Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και να στηρίξει τον λαό της Ουκρανίας, επανέλαβε ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Πρόσθεσε επίσης ότι «περαιτέρω δράσεις» από τους «27» θα συζητηθούν σήμερα Τρίτη στο Ecofin.

Οι υπουργοί της ζώνης του ευρώ συζήτησαν για τις συνέπειες του πολέμου στην οικονομία της ευρωζώνης, για την αύξηση στις τιμές της ενέργειας, αλλά και των τροφίμων, για τη διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά και για μια σειρά άλλα θέματα όπως το ψηφιακό ευρώ και οι εξελίξεις στην αγορά κατοικίας.

Τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να ελαφρύνουν τις επιπτώσεις, κυρίως στους πιο ευάλωτους, είπε ο Π. Ντόναχιου.

Οι συνέπειες του πολέμου

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη για το 2022, εκτίμησε ότι θα συνεχίσει να έχει θετικό πρόσημο, γιατί η ευρωζώνη εισήλθε σε αυτήν την οικονομική κρίση με ισχυρή ανάκαμψη. Ωστόσο, τόνισε ότι οι συνέπειες του πολέμου θα επιβαρύνουν το κόστος ζωής των πολιτών, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ανέφερε, επίσης, ότι ούτε η Επιτροπή ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν εντοπίσει ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των τιμών θα τροφοδοτήσουν ένα σπιράλ πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ωστόσο είναι κάτι το οποίο βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη το 2022 στην ΕΕ θα είναι κατώτερη του 4% που είχε προβλέψει η Επιτροπή στις αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο επέμεινε ότι η ΕΕ δεν θα εισέλθει σε οικονομική ύφεση φέτος. Η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις νέες της προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία στις 16 Μαΐου, αν και όπως εξήγησε ο Π. Τζεντιλόνι, «είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις μεσοπρόθεσμα», λόγω πολλών παραγόντων που παραμένουν ασαφείς. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι διαφορετικές σε περίπτωση ενός εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, επίσης θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του πολέμου, από την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών και από το κατά πόσο η κρίση αυτή θα γίνει παγκόσμια.

«O πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει πολύ περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία, απ’ ότι την παγκόσμια», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Όπως είπε, οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι αναλυτές λαμβάνουν υπόψη την αβεβαιότητα για το μέλλον, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προσδοκίες για την ανάπτυξη και προς τα πάνω τον πληθωρισμό που ακολουθεί την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα. Η σημερινή κρίση είναι το ίδιο μεγάλη με την πετρελαϊκή κρίση στις αρχές της δεκαετίας του ’70, εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, είπε ο Κ. Ρέγκλινγκ. Παράλληλα, τόνισε ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης πέφτουν και οι αναλυτές αναμένουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα έχει αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη.

Προετοιμασία διεθνών συναντήσεων

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις επερχόμενες εαρινές συνεδριάσεις του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι υπουργοί εξέτασαν τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, τους κινδύνους και τις προκλήσεις πολιτικής και έκαναν απολογισμό των εξελίξεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών τους τελευταίους μήνες. Η απειλή που αντιπροσωπεύει η Ρωσία για την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία και για την παγκόσμια οικονομική συνεργασία λαμβάνεται επίσης υπόψη κατά την προετοιμασία των προσεχών διεθνών συναντήσεων.

Ο σχεδιασμός του ψηφιακού ευρώ

Με βάση τη συμβολή της ΕΚΤ και της Επιτροπής, οι υπουργοί συζήτησαν ζητήματα απορρήτου που σχετίζονται με το ψηφιακό ευρώ και πώς σχετίζονται με άλλους στόχους πολιτικής, όπως η πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος, της παράνομης χρηματοδότησης και της φοροδιαφυγής.

Αυτή η συζήτηση ακολούθησε το σχέδιο εργασίας για το ψηφιακό ευρώ, που συμφωνήθηκε από το Eurogroup τον Ιούλιο του 2021.

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για το ψηφιακό ευρώ, ιδίως για ζητήματα που σχετίζονται με την ιδιωτική ζωή, και άλλους στόχους πολιτικής, όπως η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η ΕΚΤ παρουσίασε επιλογές για την οικοδόμηση κατάλληλων διασφαλίσεων απορρήτου» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε: «Το Eurogroup συμφώνησε ότι ο σχεδιασμός ενός ψηφιακού ευρώ θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο, ενώ συμμορφώνεται με τους ευρύτερους στόχους πολιτικής και εξουδετερώνει τη χρήση του ψηφιακού ευρώ για αδικαιολόγητους σκοπούς»

Θεματική συζήτηση – Εξελίξεις στην αγορά κατοικίας στη ζώνη του ευρώ και επιπτώσεις της πολιτικής

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι Υπουργοί πραγματοποίησαν θεματική συζήτηση για τις εξελίξεις στην αγορά κατοικίας, με επίκεντρο τα ζητήματα προσιτότητας της στέγασης.

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της ανόδου των τιμών των κατοικιών τα τελευταία χρόνια στη ζώνη του ευρώ.

«Είναι η πρώτη φορά που συζητάμε τις εξελίξεις στην αγορά κατοικίας και τις σχετικές επιπτώσεις της πολιτικής σε μορφή Eurogroup. Η εικόνα σήμερα ήταν ποικίλη. Σε πολλές οικονομίες, το ζήτημα της οικονομικής προσιτότητας τέθηκε με τις αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες μας. Είχαμε μια καλή συζήτηση σήμερα για αυτές τις προκλήσεις με βάση τη συμβολή της Επιτροπής. Μοιραστήκαμε τα διάφορα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, ενώ αναγνωρίζουμε επίσης ότι οι εθνικές ιδιαιτερότητες των αγορών κατοικίας ποικίλλουν πολύ» είπε ο Πασκάλ Ντόναχιου.

Δέκατη πέμπτη ακρόαση του Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου

Το Eurogroup ενημερώθηκε για τα εποπτικά καθήκοντα που επιτελεί η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ, ιδίως για τις προοπτικές του τραπεζικού τομέα και την εποπτική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, για τις προτεραιότητες ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας και για την ευρύτερη χρηματοπιστωτική κανονιστική ατζέντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή