Να επιτραπεί στους Ουκρανούς πρόσφυγες να μετατρέψουν το νόμισμά τους, τη Γρίβνα, σε ευρώ με ανώτατο όριο περίπου τα 300 ευρώ ανά άτομο χωρίς επιπλέον χρεώσεις, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρόταση, η οποία έχει τη μορφή σύστασης προς τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ και θα χρειαστεί τη στήριξή τους, θα δώσει σε όσους έχουν καταφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δικαίωμα να μετατρέψουν το πολύ 10.000 Γρίβνες ανά άτομο, χωρίς επιβαρύνσεις.

Με βάση την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας, το ανώτατο ποσό σε ευρώ που θα έχουν στα χέρια τους οι Ουκρανοί πρόσφυγες μετά την μετατροπή είναι 307,91 ευρώ.

Απαραίτητη ενέργεια

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, πάνω από 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, καταφεύγοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ τους έχει ήδη χορηγήσει καθεστώς «προσωρινής προστασίας», που σημαίνει ότι δικαιούνται να εργάζονται, να λαμβάνουν ιατρική βοήθεια και να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η προτροπή της έχει ως στόχο τη διασφάλιση μιας συντονισμένης προσέγγισης σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Επρόκειτο δε για μια κίνηση απαραίτητη, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας αναγκάστηκε να αναστείλει τις συναλλαγές για να προστατεύσει τα περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ δεν είναι πρόθυμα να πραγματοποιήσουν μετατροπές από Γρίβνες, λόγω της περιορισμένης μετατρεψιμότητας των τραπεζογραμματίων και της έκθεσης στον συναλλαγματικό κίνδυνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή