Η Γερμανία και η Γαλλία απέρριψαν την Πέμπτη το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες για το φυσικό της αέριο σε ρούβλια ως «απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων», προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με «εκβιασμό».
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη κάποιο διάταγμα υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας.
Σημειώνεται πάντως, ότι την ώρα τη συνέντευξης Τύπου, στη Μόσχα, ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε την υπογραφή διατάγματος σύμφωνα με το οποίο, από αύριο Παρασκευή 1η Απριλίου οι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο αλλιώς οι παραδόσεις από τη Μόσχα θα διακοπούν άμεσα.
«Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, (οι αγοραστές) πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που θα παραδοθεί από αύριο», είπε ο Πούτιν.
Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ
Στο μεταξύ, νέες κυρώσεις επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο βρίσκεται ο τεχνολογικός τομέας της χώρας.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επέβαλε κυρώσεις σε 21 οντότητες και 13 άτομα, συμπεριλαμβανομένης της Mikron, της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας κατασκευής και εξαγωγής μικροηλεκτρονικών, που ταυτόχρονα αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ημιαγωγών της χώρας.
Επέκτεινε επίσης τις κυρώσεις ώστε πλέον να συμπεριλαμβάνουν τους τομείς της αεροδιαστημικής, της ναυτιλίας και των ηλεκτρονικών συσκευών. Η Ουάσιγκτον μπορεί πλέον να επιβάλει κυρώσεις σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί σε αυτούς τους τομείς. Στο στόχαστρο βρίσκονται και «κακόβουλοι δρώντες στον κυβερνοχώρο».
«Θα συνεχίσουμε να στοχεύουμε την πολεμική μηχανή του Πούτιν με κυρώσεις κάθε είδους, μέχρι να τελειώσει αυτός ο παράλογος πόλεμος», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ