Την αγορά της Γερμανίας ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της Gazprom εν μέσω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη αναφορικά με το ζήτημα της πληρωμής του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Reuters διευκρινίζοντας πως για την ώρα είναι αβέβαιο τι είδους επιπτώσεις θα έχει η απόφαση αυτή στη ροή του ρωσικού αερίου. Θυμίζουμε πως η Γερμανία καλύπτει το 40% των ενεργειακών αναγκών της με εισαγωγές από τη Ρωσία.

Ο ρωσικός όμιλος δήλωσε πως τερματίζει την συμμετοχή του στην Gazprom Germania GMBH και σε άλλες εταιρείες και assets, συμπεριλαμβανομένης και της Gazprom Marketing & Trading Ltd, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

H Gazprom Export, που είναι θυγατρική του ρωσικού κολοσσού, είναι ο μόνος μέτοχος της Gazprom Germania, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου και διαθέτει και ένα δίκτυο πρατηρίων στη Γερμανία αλλά και την Τσεχία.

Η έγκριτη οικονομική εφημερίδα Handelsbaltt, σε χθεσινό δημοσίευμα της, υποστήριζε πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κατασχέσεις των μονάδων της Gazprom και της Rosneft στη χώρα, ανησυχώντας για την ασφάλεια των ενεργειακών ροών.

To Κρεμλίνο από την πλευρά του δήλωσε σήμερα πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν παράνομη και θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς Νόμου.

Θυμίζουμε πως χθες ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο απειλεί να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς όποιον αγοραστή από «μη φιλική χώρα», ήτοι δηλαδή όλη την Ε.Ε., δεν καταβάλει το αντίτιμο σε ρούβλια. Η Γερμανία, όπως και το σύνολο των κρατών της Ένωσης, έχουν απορρίψει την αλλαγή αυτή δηλώνοντας πως δεν θα υποκύψουν στον εκβιασμό της Μόσχας.

Μέσα στο κλίμα αυτό αίσθηση είχε προκαλέσει και η είδηση πως την Τετάρτη οι γερμανικές αρχές, σε συνεργασία με την Κομισιόν, είχαν πραγματοποιήσει έφοδο στα γραφεία της Gazprom Germania, στο πλαίσιο της έρευνας που «τρέχει» εδώ και μήνες, ήτοι πριν και τον πόλεμο, για την ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη από πέρυσι. Η έρευνα αφορά πιθανή παραβίαση των αρχών ανταγωνισμού και χειραγώγηση των ενεργειακών τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ