Στη σκιά της αβεβαιότητας συνεχίζει να βρίσκεται η ελληνική οικονομία και ήδη οι μέχρι τώρα εξελίξεις κόβουν από την ανάπτυξη τουλάχιστον από 1 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Κύριος παράγοντας του καθορισμού των αναπτυξιακών και των δημοσιονομικών προοπτικών ανακηρύσσεται η διάρκεια του πολέμου και φυσικά οι εξελίξεις γύρω από την ενεργειακή κρίση. Τα επικαιροποιημένα σενάρια δείχνουν υψηλό πληθωρισμό για το 2022 και οι τιμές ενδέχεται ότι θα διατηρούν υψηλές για μήνες, ακόμα και μετά τη λήξη των αναταράξεων. Αναφορικά για το ελληνικό χρέος, το οποίο σημειώνει αύξηση, δεν έχουν ηχήσει οι καμπάνες κινδύνου.
Μιλώντας στο διήμερο συνέδριο του ΟΤ Forum, τόσο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέρθηκαν στις προσεχείς αναθεωρήσεις των οικονομικών προβλέψεων. Ο κρατικός προϋπολογισμός ήδη ξαναγράφεται. Το δυσμενές σενάριο που είχε ενσωματωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 έχει γίνει το βασικό.

Aυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό και μόλις τρεις μήνες από την αρχή του έτους τα μέτρα στήριξης ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ διευρύνονται από τα 67,9 δισ. ευρώ, σε 70 δισ. Από τα 2 δισ. ευρώ τα 500 εκατ. ευρώ θα διοχετευτούν στην «επιταγή ακρίβειας» και τα υπόλοιπα  για μελλοντικές παρεμβάσεις.

Οπως εξάλλου τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι προβλέψεις για το ΑΕΠ του 2022 και οι νέοι στόχοι θα εισαχθούν στον νέο προϋπολογισμό τον Απρίλιο (Πρόγραμμα Σταθερότητας).  Πρόσθεσε πως τα σενάρια για τις επιπτώσεις θα τα «τρέχουν» σε εθνικό επίπεδο και τις επόμενες εβδομάδες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο OT Forum, ανέφερε ότι η μίνιμουμ ζημιά θα είναι μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ το μέγιστο δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι είναι πιθανό να πληγεί το επενδυτικό κλίμα και σημείωσε τον ενδεχόμενο κίνδυνο από τη διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Τόνισε ότι το καλό σενάριο είναι να υπάρξει σοβαρή αποκλιμάκωση μέχρι αρχές Μαΐου. Το κακό να συμβεί πολύμηνη παράταση.

Η πρόβλεψη Στουρνάρα

Ενόψει και της ετήσιας έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που θα δημοσιοποιηθεί στις 7 Απριλίου, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας προβλέπει μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1%  και ταυτόχρονη άνοδο του πληθωρισμού κατά 1% υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν σύντομα οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Σε περίπτωση μεγαλύτερης διάρκειας του πολέμου, τότε η μείωση στο ΑΕΠ θα είναι από 2% και πάνω. Σημείωσε ότι ακόμη και στο δυσμενές σενάριο (να κρατήσει ο πόλεμος μέχρι το καλοκαίρι) δεν προκύπτει ύφεση για την Ελλάδα. Τόνισε ότι φυσάει άνεμος στασιμοπληθωρισμού, υπάρχουν τάσεις.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης συμμερίστηκε τις εκτιμήσεις για μικρότερη αύξηση του ΑΕΠ σε σχέση με τις εκτιμήσεις περί το 3% το 2022, υπό την προϋπόθεση ότι ο πόλεμος θα έχει τελειώσει μέχρι το καλοκαίρι. Τόνισε ότι μόνο στο κακό σενάριο που υπάρξει διακοπή της ροής φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την Ευρώπη, μπορεί να δούμε ύφεση στη χώρα μας, ένα σενάριο που δεν θεωρεί πιθανό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro