Μειωμένη παραγωγή βόειου, αιγοπρόβειου και χοίρειου κρέατος για το 2022, προβλέπει η Κομισιόν, στην εαρινή έκθεση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών της γεωργίας το 2022. Την ίδια στιγμή, μία μικρή αύξηση αναμένεται στην παραγωγή πουλερικών, παρά την γρίπη των πτηνών που εξαπλώνεται στην Ευρώπη και αποτελεί στην ουσία, τον κύριο ανασταλτικό παράγοντα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί το 2022 παρά τις υψηλές τιμές. Αυτό οφείλεται κυρίως στις διαρθρωτικές προσαρμογές στον τομέα του βοείου κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν ελαφρώς λόγω των εμπορικών συμφωνιών που συνήφθησαν πρόσφατα.

Το υψηλό κόστος και οι διαρκείς επιπτώσεις της αφρικανικής πανώλης των χοίρων θα έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής χοιρινού κρέατος  το 2022, παρά την έντονη αύξηση των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες. Οι εξαγωγές είναι επίσης πιθανό να μειωθούν λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίτων, παρά την ανάκαμψη των εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα βελτιωμένα μερίδια αγοράς σε ορισμένους άλλους προορισμούς.

Η παραγωγή πουλερικών αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά το 2022, με τη γρίπη των πτηνών (ΓΠ) να εξακολουθεί να λειτουργεί ως κύριος περιοριστικός παράγοντας. Οι υψηλές τιμές έχουν αντισταθμίσει το υψηλό κόστος μέχρι στιγμής. Παρά τους εμπορικούς περιορισμούς που σχετίζονται και με την εισβολή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι εξαγωγές αναμένεται ακόμη να αρχίσουν να ανακάμπτουν. Πρόσθετες εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, την Ταϊλάνδη και την Κίνα ενδέχεται να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές από την Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, μείωση της παραγωγής κατά 2% αναμένεται να σημειωθεί στην παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατοςν στην ΕΕ. Το εμπόριο θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που είναι πιθανό να οδηγήσει σε υψηλές εγχώριες τιμές. Οι εμπορικές τριβές με το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να προκαλούν αβεβαιότητα τόσο για τις εισαγωγές όσο και για τις εξαγωγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO