Για να διευκολυνθεί η παροχή μέριμνας στους ουκρανούς πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα ως αποτέλεσμα της ρωσικής επίθεσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα νομοθετική πράξη με την οποία επιτρέπεται στα κράτη μέλη να λάβουν, φέτος, συνολικό ποσό ύψους 3,5 δισ. ευρώ αναλόγως του αριθμού προσφύγων από την Ουκρανία που φιλοξενούν.

Με την εν λόγω πράξη εισάγονται τροποποιήσεις για την αύξηση της προχρηματοδότησης της Συνδρομής στην Ανάκαμψη για τη Συνοχή και τις Περιοχές της Ευρώπης (REACT-EU), ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα που δημιουργήθηκαν για την ανάκαμψη μετά την πανδημία, με σκοπό την ενίσχυση των ταμείων της πολιτικής συνοχής και του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ).

Συγκεκριμένα, η προχρηματοδότηση που θα καταβληθεί το 2022 στο πλαίσιο της REACT-EU θα αυξηθεί από 11% σε 15% για όλα τα κράτη μέλη, και από 11 % σε 45 % για τις χώρες της ΕΕ όπου ο αριθμός αφίξεων από την Ουκρανία ανήλθε σε πάνω από το 1 % του πληθυσμού τους στο τέλος του πρώτου μήνα που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή.

Επιπλέον, η πράξη εισάγει την επιλογή μοναδιαίου κόστους ανά άτομο για την απλούστευση της κινητοποίησης κονδυλίων, η οποία επιτρέπει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των εκτοπισθέντων από την Ουκρανία και την παροχή βασικής βοήθειας προς αυτούς.

Οι τροποποιήσεις αυτές αποσκοπούν στην αποφόρτιση των δημόσιων προϋπολογισμών των κρατών μελών, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα την εισροή προσφύγων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube