Ο χρόνος για το ετήσιο ραντεβού 6,4 εκατ. νοικοκυριών με την Εφορία άρχισε να «τρέχει». Η ΑΑΔΕ άνοιξε την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με τους φορολογουμένους να έχουν προθεσμία για να πατήσουν το κουμπί της υποβολής έως τις 30 Ιουνίου 2022.

Οι φορολογούμενοι που περιμένουν επιστροφή φόρου αλλά και όσοι έχουν παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη μακριά από την κύρια κατοικία τους είναι οι δύο κατηγορίες φορολογουμένων που θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Ειδικά για τους φοιτητές δημιουργήθηκαν νέα πεδία στη δήλωση, στα οποία συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή, ο οποίος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση, αλλά συμπεριλαμβάνεται ως εξαρτώμενο μέλος στη δήλωση των γονέων του.

Με τη συμπλήρωση των κωδικών αυτών θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας αναδρομικά από τον Ιανουάριο, ποσό που μέχρι τον Απρίλιο είναι περίπου 192 ευρώ.

Με την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή οι φορολογούμενοι:

Μπορούν να βλέπουν σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα και ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο/μέλος συμφώνου συμβίωσης τα βασικά στοιχεία, τόσο για εισοδήματα (τρέχουσες και αναδρομικές αποδοχές, αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα κ.λπ.) όσο και για δαπάνες (δίδακτρα, δάνεια, δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.ά.).

Οφείλουν να ενημερώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ΑΑΔΕ πριν από την υποβολή της δήλωσης.

Συμπληρώνουν σε διακριτούς κωδικούς τόσο τα κοινά τέκνα όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα). Στην τελευταία αυτή περίπτωση, και όταν οι γονείς δεν υποβάλλουν από κοινού δήλωση, συμπληρώνεται και ο ΑΦΜ του άλλου γονέα.

Επίσης, εκτός από τον ΑΜΚΑ, συμπληρώνεται υποχρεωτικά και ο ΑΦΜ των τέκνων, εφόσον έχει αποκτηθεί. Επειδή όμως οι φορολογικές δηλώσεις κρύβουν «παγίδες», η ΑΑΔΕ δίνει απαντήσεις για τη συμπλήρωση κρίσιμων κωδικών της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι.

Πώς γίνεται επιβεβαίωση όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος;

Θα πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της ΔΟΥ για την έγγαμη σχέση. Μετά την ενημέρωση θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση αφού πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου και τα υπόλοιπα στοιχεία της που απαιτούνται.

Εχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τη σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;

Θα πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της ΔΟΥ για τη διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στη συνέχεια, θα διαγράψετε τον ΑΦΜ της συζύγου και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της. Τέλος, επιλέγετε «Επιβεβαίωση».

Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του ΑΜΚΑ κατά την επιβεβαίωση των στοιχείων;

Ναι. Σε περίπτωση που δεν σας έχει χορηγηθεί ΑΜΚΑ, θα επιλέξετε έναν από τους λόγους της μη απόκτησης.

Δεν συμφωνώ με τα στοιχεία που είναι προσυμπληρωμένα στους κωδικούς των εισοδημάτων. Τι πρέπει να κάνω;

Επικοινωνήστε με τον εργοδότη ή φορέα και σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής θα πρέπει ο εργοδότης ή φορέας να υποβάλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης. Σε περίπτωση που ο εργοδότης υποβάλει εκ νέου αρχείο βεβαιώσεων, θα προσυμπληρωθούν τα νέα στοιχεία.

Εχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω;

Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στη ΔΟΥ στα έτη που αφορούν. Εάν τα αναδρομικά αφορούν τα φορολογικά έτη 2015 κι εφεξής, η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2022.

Εχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2021, πώς το δηλώνω;

Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο στον πίνακα 5.1 και θα εισαγάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρίσετε και θα επιλέξετε «Μεταφορά στη Δήλωση». Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά «Μεταφορά στη Δήλωση».

Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;

Συμπληρώστε στον υποπίνακα του κωδικού 801 τον ΑΦΜ του προσώπου που σας φιλοξενεί, τα τ.μ. της οικίας και τους μήνες φιλοξενίας. Εάν το πρόσωπο που σας φιλοξενεί έχει ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να σας συμπεριλάβει στους φιλοξενουμένους.

Πώς θα συμπληρώσω στη δήλωσή μου ότι φιλοξενώ φυσικά πρόσωπα υπόχρεα σε δήλωση;

Στους κωδικούς 007-008 ανοίγει υποπίνακας στον οποίο συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενείτε, τα τ.μ. της οικίας σας και τους μήνες που το φιλοξενήσατε.

Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν διαμένω με τον/τη σύζυγό μου έχοντας επιλέξει την υποβολή χωριστής δήλωσης και το ακίνητο που ιδιοκατοικούμε ανήκει στον/στη σύζυγό μου;

Στον υποπίνακα του κωδικού 801 θα επιλέξετε τη συνοίκηση με σύζυγο και στο πεδίο ΑΦΜ θα συμπληρώσετε τον ΑΦΜ του/της συζύγου στον/στην οποίο/α ανήκει το ακίνητο. Ο/Η σύζυγος στον/στην οποίο/α ανήκει το ακίνητο δεν θα δηλώσει στον κωδικό 007 ότι φιλοξενεί τη/τον σύζυγο.

Ο γιος μου συμπλήρωσε τα 18 έτη και είναι εξαρτώμενο μέλος μου. Πρέπει να αποκτήσει δικό του ΑΦΜ;

Τα ενήλικα τέκνα θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό ΑΦΜ προκειμένου να τα συμπεριλάβετε ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωσή σας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax