
«Η ΔΕΗ θα κινηθεί με ρεαλισμό και ευελιξία, σταθμίζοντας τις εξελίξεις στην διεθνή και εγχώρια αγορά ενέργειας, καθώς και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προσαρμογές στην αγορά ενέργειας. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: η μακροπρόθεσμη στρατηγική της απολιγνιτοποίησης δεν αλλάζει».
Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, σε συνέχεια των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα για αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής «ώστε να μειώσουμε βραχυπρόθεσμα την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο».
«Η απόφαση της σταδιακής μείωσης της συμμετοχής του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή ήταν σωστή, παραμένει σωστή και επιβεβλημένη, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για οικονομικούς λόγους» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «ο λιγνίτης αποτελεί μια λύση ανάγκης σε δεδομένη χρονική στιγμή, η οποία έρχεται να υποκαταστήσει το συγκυριακά ακριβότερο και όχι εν αφθονία πλέον -λόγω του αποκλεισμού της ρωσικής οικονομίας- φυσικό αέριο».
Η πρόταση της ΔΕΗ, που έγινε δεκτή, ήταν να διασφαλισθεί η επάρκεια λιγνίτη στις αυλές των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση αν υπάρξει θέμα εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται αύξηση της εξορυκτικής δραστηριότητας στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ κατά 45%.
Σε επίπεδο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι τα εξής;
-Το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία, δοκιμαστική αρχικά, της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, ισχύος 660 μεγαβάτ. Η μετατροπή σε φυσικό αέριο, μετά τις διεθνείς εξελίξεις, όλα δείχνουν ότι θα υλοποιηθεί με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα το 2028, και δεν θα επισπευσθεί για το 2025.
Σημειώνεται ότι το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία και η μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 μεγαβάτ της Μυτιληναίος στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας, η οποία τώρα είναι σε δοκιμαστική λειτουργία.
-Ο σχεδιασμός για την απολιγνιτοποίηση προβλέπει την απόσυρση των μονάδων 1,2,3,4 του Αγίου Δημητρίου ως το τέλος του 2022 και των μονάδων ‘Αγιος Δημήτριος 5, Μελίτη και Μεγαλόπολη 4 στο τέλος του 2023. Η νέα παράμετρος όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός είναι ότι ανάλογα με τη διαμόρφωση των τιμών και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου, θα αξιολογηθεί αν χρειάζεται να παραμείνουν σε λειτουργία κάποιες από τις μονάδες αυτές, όπως η Μελίτη και ο ‘Αγιος Δημήτριος 5. Πάντως η λειτουργία της μονάδας 4 του Αγίου Δημητρίου αναμένεται να παραταθεί έτσι κι αλλιώς μετά το τέλος του 2022, προκειμένου να διασφαλιστεί η τροφοδοσία του δικτύου τηλεθέρμανσης της Κοζάνης.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ