
Μηδενική τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια διαμορφώνεται σήμερα στο ελληνικό σύστημα επί ένα τρίωρο (από τις 2 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα) εξαιτίας της μεγάλης (πάνω από 80%) συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κάλυψη των αναγκών κατά το συγκεκριμένο διάστημα αλλά και της χαμηλής, λόγω αργίας, ζήτησης.
Ο συνδυασμός της υψηλής παραγωγής από τον ήλιο και τον άνεμο που υπερβαίνει το μεσημέρι τα 5.000 μεγαβάτ και της περιορισμένης ζήτησης (η αιχμή μόλις υπερβαίνει τα 6.000 μεγαβάτ) βγάζει εκτός συστήματος τις ακριβές θερμικές μονάδες, δηλαδή τις μονάδες λιγνίτη και φυσικού αερίου με αποτέλεσμα η τιμή να διαμορφώνεται ακόμη και στο μηδέν. Για την ακρίβεια στα 0,09 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 3 το μεσημέρι. Η συμμετοχή των εισαγωγών με 500 περίπου μεγαβάτ δεν αλλάζει την εικόνα καθώς πρόκειται για υποχρεωτικές (λόγω διμερών συμφωνιών) αγορές ενέργειας που δηλώνονται στην αγορά με μηδενική τιμή προκειμένου να εξασφαλιστεί η απορρόφηση τους, ενώ η μικρή συμμετοχή λιγνίτη και φυσικού αερίου περιορίζεται στο τεχνικό ελάχιστο των αντίστοιχων μονάδων.
Η εικόνα αντιστρέφεται το απόγευμα όταν μειώνεται η συμμετοχή των ΑΠΕ και αυξάνεται το φυσικό αέριο για να καλύψει το κενό με αποτέλεσμα η τιμή να φθάνει στις 9 το βράδυ έως και σε 283,12 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο η μέση τιμή σήμερα είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με χθες καθώς διαμορφώνεται στα 168,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, χαμηλότερη κατά 27% σε σχέση με το Σάββατο. Συνολικά το μείγμα παραγωγής σήμερα είναι: 61,4 % ανανεώσιμες πηγές, 19,7 % εισαγωγές, 8 % φυσικό αέριο, 3,8 % λιγνίτης ενώ με 4,2 % συμμετέχει το σύστημα της Κρήτης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Ομάδα Task Force από την Messaritis Ανανεώσιμες για έργα της Ομάδας Β
Tην Κυριακή 6 Απριλίου, η Messaritis Ανανεώσιμες κλήθηκε να αποκόψει περί τους 80 σταθμούς και το κατάφερε με επιτυχία

Αυξημένη επιφυλακή για μπλακ άουτ στο ρεύμα – Ζητά περικοπές σε φωτοβολταϊκά ο ΑΔΜΗΕ
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ – Γιατί ζητά να βγουν από την «πρίζα» φωτοβολταϊκά