Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε επισήμως την Παρασκευή νέες σαρωτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των απαγορεύσεων στις εισαγωγές άνθρακα, ξύλου, χημικών και άλλων προϊόντων που εκτιμάται ότι θα περικόψουν τουλάχιστον το 10% των συνολικών εισαγωγών από τη Μόσχα.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα εμποδίζουν επίσης πολλά ρωσικά πλοία και φορτηγά από την πρόσβαση στην ΕΕ, ακρωτηριάζοντας περαιτέρω το εμπόριο και θα απαγορεύσουν όλες τις συναλλαγές με τέσσερις ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της VTB.

Η απαγόρευση του άνθρακα, η πρώτη που έχει επιβάλει μέχρι στιγμής η ΕΕ σε οποιαδήποτε εισαγωγή ενέργειας από τη Ρωσία, θα τεθεί πλήρως σε ισχύ από τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, ενώ κανένα νέο συμβόλαιο δεν μπορεί να υπογραφεί από την Παρασκευή.

Και όπως επισημαίνει το Reuters, oι υπάρχουσες συμβάσεις θα πρέπει να τερματιστούν έως τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει πληρωμές από την ΕΕ για τις εξαγωγές άνθρακα μέχρι τότε.

«Αυτές οι τελευταίες κυρώσεις επιβλήθηκαν μετά τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στη Μπούχα και σε άλλα μέρη που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η απαγόρευση άνθρακα

Μόνο η απαγόρευση του άνθρακα εκτιμάται από την Επιτροπή ότι ανέρχεται σε 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε χαμένα έσοδα για τη Ρωσία. Αυτό είναι διπλάσιο από ό,τι είχε πει την Τρίτη η επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που παραμένουν μέχρι στιγμής ανέγγιχτες, ανέρχονται συνολικά σε περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Εκτός από τον άνθρακα, οι νέες κυρώσεις της ΕΕ απαγορεύουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία πολλών άλλων εμπορευμάτων και προϊόντων, όπως ξύλο, καουτσούκ, τσιμέντο, λιπάσματα, θαλασσινά υψηλής ποιότητας, όπως το χαβιάρι, και οινοπνευματώδη ποτά, όπως η βότκα, με τη συνολική πρόσθετη αξία να υπολογίζεται σε 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ (5,9 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι οι συνδυασμένες απαγορεύσεις εισαγωγών άξιζαν τουλάχιστον το 10% αυτού που αγοράζει η ΕΕ από τη Ρωσία σε ένα χρόνο. Αυτό προστίθεται στις προηγούμενες απαγορεύσεις εισαγωγών που έπληξαν τους τομείς του χάλυβα και του σιδήρου. Συνολικά, έως και το ένα πέμπτο όλων των εισαγωγών από τη Ρωσία σε αξία αναμένεται να μειωθεί λόγω των άμεσων κυρώσεων.

Η ΕΕ περιόρισε επίσης τις εξαγωγές στη Ρωσία ορισμένων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων αεροσκαφών, κβαντικών υπολογιστών, προηγμένων ημιαγωγών, ηλεκτρονικών ειδών υψηλής τεχνολογίας, λογισμικού, ευαίσθητων μηχανημάτων και εξοπλισμού μεταφοράς, συνολικής αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Προσθέτοντας προηγούμενες απαγορεύσεις εξαγωγών σε άλλη τεχνολογία, η ΕΕ έχει μπλοκάρει μέχρι στιγμής περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών εξαγωγών της σε αξία στη Ρωσία, δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι κυρώσεις απαγορεύουν επίσης στις ρωσικές εταιρείες να συμμετέχουν σε δημόσιες προμήθειες στην ΕΕ και επεκτείνουν τις απαγορεύσεις στη χρήση κρυπτονομισμάτων που θεωρούνται πιθανό μέσο για την παράκαμψη των κυρώσεων Διαβάστε περισσότερα .

Κυρώσεις σε ανθρώπους

Η Επιτροπή είπε επίσης ότι άλλα 217 άτομα προστέθηκαν στη μαύρη λίστα της ΕΕ ως μέρος του νέου πακέτου κυρώσεων, πράγμα που σημαίνει ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία στην ΕΕ θα δεσμευτούν και θα υπόκεινται σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στην ΕΕ.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πολιτικοί ηγέτες των αυτονομιστικών περιοχών του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ, αλλά οι κυρώσεις έπληξαν επίσης κορυφαίους επιχειρηματίες, πολιτικούς στρατιωτικούς κοντά στο Κρεμλίνο και ακόμη και δύο κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά από αυτό ο αριθμός των ατόμων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ αγγίζει τους 900, από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Άλλες 18 οντότητες έχουν επίσης πληγεί από δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων τραπεζών και στρατιωτικών εταιρειών, σχεδόν διπλασιάζοντας τον αριθμό των εταιρειών που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα της ΕΕ από την αρχή του πολέμου.

Οι τράπεζες που υπόκεινται σε κυρώσεις είναι η VTB, μια από τις μεγαλύτερες της Ρωσίας, η Sovkombank, η Novikombank και η Otkritie. Όλοι τους είχαν ήδη αποκλειστεί από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, κάτι που ήταν μεγάλο πλήγμα για την ικανότητά τους να μεταφέρουν χρήματα.

Οι κορυφαίες ρωσικές τράπεζες που διαχειρίζονται ενεργειακές συναλλαγές, ιδίως η Sberbank και η Gazprombank, γλίτωσαν και πάλι, αν και το αφεντικό της Sberbank Herman Gref επλήγη από δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή