Δυο μεγάλα ενεργειακά έργα έρχονται να αλλάξουν το παιχνίδι στην εγχώρια αγορά ενέργειας και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Πρόκειται για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου (CCGT) της Mytilineos καθώς και το FSRU Αλεξανδρούπολης.

Στη διάρκεια συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα την αγορά φυσικού αερίου και τις επιπτώσεις ο γενικός διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της Mytilineos Ντίνος Μπενρουμπής έκανε γνωστό πως η νέα μονάδα βρίσκεται στη διαδικασία του hot commissioning και μέσα στο καλοκαίρι πρόκειται να μπει σε εμπορική λειτουργία.

Ο ίδιος κάνει γνωστό ότι το νέο CCGT σε μια περίοδο ένδειας φυσικού αερίου θα είναι ο πιο φθηνός και αποδοτικός χρήστης αερίου στην ελληνική αγορά.

Tα FSRU Αλεξανδρούπολης

Ο manging director της GASTRADE Κώστας Σιφναίος μίλησε για τα έργα FSRU που τρέχει η πολυμετοχική εταιρεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο το πρώτο της Αλεξανδρούπολης θα είναι έτοιμο το Νοέμβριο του 2023 και θα έχει τη δυνατότητα παροχής αερίου 5,5 δις κυβικών μέτρων στην αγορά των Βαλκανίων. Μαζί με το δεύτερο FSRU της Θράκης θα είναι εφικτός ο διπλασιασμός των ποσοτήτων με το αέριο να φτάνει μέχρι και το Κιέβο της Ουκρανίας

Οι υδρογονάνθρακες

Στο ίδιο πάνελ του Φόρουμ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αριστοφανης Στεφατος μίλησε για την επανεκκίνηση του project των ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ελληνικές παραχωρήσεις.

Όπως είπε από την επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργού με την ποια στήριξε το εγχείρημα έχει πυροδοτηθεί ενδιαφέρον νέων πετρελαϊκών εταιρειών. Με αυτές είναι σε εξέλιξη συζήτηση.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η πρώτες γεωτρήσεις στην Ελλάδα θα είναι εφικτές στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια