Το φάσμα της αποχής λόγω της «χαλαρής ψήφου» των Γάλλων τρομάζει τους πολιτειολόγους, τους εκλογολόγους, τα κόμματα και τους υποψηφίους του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου, ασφαλώς τους δημοκράτες πολίτες, αλλά και τον κόσμο των επιχειρήσεων, καθώς άπαντες γνωρίζουν ότι η μικρή συμμετοχή σε κάθε εκλογική διαδικασία ευνοεί την αντισυστημική ψήφο.

Οι επίδοξοι «ανατροπείς του συστήματος» είναι εκείνοι που θα πάνε βρέξει-χιονίσει στην κάλπη για να εκδηλώσουν την οργή τους. Εν προκειμένω η ψήφος «διαμαρτυρίας κατά του κατεστημένου» θα είναι και σ’ αυτή την αναμέτρηση το ισχυρό εκλογικό «ατού» της ακροδεξιάς υποψηφίου του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν.

Όλα θα παιχτούν ασφαλώς στο «μεγάλο τελικό» μεταξύ του Εμμανουέλ Μακρόν και της Λεπέν, όπως όλα δείχνουν. Μοιάζει πολύ δύσκολο για τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της γαλλικής Αριστεράς (στη ριζοσπαστική της έκδοση μάλιστα) Ζαν-Λυκ Μελανσόν να φτάσει αντί της Λεπέν στον τελικό.

Κρίσιμος και ο πρώτος γύρος

Το «final countdown» θα γίνει τη μεθεπόμενη Κυριακή, 24 Απριλίου. Αλλά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις (σημειωτέον ότι στη Γαλλία η αξιοπιστία τους έχει υποστεί ανήκεστο βλάβη από τις εκλογές του 2002), η ψαλίδα μεταξύ Μακρόν και Λεπέν έχει κλείσει πολύ εσχάτως. Και άλλη δυναμική θα έχει στο δεύτερο γύρο η «κόρη του αλεξιπτωτιστή της Αλγερίας» και επανειλημμένα καταδικασθέντος για άρνηση του Ολοκαυτώματος και της ναζιστικής θηριωδίας Ζαν-Μαρί Λεπέν, αν ο πρώτος κριθεί με διαφορά στήθους.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έχει κάνει η κληρονόμος του μισαλλόδοξου και κόμματος του Λεπέν που μπήκε στην πολιτική ζωή της Γαλλίας τη δεκαετία του 1980 ως αποτέλεσμα της φιλο-μεταναστευτικής πολιτικής του Φρανσουά Μιτεράν, να αποστασιοποιηθεί από το πολιτικό παρελθόν και τις ιδέες της οικογένειάς της, οι όποιες ελπίδες ανάδειξής της στην προεδρία πανικοβάλλει τον κόσμο της αγοράς. Πόσω μάλλον εφόσον απειλεί να αντικαταστήσει έναν φίλα προσκείμενο προς τον κόσμο των επιχειρήσεων πρόεδρο.

Δωρεάν μεταφορά στην κάλπη

Για να ενθαρρύνουν, λοιπόν, τους Γάλλους να πάνε να ψηφίσουν στη σημερινή εκλογή, κάποιες επιχειρήσεις προσέφεραν κίνητρα. Η τουριστική εταιρεία εκδρομών και ταξιδίων FlixBus, για παράδειγμα, τύπωσε ειδικά κουπόνια προκειμένου να αποζημιωθούν οι ψηφοφόροι που θα χρησιμοποιήσουν με τα λεωφορεία της για να μεταβούν στο εκλογικό τους κέντρο.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που η επιχείρηση είχε αναλάβει και στις εκλογές του 2017 (τότε στον «τελικό» ο Μακρόν είχε επικρατήσει της Λεπέν εύκολα με 66% των ψήφων). Και θα επαναληφθεί, ασφαλώς, στο δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου.

Εντάξει, δεν θα μεταφέρει όλους τους εκλογείς στις κάλπες η FlixBus. Μερικές εκατοντάδες μόνο. Κι αυτό έπειτα από αίτηση με ένα απλό e-mail και μετά, για την αποζημίωση με το κουπόνι, με μια selfie που θα στείλει ο ψηφοφόρος μπροστά από το εκλογικό του κέντρο στην οποία θα πρέπει να φαίνεται σφραγισμένη η εκλογική του κάρτα καθώς και ο αριθμός κράτησης στο πούλμαν της FlixBus.

Και με πατίνι για τον Μακρόν

Για τους ψηφοφόρους που, αν και το εκλογικό τους τμήμα σχετικά κοντά στο σπίτι, αλλά όχι σε απόσταση που θα την έκαναν με τα πόδια, η εταιρεία ενοικιάσεως ηλεκτρικών πατινιών Lime προσφέρει δωρεάν 15 λεπτά διαδρομής, και τις δύο Κυριακές των εκλογών φυσικά, με τον κωδικό προσφοράς «AVotéEnLime».

Η πρωτοβουλία της Lime οργανώνεται σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «A Voté» στις πόλεις όπου είναι δραστηριοποιείται η Lime, δηλαδή στο Παρίσι, τη Μασσαλία, το Μπορντό, και τη Χάβρη. Αλλά και η εταιρεία ενοικίασης ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων Bird μέσω του κωδικού «ELYSEE2022», προκαλεί όλους να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να μετακινηθούν με τα σκουτεράκια της δωρεάν μέχρι το εκλογικό τμήμα αλλά και ακόμα πιο μακριά, μέχρι να καταναλώσουν την προσφορά των πέντε ευρώ.

Ο ρόλος του Τύπου

Η ανάγνωση εφημερίδων, ασφαλώς, δημιουργεί συνειδητοποιημένους πολίτες – κάτι που αποτελεί όρο εκκ των ουκ άνευ για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Η εφημερίδα «La Voix du Nord», που εκδίδεται στη Λιλ της βόρειας Γαλλίας, αποφάσισε να ενθαρρύνει τους νέους να πάνε να ψηφίσουν, διότι στατιστικά η αποχή στις μικρότερες ηλικίες είναι μεγαλύτερη.

Προσφέρει λοιπόν η «Φωνή του Βορρά» μια εξάμηνη συνδρομή στους νέους κάτω των 25 ετών που θα αποφασίσουν να προσέλθουν σήμερα για πρώτη φορά στις κάλπες. Είναι, θα παρατηρούσε κανείς, μια πρωτοβουλία με τριπλό στόχο: να αυξηθεί η συμμετοχή στις εκλογές αυτές, να έρθουν σε επαφή μη- πολιτικοποιημένοι, κατά κανόνα, νέοι με τον ημερήσιο τύπο και να αυξήσει την κυκλοφορία της η «Voix du Nord», αφού κάποιοι μετά τη λήξη του εξαμήνου θα παραμείνουν αναγνώστες της.

«Αν η όλη πρωτοβουλία με τους νέους λειτουργήσει, μπορεί να την επεκτείνουμε και στις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε στη «Le Figaro» η αρχισυντάκτρια της «La Voix du Nord» Στεφανί Ζορν.

Κάλπη και μετά… Άλπεις

Με την επίδειξη αποδεικτικού «υψηλού δημοκρατικού φρονήματος» (κάτι που θα αποδεικνύει δηλαδή ότι κάποιος έχει ψηφίσει) οι λάτρεις του σκι θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου στο Γκετς της Άνω Σαβοΐας, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία, μόνο με ένα ευρώ αντί για 37,40 ευρώ που είναι συνήθως το κόστος.

Ψήφος λοιπόν και μετά… επί τα όρη – το Λευκό Όρος ή Mont Blanc συγκεκριμένα! Πρόκειται, γράφει ο «Figaro» για μια πρωτοβουλία που έχει και διαφημιστικό χαρακτήρα, αφού το χιονοδρομικό κέντρο κλείνει τις πόρτες του σήμερα το απόγευμα και ανανεώνει το ραντεβού με τους πελάτες του την επόμενη χειμερινή σεζόν. Για το λόγο αυτό – και για προφανείς περιβαλλοντικούς λόγους βέβαια – το Γκετς προσφέρει σήμερα την τιμή του 1 ευρώ σε όσους φτάσουν σ’ αυτό με δημόσιο μέσο μεταφοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής