2. Πράξεις προσδιορισμού του φόρου  

α) Η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδίδεται με βάση την αρχική ή τις εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ή με βάση κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση. Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (Κ.Φ.Δ.) η Α.Α.Δ.Ε., χωρίς προηγούμενο έλεγχο, εκδίδει πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου και η οποία βασίζεται σε στοιχεία που έχουν τυχόν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική δήλωση ή σε κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της. Σε περίπτωση που ο νέος προσδιορισμός φόρου βασιστεί σε διαφορετικά από αυτά που έχουν παρασχεθεί στοιχεία τότε η Α.Α.Δ.Ε. υποχρεούται να τα αναφέρει .

Διαβάστε ακόμη: Ποια ζευγάρια υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις

 β) Η πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου εκδίδεται με βάση τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 34 του Κ.Φ.Δ. Ο φορολογούμενος δύναται να ζητά την έκδοση πράξης διόρθωσης διοικητικού προσδιορισμού φόρου, σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης σχετικά με την οποία έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Η Α.Α.Δ.Ε. υποχρεούται να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μόνο εφόσον κάνει αποδεκτή την τροποποιητική δήλωση. 

Επισήμανση :  Ανάλογα με το είδος, το έτος και το περιεχόμενο της δήλωσης, ή όταν η εκκαθάρισή της γίνεται σύμφωνα με στοιχεία που έχει η Α.Α.Δ.Ε. στη διάθεσή της, εμφανίζονται διάφορα μηνύματα, κατά περίπτωση, προς ενημέρωση των φορολογουμένων, (σχετική η εγκύκλιος Ε.2162/2020). 

Διαβάστε ακόμη: Φορολογικές δηλώσεις – Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

γ) Για τους φορολογούμενους που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 5Β του Κ.Φ.Ε., εκδίδεται μία πράξη διοικητικού/διορθωτικού προσδιορισμού φόρου για τη συνολική φορολογική του υποχρέωση, που αντιστοιχεί στα εισοδήματα που φορολογούνται κατ’ εφαρμογή των γενικών διατάξεων του Κ.Φ.Ε. ή διατάξεων υπέρτερης τυπικής ισχύος και τα εισοδήματα που προκύπτουν στην αλλοδαπή και τα οποία υπόκεινται στην εναλλακτική φορολόγηση, (σ.σ. ο τύπος της πράξης αυτής ορίζεται στο παράρτημα ΣΤ’ της απόφασης Α.1034/2022) 

δ) Εάν από την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος προκύπτει ποσό για καταβολή, τότε ενσωματώνεται στην πράξη προσδιορισμού του φόρου η ειδοποίηση πληρωμής ολικής εξόφλησης, η ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) και μήνυμα ότι η ενημέρωση για την ανάλυση των δόσεων, (πλήθος δόσεων, ποσό κάθε δόσης, ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης) γίνεται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης. Εάν προκύπτει ποσό για καταβολή για εισοδήματα που φορολογούνται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 5Β του Κ.Φ.Ε., ενσωματώνεται στην Πράξη Προσδιορισμού του Φόρου διακριτή ειδοποίηση πληρωμής εξόφλησης και ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.). 

 Επισήμανση : Η ειδοποίηση επιστροφής ενσωματώνεται στην πράξη προσδιορισμού του φόρου εάν από την εκκαθάριση της αρχικής δήλωσης προκύπτει ποσό προς επιστροφή. 

ε) Στις πράξεις που εκδίδονται μετά από εκκαθάριση τροποποιητικών δηλώσεων, αναγράφεται, διακριτά, το αποτέλεσμα εκκαθάρισης της αμέσως προηγούμενης δήλωσης του ιδίου έτους, καθώς και το αποτέλεσμα της νέας εκκαθάρισης, χωρίς να γίνεται μνεία αν έχουν καταβληθεί ή επιστραφεί τα ποσά της προηγούμενης δήλωσης που έχει εκκαθαριστεί. Στις πράξεις που εκδίδονται μετά από εκκαθάριση τροποποιητικών και αρχικών δηλώσεων παρελθόντων ετών από τη Δ.Ο.Υ., δεν αναγράφονται στοιχεία που αφορούν δόσεις ή επιστροφή φόρου. 

στ) Οι φορολογούμενοι δύνανται να βλέπουν, να αποθηκεύουν και εάν είναι αναγκαίο να εκτυπώνουν ακριβές αντίγραφο της πράξης διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, από την διαδικτυακή Υπηρεσία υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν. Το ακριβές αντίγραφο φέρει ημερομηνία έκδοσης της πράξης και ημερομηνία έκδοσης αντιγράφου και τη σήμανση για την εγκυρότητα της πράξης διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Την αποθήκευση και εκτύπωση των 2 πράξεων προσδιορισμού φόρου δύνανται να την πραγματοποιούν και οι δύο σύζυγοι/τα δύο Μ.Σ.Σ., στην περίπτωση κοινής δήλωσης έγγαμων/Μ.Σ.Σ. ο καθένας με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης. Στην περίπτωση που η σύζυγος/Μ.Σ.Σ. δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης, οι πράξεις προσδιορισμού φόρου θα εκτυπώνονται με τους κωδικούς πρόσβασης του συζύγου/του άλλου Μ.Σ.Σ. 

Επίσης, οι φορολογούμενοι μπορούν να εκτυπώνουν την ταυτότητα οφειλής για την τρέχουσα δόση κάθε μήνα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τυχόν μη καταβληθείσες προηγούμενες δόσεις και οι αναλογούσες για αυτές προσαυξήσεις, από την πλατφόρμα πληροφόρησης για τις «Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές» μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE. Η εκτύπωση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πιστωτικά ιδρύματα, για την εξόφληση της οφειλής. 

 Επισήμανση : Η διεύθυνση ανάπτυξης φορολογικών εφαρμογών (Δ.Α.Φ.Ε.), μετά την ανάρτηση των πράξεων προσδιορισμού φόρου στο λογαριασμό των φορολογουμένων, αποστέλλει ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

 3. Εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και καταβολή του φόρου   

 3.1. Εκκαθάριση των δηλώσεων που υποβλήθηκαν με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου 

 Η Α.Α.Δ.Ε. πραγματοποιεί την εκκαθάριση των δηλώσεων των φυσικών προσώπων που υπεβλήθησαν με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, και την έκδοση των πράξεων διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου κατά περίπτωση, με τις οποίες συνιστάται και βεβαιώνεται η οφειλή ή η απαίτηση του φορολογούμενου και κοινοποιεί τις πράξεις. Ο φορολογούμενος λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στο λογαριασμό του (καρτέλα e-Κοινοποιήσεις, που είναι προσβάσιμη μέσω της εφαρμογής Μητρώο και Επικοινωνία της ψηφιακής πύλης myAADE), ειδοποίηση με διαδρομή (link) που τον οδηγεί στην αντίστοιχη σελίδα του δικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε, όπου έχει τη δυνατότητα να δει, να αποθηκεύσει και εάν είναι αναγκαίο να εκτυπώσει την εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου ενώ επίσης αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η παραπάνω διαδικασία δύναται να εκτελείται όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας. 

Γιώργος Α. Κορομηλάς 

Φορολογικός σύμβουλος – Συγγραφέας φορολογικών βιβλίων 

Διευθυντής Φορολογικού τμήματος Tax Advisors I.K.E. 

Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts