αναθεωρηθούν λίγο προς τα πάνω, και συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα χρειαστεί να κατατεθεί. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την αναπτυξιακή δυναμική και την κοινωνική συνοχή. Δεν είμαστε κολλημένοι σε στόχους. Έχουμε ευελιξία. Ποιος θα το περίμενε ότι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση θα προΐσταται της μεγαλύτερης δημοσιονομικής επέκτασης που έγινε τα τελευταία 50 χρόνια για τον covid. Τα επενδύσαμε με τον σωστό τρόπο. Κρατήσαμε εφεδρείες. Και τώρα κρατάμε εφεδρείες και αυτή είναι η υπεύθυνη, η συνετή στάση», είπε ο πρωθυπουργός.

«Το σύμφωνο σταθερότητας θα αλλάξει»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι η συζήτηση για το νέο σύμφωνο σταθερότητας έχει ξεκινήσει. «Είναι ξεκάθαρες οι θέσεις των χωρών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αν η Ευρώπη θέλει να κάνει τις μεγάλες επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση και στην άμυνά της, από κάπου θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Εμείς γιατί πρέπει να αδικούμαστε δημοσιονομικά όταν συνεισφέρουμε στην ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας; Είπαμε τουλάχιστον οι υπερβάλλουσες δαπάνες να μην προσμετρώνται τουλάχιστον στο έλλειμμα. Όλοι αρχίζουν και το ακούν πια. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους. Όλοι ξέρουμε ότι το σύμφωνο σταθερότητας θα αλλάξει. Θα ξεφύγουμε από τους ασφυκτικούς κανόνες του Μάαστριχτ.

»Η Ελλάδα είναι μια χώρα με υψηλό χρέος το οποίο θα πρέπει να αρχίσει να μειώνεται. Θα μειώνεται επειδή θα αυξάνεται η οικονομία μας αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι σε θέση να παράγει μικρά πρωτογενή πλεονάσματα και να συνεισφέρουμε στη μείωση του χρέους. Και μπορούμε να το κάνουμε με τη χώρα απολύτως συνεπή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους πολίτες για τη μείωση των φόρων. Το 80% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων για μείωση των φόρων έχει υλοποιηθεί και έχουμε ακόμη 15 μήνες μέχρι τις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του ’23», υπογράμμισε.

Για την αύξηση του κόστους δανεισμού

Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός είπε ότι το κόστος δανεισμού αυξάνεται παντού γιατί τα επιτόκια αυξάνονται παντού. «Η χώρα έχει 40 δισ. στην άκρη, έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει το δανεισμό της με τρόπο ώστε να ελέγξει την αύξηση των επιτοκίων. Από εκεί και πέρα η επενδυτική βαθμίδα είναι στόχος για το ’23, απολύτως εφικτός. Προϋποθέτει την ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας και μια πορεία που είμαι βέβαιος ότι δεν θα διαταραχθεί», ανέφερε.

Η στήριξη της εγχώριας παραγωγής αντίδοτο στην ακρίβεια

Για την άνοδο των τιμών της ενέργειας και τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις, μία παγκόσμια γεωπολιτική κρίση, αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας. Οδηγεί σε απότομη αύξηση τιμών της ενέργειας. Προκαλεί έντονες πληθωριστικές τάσεις παντού στον κόσμο. Είναι κρίση πρωτίστως εισαγόμενη αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί και με εθνικούς όρους. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά και τις τιμές».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «είμαστε χώρα που ακόμα έχει χαμηλούς μισθούς» και «η πίεση είναι πολύ μεγάλη», υπογραμμίζοντας ότι η χώρα έλαβε μέτρα τα οποία ήταν κατά κανόνα στοχευμένα. Ανέφερε χαρακτηριστικά την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, το έκτακτο επίδομα βοήθειας στα πιο αδύναμα νοικοκυριά, την επιδότηση 60 λίτρων το μήνα για τα καύσιμα, παρεμβάσεις για επιχειρήσεις και τους αγρότες. «Θέλουμε να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή. Αυτά είναι τα εθνικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε» τόνισε.

Πρόστιμα όπου εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας

Όσον αφορά ττα φαινόμενα αισχροκέρδειας, σημείωσε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους, ενώ έχουν επιβληθεί «πολύ σημαντικά πρόστιμα» σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

«Όπου εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε το μέγιστο των προστίμων» με βάση τις προβλέψεις του νόμου, είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος παράλληλα στα εργαλεία σύγκρισης τιμών που υπάρχουν, όπως e-katanalotis.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM