Στον τραπεζικό δανεισμό για την κάλυψη των αναγκών τους σε κεφάλαιο κίνησης καταφεύγουν οι επιχειρήσεις, καθώς η κάμψη της αγοράς από την αρχή του χρόνου έχει στεγνώσει τα ταμεία, την ώρα που οι υποχρεώσεις τρέχουν.

Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, το τελευταίο δίμηνο ο κύκλος εργασιών σε πολλούς κλάδους της οικονομίας έχει υποχωρήσει σημαντικά, λόγω μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η άνοδος του πληθωρισμού και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία επιδρά καταλυτικά στην ψυχολογία των νοικοκυριών, τα οποία έχουν περιορίσει αισθητά, όχι μόνο τα ελαστικά, αλλά και τα ανελαστικά τους έξοδα.

Το γεγονός αυτό ασκεί πίεση στις επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή για την εύρυθμη λειτουργία τους, σε μία περίοδο που οι πωλήσεις τους υποχωρούν και το λειτουργικό κόστος αυξάνεται λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, τα πιστωτικά ιδρύματα λανσάρουν νέα δανειοδοτικά προγράμματα, ώστε με λελογισμένο ρίσκο να στηρίξουν την πελατεία τους, ενώ σε αποδεδειγμένα αξιόχρεους πελάτες που για συγκυριακούς λόγους δεν εμφανίζουν καλά στοιχεία, χαλαρώνουν τα πιστοδοτικά κριτήρια για την εξυπηρέτησή τους.

Μιλώντας στο OT Forum την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας σημείωσε ότι «η επίδραση του πολέμου στην ψυχολογία επιχειρήσεων και καταναλωτών είναι σημαντική».

Το ζητούμενο κατά τον ίδιο, «είναι να αντέξει η εγχώρια οικονομία ως το καλοκαίρι, καθώς εκτιμά ότι στη συνέχεια οι συνθήκες θα βελτιωθούν». Θεωρεί πάντως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι καταθέσεις ότι οι καταθέσεις αυξήθηκαν σημαντικά το 2021.

Κι αυτό διότι στηρίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά σήμερα και θα αποτελέσουν το καύσιμο για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων στο νέο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες.

Επιδείνωση προσδοκιών

Πριν μιλήσουμε πάντως για αυτό, θα πρέπει προηγουμένως να ξεκινήσει η αντιστροφή των αρνητικών τάσεων που επικρατούν στην αγορά.

Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ στην τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας (Μάρτιος 2022), οι προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο επιδεινώθηκαν τον Μάρτιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, υπό τις πληθωριστικές πιέσεις που επικρατούν από το φθινόπωρο, ενώ κλιμακώθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι επιπτώσεις του πολέμου, υφιστάμενες και δυνητικές, αποτυπώνονται κυρίως στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία ύστερα από ένα δίμηνο ανόδου υποχώρησε έντονα τον Μάρτιο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ίδια ανάλυση.

Κατά το ΙΟΒΕ, οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις εξαιτίας αναμένεται να αποτελέσουν βασικό παράγοντα διαμόρφωσης των συνθηκών στην ελληνική οικονομία την επόμενη περίοδο.

Τα στοιχεία των τραπεζών

Η δύσκολη συγκυρία για τις επιχειρήσεις αποτυπώνεται μεταξύ άλλων και στα εξής:

– Το Φεβρουάριο οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 340 εκατ. ευρώ περίπου, καθώς αντλήθηκαν χρήματα από τους λογαριασμούς τους για την εξόφληση των υποχρεώσεων

– Στις τράπεζες καταγράφεται αυξημένη ζήτηση για κεφάλαιο κίνησης, με τη χρήση ενεργών ορίων ή μέσω νέων γραμμών πίστωσης

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καταδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ειδικότερα, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις το Φεβρουάριο του 2022 ήταν θετική κατά 363 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 637 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022.

Αυτό σημαίνει ότι τα δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες ήταν περισσότερα από τις αποπληρωμές των επιχειρήσεων, αυξάνοντας σημαντικά τη ρευστότητα στην αγορά.

Ανάλογα ήταν το γύρισμα σε θετικό έδαφος των χορηγήσεων προς ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Συγκεκριμένα, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 8 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 66 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News