Στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με τον οποίο θα αυξάνονται οι δαπάνες κατά 2 δισ. ευρώ προχωρά την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, OT Forum.

Με τις πρόσθετες δαπάνες ύψους 2 δισ. ευρώ, ποσό που αντλείται από τα ταμειακά διαθέσιμα των 40 δισ. ευρώ, στόχος της κυβέρνησης είναι:

  • Να καλυφθούν τα κονδύλια για ορισμένα από τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα όπως η «επιταγή ακρίβειας» των 200 ευρώ, η οποία θα δοθεί πριν από το Πάσχα σε χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες που δικαιούνται επίδομα παιδιού, άτομα με αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες.
  • Να χρηματοδοτηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας όπως η επέκταση του προγράμματος Συν-Εργασία για δυο ακόμη μήνες, Απρίλιο και Μάιο, αλλά και η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για άλλους έξι μήνες, έως το τέλος του 2022  στην εστίαση, τις μεταφορές, το τουριστικό πακέτο, μέτρο το οποίο όπως όλα δείχνουν έχει «κλειδώσει».
  • Να εξασφαλιστεί ένα «μαξιλάρι» για τυχόν πρόσθετες παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την «ανακούφιση» νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από το κύμα ακρίβειας.  Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, «παράθυρο» που άφησε ανοιχτό  ο Πρωθυπουργός μιλώντας στον ΟΤ Forum ενώ δρομολογούνται μέτρα στήριξης στον πρωτογενή τομέα, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Η μείωση του ΦΠΑ

Για το ενδεχόμενο της μείωσης του ΦΠΑ σε ορισμένα τρόφιμα, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι μια τέτοια απόφαση θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας, την εξέλιξη της κατάστασης δεδομένου ότι η Ελλάδα θα πρέπει έως το τέλος Απριλίου να καταθέσει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Κομισιόν με νέες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τόσο για φέτος όσο και για το 2023 αλλά και τη διασφάλιση ότι οι μειώσεις θα έχουν θετικό αντίκτυπο στους πολίτες.

Για το θέμα του ΦΠΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι πάντα υπάρχουν όπλα πάνω στο τραπέζι, ωστόσο στην κυβέρνηση υπάρχουν προβληματισμοί σχετικά με την εφαρμογή αυτού του μέτρου. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο πρώτος προβληματισμός είναι εάν θα φτάσει η μείωση στους καταναλωτές ή θα «χαθεί» στους ενδιάμεσους, προσθέτοντας ότι η μείωση του ΦΠΑ θα ήταν ένα οριζόντιο μέτρο, ενώ η κυβέρνηση προκρίνει τα στοχευμένα μέτρα.

Η αύξηση των δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ που θα προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός όπως εξήγησε ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν αυξάνουν ισόποσα το φετινό έλλειμμα. Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται έως τα τέλη Απριλίου να προχωρήσει σε αναθεώρηση βασικών μεγεθών της οικονομίας μέσω του νέου Προγράμματος Σταθερότητας που θα υποβάλλει στην Κομισιόν. Θεωρείται βέβαιο ότι θα χαμηλώσει ο πήχης της ανάπτυξης από 4,5% που προβλέπει ο προϋπολογισμός και θα ανέβει για τον πληθωρισμό και το έλλειμμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες