Επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν δείχνουν τα πρώτα επίσημα exit polls για τις εκλογές στη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Γάλλος πρόεδρος είναι 28,1%, ενώ η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει το 23.3%.

Σύμφωνα με τις συνήθως ακριβείς εκτιμήσεις που βασίζονται σε ψήφους ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος εκλογικών τμημάτων σε εθνικό επίπεδο, φαίνεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος επικρατεί οριακά της αρχηγού του ακροδεξιού Rassemblement National, συγκεντρώνοντας περίπου 28,6%-28,1% των ψήφων έναντι της 24,4- 23,3%.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι

Ακολουθεί στην τρίτη θέση ο Μελανσόν με 20,1%. Στη συνέχεια βρίσκεται ο Ζεμούρ με 7,2% και ακολουθεί με 5% η Πεκρές.

Ο Guardian σχολιάζει ότι πρόκειται για μια καταστροφική βραδιά για το κυρίαρχο κόμμα της δεξιάς: Η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων, Valérie Pécresse, συγκέντρωσε περίπου το 5% των ψήφων, κατατασσόμενη στην πέμπτη θέση. Ακόμα χειρότερη είναι η θέση του Σοσιαλιστικού Κόμματος του οποίου η υποψήφια, η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidaldo, συγκέντρωσε περίπου το 2% των ψήφων, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Μακρόν-Λεπέν

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας Le Monde ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,1% των ψήφων έναντι 23,3% της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20,1%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TF1 ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,6% των ψήφων έναντι 24,4 % της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20%.

Αντιστοίχως, σύμφωνα με τον σταθμό Antenne 2 o Mακρόν λαμβάνει 28,1%, η Λεπέν 23,3% και ο Μελανσόν 20%.

Οι δυο πρώτοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις 24 Απριλίου.

Λεπέν θα στηρίξει ο Ζεμούρ

Ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ θα καλέσει τους υποστηρικτές του να στηρίξουν τη Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας στις 24 Απριλίου, δήλωσε την Κυριακή η ανιψιά της Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ.

Η Μαρεσάλ, μια δημοφιλής φιγούρα στους κόλπους των συντηρητικών, υποστήριξε τον Ζεμούρ έναντι της θείας της στον πρώτο γύρο.

Μακρόν στηρίζει η Αν Ινταλγκό των Σοσιαλιστών

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές Αν Ινταλγκό, η οποία δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τον δεύτερο γύρο.

“Για να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος όλων εναντίον όλων, σας καλώ επίσημα να ψηφίσετε στις 24 Απριλίου κατά της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν”, δήλωσε.

Δεν στηρίζει Μακρόν και ο Ερίκ Σιοτί

Ο Γάλλος συντηρητικός Ερίκ Σιοτί δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τον πρόεδρο Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

“Δεν θα δώσω οδηγίες ψήφου σε κανέναν… Οι Γάλλοι πολίτες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Αυτό που μπορώ να σας πω απόψε είναι ότι δεν θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν”, δήλωσε ο Σιοτί απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα