
Η υγεία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άνθρωπος σε κάθε σημείο του πλανήτη πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της κοινωνικο-οικονομικής του κατάστασης. Η Καθολική Κάλυψη Υγείας μέχρι το 2030, είναι το ζητούμενο για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης. Αυτό αναφέρει στο μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day) η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου ο καθηγητής Θάνος Δημόπουλος και Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία ίδρυσης το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα που αφορούν στην παγκόσμια Υγεία. Στις αρμοδιότητες του περιλαμβάνονται η υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, η παρακολούθηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, ο συντονισμός της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.
Ο Οργανισμός έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα, όπως η εξάλειψη της ευλογιάς, η σχεδόν ολική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και η ανάπτυξη του εμβολίου για τον Έμπολα. Στις σημερινές προτεραιότητές του ανήκουν η πανδημία του covid-19, αλλά και μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση και οι μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιολογικές παθήσεις και ο καρκίνος.
· Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
· 7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίους για την υγεία.
· 371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.
· 97 εκατ. πρόωρους θανάτους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
· Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λίγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.
· Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
· Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
· Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.
· 40.5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).
· 800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).
Τα ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι:
· Μπορούμε να φανταστούμε από την αρχή ένα κόσμο όπου ο καθαρός αέρας, το νερό και το φαγητό είναι διαθέσιμα σε όλους;
· Η παγκόσμια οικονομία μήπως πρέπει να επενδύσει περισσότερα στην υγεία και στην ποιότητα ζωής;
· Είναι οι πόλεις που ζούμε βιώσιμες και έχουν οι κάτοικοι λόγο όσον αφορά στην υγεία τους και στην υγεία του πλανήτη;
Εν μέσω πανδημίας ένας μολυσμένος πλανήτης αυξάνει την πιθανότητα ασθενειών όπως οι κακοήθειες, το βρογχικό άσθμα και οι καρδιαγγειακές νόσοι και για το λόγο αυτό επ’ αφορμής της Παγκόσμιας Μέρας Υγείας 2022, ο ΠΟΥ θα εστιάσει την προσοχή του σε δράσεις που θα διασφαλίσουν υγιείς ανθρώπους σε ένα υγιή πλανήτη και θα οδηγήσει την κοινωνία σε βελτιωμένη ποιότητα ζωής.
Ο ΠΟΥ εκτιμά πως περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η κλιματική κρίση η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα. Η κλιματική αλλαγή πλέον εξελίσσεται και σε κρίση υγείας.
Η πανδημία COVID-19 ανέδειξε τη δύναμη της επιστήμης αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε και τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες που επικρατούν στον πλανήτη. Διαφάνηκαν οι αδυναμίες της κοινωνίας να εξασφαλίσουν ισότιμα υγεία για όλους χωρίς να διαταράσσουν την οικολογική ισορροπία του πλανήτη μας. Η οικονομία του μέλλοντος πρέπει να στοχεύει στην ισότιμη κατανομή των εισοδημάτων, του πλούτου και της ισχύος ώστε να επιτευχθεί ποιότητα ζωής και οικολογική εξοικονόμηση. Αν διακοπεί ο κύκλος της καταστροφής η υγεία του ανθρώπου και του πλανήτη θα εξασφαλιστούν και θα αναβαθμιστούν και αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής ημέρας.


Latest News

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν τα γυρίσματα της ταινίας «Τin Soldier»
Η ταινία, προϋπολογισμού ύψους 38 εκατ. ευρώ, θα γυριστεί κατά 80% στη Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης ενώ κατά 20%, σκηνές θα γυριστούν και στη Δράμα

Ευλογιά των πιθήκων: Η επόμενη «εκδίκηση» της φύσης;
Ενδημική εδώ και χρόνια στην Αφρική, «ξαδελφάκι» της ευλογίας, η ιογενής ζωονόσος έχει σημάνει νέο υγειονομικό συναγερμό στη Δύση

Αυτό είναι το νέο νόμισμα για γενέθλια του πρίγκιπα Ουίλιαμ
Το κέρμα, που δημιουργήθηκε από τον σχεδιαστή, Τόμας Ντόχερτι διαθέτει το πορτρέτο του ανάμεσα στο αρχικό γράμμα W και τον αριθμό 40

Η μείωση της τηλεόρασης μπορεί να αποτρέψει έναν στους 10 θανάτους
Τι δείχνει βρετανική μελέτη

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Βγάλαμε από τα ιδρύματα 800 παιδιά σε 2 χρόνια»
«Καμία δομή δεν θα κλείσει», ξεκαθαρίζει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Από την COVID-19, στην ευλογιά των πιθήκων, τη λέπρα και τα άλλα «νοσήματα στέρησης»
Ο SARS-CoV-2 δεν κάνει διακρίσεις, καθώς ανάγκασε υγειονομικά συστήματα προηγμένων χωρών να γονατίσουν, δουλεύοντας σε συνθήκες «ιατρικής ελαχίστων πόρων», όχι σε κάποιο νοσοκομείο της Ιφακάρα, ή στη ζούγκλα του Μορογκόρο, αλλά στις Πρωτεύουσες της δυτικής Ευρώπης και στις Πολιτείες της Αμερικής.

Ευλογιά των πιθήκων: Στο επίκεντρο διάγνωση, εμβόλια και αντιιικά
Την ανάγκη επαγρύπνησης τονίζει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ

Αυτοί είναι οι 6 τρόποι για να προετοιμαστείτε για μια συνέντευξη
Προκειμένου ο υποψήφιος να αντεπεξέλθει στις δύσκολες ερωτήσεις μιας συνέντευξης, οι εταιρείες παροχής λύσεων ανθρώπινου δυναμικού τον εξασκούν με ειδική καθοδήγηση

Τρομερές προκλήσεις από την «ευλογιά των πιθήκων» – Δείτε live την συνεδρίαση του ΠΟΥ
Παγκόσμια κινητοποίηση για την «ευλογιά των πιθήκων»

Έναντι αμύθητου ποσού πωλήθηκε πίνακας του Μπασιά
Πωλήθηκε αρχικά το 2004 έναντι 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων στον συλλέκτη έργων τέχνης Άνταμ Λίντερμαν