
Η Κύπρος παραμένει ο μεγαλύτερος κατά κεφαλήν αποδέκτης της στήριξης της ΕΤΕπ από οποιαδήποτε χώρα στην Ευρώπη, με τη συνολική έκθεση της ΕΤΕπ να ανέρχεται σε 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 13% του ΑΕΠ της χώρας, δήλωσε από την Λευκωσία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο για να συζητήσει τις πρόσφατες αλλά και τις μελλοντικές επενδύσεις στη χώρα και να διαπιστώσει πώς η ΕΤΕπ βοηθά τις κυπριακές εταιρείες να ξεπεράσουν τις επιχειρηματικές προκλήσεις που σχετίζονται με την πανδημία του COVID-19, και τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλει στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη χώρα.
Οι επενδύσεις
Όπως ανέφερε ο κ. Χόγιερ, η νέα χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ για επενδύσεις προτεραιότητας στην Κύπρο πέρυσι ανήλθε σε 303 εκατ. ευρώ, αύξηση 24% σε σχέση με το 2020. Σε αυτή περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) που σημειώθηκε ποτέ στην Κύπρο με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδότησης για την οικονομική ανθεκτικότητα έναντι της COVID. Η υποστήριξη της ΕΤΕπ στην Κύπρο το 2021 αντιπροσώπευε επίσης την τέταρτη μεγαλύτερη υποστήριξη για έργα μετασχηματισμού στα 40 χρόνια συμμετοχής του Ομίλου ΕΤΕπ στη χώρα.
«Μέσα στους επόμενους μήνες, η ΕΤΕπ αναμένεται να επιβεβαιώσει νέες πρωτοβουλίες ιδιωτικής χρηματοδότησης από κοινού με Κύπριους τραπεζικούς εταίρους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας επιμερισμού κινδύνου του Κυπριακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας.
Η ΕΤΕπ επίσης οριστικοποιεί αυτό το διάστημα τις λεπτομέρειες της στήριξης προς επενδύσεις για αστικά έργα και έργα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Η ΕΤΕπ έχει παράσχει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στην Κύπρο από την έναρξη της δραστηριοποίησής της στη χώρα το 1981», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χόγιερ.
Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ παραχώρησε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Κ. Πετρίδη, φορώντας στο πέτο καρφίτσα στα χρώματα της Ουκρανίας.


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια