Τα κέρδη στις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου αναμένεται να μειωθούν για πρώτη φορά μετά από επτά τρίμηνα, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης των συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) και της μείωσης των συμφωνιών έκδοσης μετοχών και χρεογράφων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, τα συνδυασμένα καθαρά κέρδη των κορυφαίων παγκόσμιων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co και Citigroup Inc αναμένεται να μειωθούν κατά 2% το τρέχον τρίμηνο που λήγει σήμερα 31 Μαρτίου, σε σύγκριση με τα σωρευτικά κέρδη του περασμένου τριμήνου.

Η Refinitiv επισημαίνει ότι αυτό θα σήμαινε την πρώτη πτώση των κερδών τους σε τριμηνιαία βάση από το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Τα δεδομένα καλύπτουν τις 65 κορυφαίες παγκόσμιες τράπεζες, με κεφαλαιοποίηση άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα χαμηλότερα έσοδα από προμήθειες και οι απώλειες συναλλαγών λόγω της αστάθειας της αγοράς που προκλήθηκε από την κρίση στην Ουκρανία είναι πιθανό να βλάψουν τα κέρδη του πρώτου τριμήνου, παρά τη συνολική αύξηση των καθαρών επιπέδων εσόδων από τόκους.

«Η αστάθεια της αγοράς μπορεί να κάνει την έκδοση μετοχών και χρέους πιο δύσκολη, μειώνοντας το εισόδημα για αυτούς τους τομείς της επιχείρησης που επικεντρώνονται στην ανάληψη νέων μετοχών και ομολόγων ως κύρια πηγή εσόδων», δήλωσε ο Άντριου Ντίνχαουπτ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Franklin Templeton.

Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, η συνολική αξία των εκκρεμών και ολοκληρωμένων συμφωνιών που ανακοινώθηκαν το πρώτο τρίμηνο έφτασε τα 922 δισεκατομμύρια δολάρια την Τρίτη, το χαμηλότερο από το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Ο αριθμός των συναλλαγών στις οποίες η Citigroup ενεργούσε ως προπωλητής μειώθηκε κατά 47% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ αυτές που αφορούσαν την BoFA Securities Inc και την JP Morgan Chase μειώθηκαν κατά 39% και 36%, αντίστοιχα.

Ο όγκος των παγκόσμιων συμφωνιών έκδοσης μετοχών μειώθηκε στα 129 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, από 390 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή