Η Γερμανία και η Γαλλία απέρριψαν την Πέμπτη το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες για το φυσικό της αέριο σε ρούβλια ως «απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων», προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με «εκβιασμό».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη κάποιο διάταγμα υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν  που επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας.

Σημειώνεται πάντως, ότι  την ώρα τη συνέντευξης Τύπου, στη Μόσχα, ο πρόεδρος Πούτιν  ανακοίνωσε την υπογραφή διατάγματος σύμφωνα με το οποίο, από αύριο Παρασκευή 1η Απριλίου οι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο αλλιώς οι παραδόσεις από τη Μόσχα θα διακοπούν άμεσα.

«Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, (οι αγοραστές) πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που θα παραδοθεί από αύριο», είπε ο Πούτιν.

«Εάν δεν γίνουν τέτοιες πληρωμές, θα το θεωρήσουμε ως αδυναμία εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και δεν πρόκειται να κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν».

Διαβάστε επίσης – Πούτιν: Από αύριο οι πληρωμές σε ρούβλια αλλιώς τέλος το φυσικό αέριο

Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, νέες κυρώσεις επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο βρίσκεται ο τεχνολογικός τομέας της χώρας.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επέβαλε κυρώσεις σε 21 οντότητες και 13 άτομα, συμπεριλαμβανομένης της Mikron, της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας κατασκευής και εξαγωγής μικροηλεκτρονικών, που ταυτόχρονα αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ημιαγωγών της χώρας.

Επέκτεινε επίσης τις κυρώσεις ώστε πλέον να συμπεριλαμβάνουν τους τομείς της αεροδιαστημικής, της ναυτιλίας και των ηλεκτρονικών συσκευών. Η Ουάσιγκτον μπορεί πλέον να επιβάλει κυρώσεις σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί σε αυτούς τους τομείς. Στο στόχαστρο βρίσκονται και «κακόβουλοι δρώντες στον κυβερνοχώρο».

«Θα συνεχίσουμε να στοχεύουμε την πολεμική μηχανή του Πούτιν με κυρώσεις κάθε είδους, μέχρι να τελειώσει αυτός ο παράλογος πόλεμος», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή