Στην κατάσχεση του σούπερ γιοτ του Ρώσου ολιγάρχη Βίκτορ Βέκσελμπεργκ προχώρησε η ισπανική αστυνομία για λογαριασμό των αμερικανικών αρχών. Με τον τρόπο αυτό η κατάσχεση του μήκους 78 μέτρων «Tango» συνιστά την πρώτη δήμευση περιουσιακού στοιχείου ολιγάρχη από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των κυρώσεων επιβεβαιώνοντας συνάμα την στενή διατλαντική συνεργασία για την εφαρμογή των μέτρων.

Η εντολή δόθηκε από την ειδική task force που συνέστησε ο Λευκός Οίκος, την ομάδα KleptoCapture, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη δρομολόγηση των κυρώσεων κατά της Μόσχας. Οι Αμερικανοί, στην έρευνα τους, διαπίστωσαν πως το Tango αποτελεί ιδιοκτησία του Βέκσελμπεργκ από το 2011, ο οποίος χρησιμοποίησε μια σειρά από εταιρείες κελύφη για να αποκρύψει την διασύνδεση του με την το αξίας άνω των 99 εκατ. δολαρίων θαλαμηγό.

Η κατάσχεση του δρομολογήθηκε μετά από το σχηματισμό κατηγορητηρίου που αφορούν καταγγελίες περί τραπεζικής απάτης, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και παραβίασης των κυρώσεων. Το γιοτ εντοπίστηκε στο νησί της Μαγιόρκας και οι Ισπανοί ανέλαβαν να εκτελέσουν το ένταλμα.

Σημειωτέον πως ο ιδιοκτήτης του ενεργειακού και μεταλλουργικού κολοσσού Renova βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» των Αμερικανών πολύ πριν τον πόλεμο, ήδη από το 2018 στο πλαίσιο του σκανδάλου της εμπλοκής των Ρώσων στις προεδρικές εκλογές του 2016, όμως η παρουσία του στη λίστα του στενού κύκλου του Πούτιν τον τοποθέτησε εύκολα και στη λίστα των νέων κυρώσεων, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη.

«Η σημερινή κατάσχεση από την task force ενός περιουσιακού στοιχείου που ανήκει σε άτομο που επιβαρύνεται με κυρώσεις λόγω των στενών σχέσεων του με το ρωσικό καθεστώς, δεν θα είναι η τελευταία» σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ, μαζί με τους διεθνείς συνεταίρους τους, θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να θέσουν προ των ευθυνών τους και να προσάγουν στη Δικαιοσύνη κάθε ιδιώτη, του οποίου η εγκληματική δράση βοηθά τον άδικο πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία.

Σημειωτέον πως οι ισπανικές αρχές, λειτουργώντας μεμονωμένα, έχουν προχωρήσει στην κατάσχεση άλλων τριών θαλαμηγών που ανήκουν σε Ρώσους μεγιστάνες, μέσα στις τελευταίες εβδομάδες

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή