Για την αλλαγή της στάσης πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, γράφει το Bloomberg.

Μετά από 47 ημέρες πολέμου, με τις κυρώσεις να μην έχουν «πληγώσει» τον Βλαντίμιρ Πούτιν, Δυτικοί αξιωματούχοι ζητούν να ενισχυθεί η Ουκρανία με περισσότερα όπλα, κάτι που έχει ήδη ζητήσει το Κίεβο.

Σήμερα Δευτέρα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, από το Κόμμα των Πρασίνων που παραδοσιακά ήταν υπέρ της ειρήνης, ζήτησε την αποστολή «περισσότερου στρατιωτικού εξοπλισμού, πάνω απ’ όλα βαρέων όπλων στην Ουκρανία. «Δεν υπάρχει χρόνος για δικαιολογίες», τόνισε.

Πώς εξηγείται η αλλαγή τακτικής

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αλλαγή τακτικής έρχεται εν μέρει, καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη αποδέχονται ότι οι κυρώσεις ελάχιστα έχουν περιορίσει την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις, ενώ αρκετά είναι τα κράτη που συνεχίζουν να αντιστέκονται σε ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις, λόγω των συνεπειών και στις δικές τους οικονομίες.

Πολλά από τα μέτρα που πήρε η ΕΕ, όπως οι περιορισμοί στις εξαγωγές τεχνολογίας, θα φέρουν αποτελέσματα, αλλά μακροπρόθεσμα. Η Ευρώπη, δεν έχει πλέον πολλά μέτρα στη φαρέτρα της, για ένα άμεσο πλήγμα στην ρωσική οικονομία, υπογραμμίζει το Bloomberg. Η επιβολή κυρώσεων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας θα είχε άμεσα αποτελέσματα, αλλά τα κράτη μέλη παραμένουν διχασμένα.

Η δήλωση Μπορέλ

«Οι πόλεμοι κερδήθηκαν και χάθηκαν στα πεδία των μαχών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζόζεπ Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε δημοσιογράφους κατά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, όπου τέθηκε το ζήτημα να αποδεσμευθεί ποσό €500 εκατ. για την προμήθεια όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού των ουκρανικών δυνάμεων.

«Κυρώσεις ή όπλα;»

Στο πεδίο του πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για μία ολική επίθεση κατά του Ντονμπάς.

«Βρισκόμαστε ενώπιον ενός διλήμματος, να αποφασίσουμε τι είναι πιο σημαντικό: κυρώσεις ή όπλα», είπε ο Ζαν Άσελμπορν, υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου. «Το συμπέρασμά μου — κι αν μου το πρότεινε κάποιος πριν δυο μήνες θα τον έλεγα τρελό – είναι ότι τώρα χρειάζονται τα όπλα».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ευρωπαϊκή στροφή έχει να κάνει και με το γεγονός ότι στενεύουν τα περιθώρια για μία καθολική συμφωνία νέων μέτρων. Η ΕΕ απαγόρευσε την εισαγωγή ρωσικού λιθάνθρακα την περασμένη εβδομάδα, αλλά η τελική συμφωνία επιτεύχθηκε μόνο μετά τη συνεννόηση να υπάρξει μια περίοδος τεσσάρων μηνών μέχρι να ξεκινήσει το εμπάργκο.

Ούτε οι πιέσεις, στην σημερινή σύνοδο των υπουργών για απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου βρήκε πρόσφορο έδαφος, σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ.

Για την ώρα διερευνώνται άλλοι τρόποι για να περιοριστούν τα έσοδα της Ρωσίας από τις πωλήσεις πετρελαίου, όπως αύξηση δασμών ή λογαριασμοί μεσεγγύησης για να παγώσουν τα πρόσθετα κέρδη που αποκομίζει η Μόσχα από τις αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου.

Αλλά ακόμη και τέτοιοι συμβιβασμοί θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν, με την Ουγγαρία να επιμένει ότι οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τους ηγέτες της ΕΕ σε μια Σύνοδο Κορυφής, καταλήγει το Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία
Επικαιρότητα |

Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία

Με φόντο των πόλεμο στην Ουκρανία και την αλματώδη αύξηση στη ζήτηση πυρομαχικών που έχουν τις δυνατότητες να παράξουν τα ΕΑΣ, το θέμα του μέλλοντος της εταιρείας μπαίνει πιο εμφατικά