Ενισχυμένος από την τέταρτη συναπτή συντριπτική νίκη του στις εκλογές, ο ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Ορμπάν αναμένεται να φέρει αντιστάσεις στις ευρωπαϊκές απόπειρες επιβολής κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας και να σκληρύνει τη στάση του στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το «ξεπάγωμα» των κονδυλίων της ΕΕ, εκτιμά το πρακτορείο Reuters.

Ο εθνικιστής Ορμπάν, που εξασφάλισε σημαντική πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής, αφήνοντας πίσω του τη συνασπισμένη αντιπολίτευση, κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να απορρίπτει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή κύρωση στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε την ήδη επιβραδυνόμενη εξαιτίας του πολέμου οικονομία.

Χρησιμοποιώντας την ισχυρή λαϊκή εντολή, ο Ορμπάν θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τις συντηρητικές εγχώριες πολιτικές του και να επιχειρήσει να εξορίσει τις ξένες εταιρείες σε τομείς όπως η λιανική πώληση, στην οποία εξακολουθούν να κυριαρχούν ξένα κεφάλαια, καθώς το κόμμα του, το Fidesz, επιχειρεί να δημιουργήσει μια δική του τάξη πιστών βιομηχάνων.

Προκλήσεις και κονδύλια

Όμως ο Ορμπάν αντιμετωπίζει ορισμένες σκληρές προκλήσεις: είναι υποχρεωμένος να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με συμμάχους του στην ανατολική Ευρώπη, όπως η Πολωνία, οι οποίες έχουν δεχθεί σημαντικό πλήγμα από την επιφυλακτική του στάση σε σχέση με τον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά και από τη δεκαετία στενών επιχειρηματικών δεσμών με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επιπλέον, είναι αναγκασμένος να αντιμετωπίσει ένα διογκούμενο έλλειμμα, σε μια περίοδο κατά την οποία η ουγγρική οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί, εξαιτίας των αναταράξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το ξεπάγωμα των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης, τα οποία δεν έχουν διοχετευτεί από τις Βρυξέλλες στην ουγγρική οικονομία, είναι κρίσιμο για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού της χώρας, επομένως ο Ορμπάν αναμένεται να παλέψει για αυτό το σκοπό – όμως η διαδικασία δεν προβλέπεται σύντομη, σύμφωνα με το Reuters.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ΕΕ έχει αναστείλει τις καταβολές των κονδυλίων ανάκαμψη τόσο προς την Πολωνία όσο και προς την Ουγγαρία, εξαιτίας των πολιτικών που αντιλαμβάνεται ως δημοκρατικά ελλείμματα, πράγμα που σύμφωνα με τους οικονομολόγους θα αρχίσει να γίνεται πιο έντονα αντιληπτό στη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν ως τότε δεν έχει επιτευχθεί συμβιβασμός.

«Η αντίληψη ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια σχετικά γρήγορη συμφωνία με την Κομισιόν σε σχέση με τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τίθεται υπό αμφισβήτηση μετά την ομιλία του Βίκτορ Ορμπάν χθες το βράδυ και τις επανειλημμένες επιθέσεις του στις Βρυξέλλες», σημειώνει ο Πέτερ Βιροβάς της ING στη Βουδαπέστη.

«Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ιδιαιτέρως ότι η κυβέρνησή του, που πλέον κατέχει τα δύο-τρίτα των εδρών, θα είναι τόσο πρόθυμη για συμβιβασμούς όσο αν είχε επιτύχει μια οριακή αυτοδυναμία στις εκλογές».

Οι δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει έναν πολύ πιο αμφίρροπο εκλογικό αγώνα.

Περιτριγυρισμένος από κορυφαία στελέχη του κόμματός του, ο θριαμβευτής Ορμπάν δήλωσε ότι η νίκη της Κυριακής ήρθε παρά το γεγονός ότι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και τα διεθνή ΜΜΕ είχαν συσπειρωθεί εναντίον του.

«Πετύχαμε μια νίκη τόσο μεγάλη, που μπορείς να τη δεις ακόμη κι από το φεγγάρι – πολλώ δε μάλλον από τις Βρυξέλλες», σχολίασε.

Ολιγαρχία μέσα στην ΕΕ;

Βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, το Fidesz εξασφάλισε 135 έδρες, δηλαδή τα δυο-τρίτα των εδρών, ενώ η συσπειρωμένη αντιπολίτευση μόλις 56.

Οι επικριτές του λένε ότι αυτή η νίκη θα μπορούσε να τον ενθαρρύνει στην πλήρη διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών, της ελευθερίας του Τύπου και των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

«Χωρίς να θέλω να ακουστώ υπερβολικά δραματικός, είναι μια τραγωδία. Φαίνεται πως ήρθε το τέλος των ονείρων μας για μια δημοκρατική Ουγγαρία», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να σταματήσουμε τις καταβολές κονδυλίων, ώστε να μη χτίσει την ολιγαρχία του με τα δικά μας χρήματα».

Στην Πολωνία, η επανεκλογή του έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα από τους κυβερνώντες εθνικιστές.

«Ο Πούτιν αποτελεί απειλή και για την Ουγγαρία και όποιος δεν το βλέπει αυτό κάνει ένα μεγάλο λάθος», τόνισε τη Δευτέρα ο υφυπουργός εξωτερικών της Πολωνίας, Μαρσίν Πρζιντάτς.

Οι πιστοί του Ορμπάν

Κάτοικοι της Βουδαπέστης που μίλησαν στο Reuters, φαίνονται να διατηρούν την αισιοδοξία τους.

«Δεν περίμενα τόσο μεγάλη νίκη, όμως ήμουν σίγουρη ότι το κυβερνών κόμμα θα νικούσε», σημείωσε η Βερόνικα Νάγκι, φιλόλογος. «Πιστεύω ότι φταίει η αντίδραση των κομμάτων απέναντι στον πόλεμο. Ίσως η αντιπολίτευση έκανε τον κόσμο να αισθανθεί αβέβαιος».

Ανήκοντας στους παλιότερους ηγέτες της Ευρώπης, ο Ορμπάν αναδύθηκε ως θερμός υποστηρικτής αντιμεταναστευτικών πολιτικών και ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλής στους ψηφοφόρους της επαρχίας, που χαρακτηρίζονται από παραδοσιακές χριστιανικές αξίες, αλλά και στις οικογένειες που επωφελούνται από μια σειρά από φοροελαφρύνσεις και πλαφόν σε τιμές αγαθών όπως τα καύσιμα και ορισμένα τρόφιμα, τις οποίες εισήγαγε ο Ορμπάν.

Με τον πληθωρισμό να προσεγγίζει ρεκόρ 15ετίας για τον Φεβρουάριο, φτάνοντας στο 8,3%, ο Ορμπάν θα δυσκολευτεί να διατηρήσει ορισμένα από τα μέτρα που τον βοήθησαν να δαμάσει την αύξηση των τιμών προεκλογικά, καταλήγει το Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους