Το ράλι που καταγράφηκε το περασμένο έτος στην Wall Street εκτόξευσε στα ύψη τις περιουσίες των πλουσιότερων ανθρώπων της Αμερικής, όπως ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Τζεφ Μπέζος.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Federal Reserve, ο συνολικός πλούτος του 1% αυξήθηκε κατά 6,5 τρισ. δολ. το περασμένο έτος και έφτασε στο ρεκόρ των 45,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2021.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η περιουσία τους σχεδόν τριπλασιάστηκε καθώς αυξήθηκε κατά περισσότερα από 12 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Οι αριθμοί είναι εκπληκτικοί», είπε ο Έντουαρντ Γουλφ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Η πανδημική έκρηξη πλούτου σίγουρα είναι η μεγαλύτερη ή πολύ κοντά στη μεγαλύτερη έκρηξη πλουτισμού των τελευταίων 40 ετών».

Το κορυφαίο 1% κατείχε το ρεκόρ του 32,3% του πλούτου της χώρας στα τέλη του 2021, σύμφωνα με στοιχεία. Το μερίδιο του πλούτου που κατέχει το κατώτερο 90% των Αμερικανών, ομοίως, έχει μειωθεί ελαφρώς από πριν από την πανδημία, από 30,5% σε 30,2%.

ο βασικός μοχλός

Οι κύριοι μοχλοί για τους πλουσιότερους Αμερικανούς πέρυσι ήταν οι μετοχές και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Περίπου 4,3 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα συνολικά κέρδη για το 1% πέρυσι προήλθαν από εταιρικές μετοχές και μετοχές αμοιβαίων κεφαλαίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed. Τα χαρτοφυλάκια μετοχών του κορυφαίου 1% ανέρχονται πλέον σε 23 τρισεκατομμύρια δολάρια και κατέχουν το ρεκόρ του 53,9% των ατομικών μετοχών, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Παρά τους ισχυρισμούς για εκδημοκρατισμό του χρηματιστηρίου, με εκατομμύρια νέους ιδιώτες επενδυτές να ανοίγουν λογαριασμούς συναλλαγών στο Robinhood και σε άλλες πλατφόρμες, η ιδιοκτησία μετοχών στην Αμερική έχει γίνει στην πραγματικότητα πιο συγκεντρωμένη από ό,τι πριν από την πανδημία. Το κορυφαίο 10% κατείχε το ρεκόρ 89% των ατομικών εταιρικών μετοχών και μετοχών αμοιβαίων κεφαλαίων στα τέλη του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή