Μαίνεται για 37η ημέρα ο πόλεμος της Ρωσίας επί του εδάφους της Ουκρανίας.

Οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται ενώ εντείνεται η αντιπαράθεση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μόσχας.

Όπως δήλωσε σήμερα, Σάββατο 2 Απριλίου, ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, οι Βρυξέλλες εξετάζουν περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της χώρας του Βλαντιμίρ Πούτιν, όμως οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα δεν θα επηρεάσουν τον ενεργειακό τομέα.

«Οι 27 χώρες μέλη της Ένωσης θα αντιμετωπίσουν μια επιβράδυνση της ανάπτυξης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά όχι ύφεση», πρόσθεσε ο ίδιος σημειώνοντας ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4% είναι υπερβολικά αισιόδοξη και η ΕΕ δεν θα την επιτύχει.

Θα ανταποδώσουμε τις κυρώσεις στις Βρυξέλλες

Χθες (1/4) η κυβέρνηση της Ρωσίας έκρουσε «καμπανάκι» και ανέφερε ότι θα ανταποδώσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Eνωσης ενώ κάλεσε τα κράτη μέλη της να συνειδητοποιήσουν ότι η αναμέτρηση με τη Μόσχα δεν είναι προς το συμφέρον τους.

«Οι ενέργειες της ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητες. Οι ανεύθυνες κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες ήδη επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή των απλών Ευρωπαίων», είπε στο πρακτορείο RIA ο Νικολάι Κόμπρινετς, ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις

Την ίδια στιγμή, το πρωί του Σαββάτουρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και κτίρια κατοικιών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφέρειας Πολτάβα.

«Πολτάβα. Ένας πύραυλος έπληξε στη διάρκεια της νύκτας μία από τις εγκαταστάσεις υποδομής», έγραψε σε καταχώρισή του στο Ίντερνετ ο Ντμίτρι Λούνιν.

«Κρεμεντσούκ. Πολλές επιθέσεις το πρωί εναντίον της πόλης», συμπλήρωσε.

Η πόλη Πολτάβα είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Πολτάβα, ανατολικά του Κιέβου, και η Κρεμεντσούκ είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής.

«Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα», δήλωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται στις περιοχές γύρω από το Κίεβο απ’ όπου αποσύρονται ρωσικές δυνάμεις, έκανε σήμερα γνωστό η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται επίσης ότι έχουν αποχωρήσει από το αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στην πρωτεύουσα, στο οποίο διεξάγονταν μάχες από την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης, αναφέρει σε τακτικό δελτίο Τύπου το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Στην ανατολική Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν μια σημαντική οδό στο ανατολικό Χάρκοβο έπειτα από σκληρές μάχες», πρόσθεσε το υπουργείο.

Η Ρωσία προετοιμάζει νέους βομβαρδισμούς σε Ντονμπάς και Χάρκοβο

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποίησε ότι η Ρωσία ετοιμάζει επιθέσεις στην περιοχή του Ντονμπάς και στο Χάρκοβο.

Τόνισε ότι η κατάσταση στα ανατολικά παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, ενώ για το βόρειο τμήμα της χώρας είπε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις υποχωρούν αργά αλλά αισθητά.

Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι η αντιαεροπορική άμυνα απέτρεψε πυραυλική επίθεση στην Οδησσό, λίγες ώρες μετά από χτύπημα 3 πυραύλων σε κατοικημένη περιοχή κοντά στην πόλη, με αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή