Φθηνή στέγη σε νέα ζευγάρια και ανέργους αλλά και η δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης της υπάρχουσας ακίνητης περιουσίας του περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για τη ριζική αναμόρφωση του ΟΑΕΔ με τίτλο «Δουλειές Ξανά». Παράλληλα, προβλέπεται η αναδιοργάνωση και ψηφιοποίηση του Οργανισμού, ο οποίος μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που διευκολύνουν την απόκτηση/ανέγερση ακινήτων, τα οποία θα διατεθούν για τη στέγαση εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών τους, όπως η παραχώρηση σε νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους κατοικιών έναντι συμβολικού ενοικίου και άτοκου δανείου, η επιδότηση ενοικίου και η χορήγηση χαμηλότοκων ή ακόμα και άτοκων δανείων για αγορά ή επισκευή κατοικιών.

Μάλιστα, προκειμένου για την εκπλήρωση των σκοπών του που σχετίζονται με τη στεγαστική συνδρομή, επιτρέπεται στον Οργανισμό να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα αλλά και να συμπράττει με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων. Με τις νέες ρυθμίσεις, δίδεται στον Οργανισμό η δυνατότητα να προχωρήσει στην καλύτερη εκμετάλλευση και αύξηση των εσόδων του, από ακίνητα ιδιοκτησίας του, τα οποία δεν προορίζονται για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των εργαζομένων. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιτρέπεται η σύναψη μακροχρόνιων μισθώσεων, η σύμπραξη με ιδιώτες οι οποίοι μπορεί να αναλάβουν την οικοδόμηση αδόμητων ακινήτων, οι εγγυήσεις που θα πρέπει να παρέχουν για να συμμετάσχουν.

Μεταξύ των κρίσιμων αλλαγών που επέρχονται στον Οργανισμό είναι και η θέσπιση επιδόματος εργασίας, ώστε οι επιδοτούμενοι άνεργοι που βρίσκουν δουλειά, εκτός από τον μισθό τους, να συνεχίζουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος ανεργίας, η παροχή για πρώτη φορά μπόνους, ύψους 300 ευρώ, στους μακροχρόνια (πάνω από πέντε χρόνια) ανέργους που καταρτίζουν Ατομικό Σχέδιο Δράσης (περιλαμβάνει τις γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες, την προηγούμενη απασχόληση καθώς και τις ανάγκες κατάρτισης του αναζητούντος εργασία ή άλλες ενέργειες που θα διευκολύνουν την εύρεση εργασίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους), καθώς και η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τη διατήρηση σειράς βοηθημάτων, παροχών, κ.λπ., που προβλέπονται για τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ. Στόχος της τελευταίας ρύθμισης είναι η αντιμετώπιση φαινομένων κατάχρησης και απάτης που εντοπίστηκαν ύστερα από διασταυρώσεις, οι οποίες αποκάλυψαν περιπτώσεις προσώπων με υψηλά εισοδήματα που παρέμεναν επί χρόνια εγγεγραμμένα στο Μητρώο.

Περαιτέρω, αναβαθμίζεται ο μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας με σκοπό τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και θεσπίζεται ο «Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων», ένα ψηφιακό εργαλείο στα χέρια του πολίτη, όπου θα καταγράφονται οι δεξιότητες, οι καταρτίσεις και οι πιστοποιήσεις που λαμβάνει ή / και δικαιούται ο καταρτιζόμενος, εισάγεται πλέγμα ρυθμίσεων με στόχο την εμπέδωση του τριπτύχου «Αξιολόγηση – Ποιότητα – Πιστοποίηση» στο σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης και συνδέονται οι αμοιβές με τα αποτελέσματα. Πέραν των ρυθμίσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω σχετικά με τον έλεγχο της ποιότητας, προβλέπονται τα εξής:

Ορίζεται ότι δεν επιτρέπεται η καταβολή προς τον πάροχο άνω του 40% της αμοιβής ανά ωφελούμενο αν ο ωφελούμενος δεν έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση του προγράμματος, και άνω του 70%, αν ο ωφελούμενος δεν έχει πιστοποιηθεί επιτυχώς για την περάτωση του προγράμματος.
Ιδρύεται Ψηφιακή Πύλη για τις Δεξιότητες στον ιστότοπο skills.gov.gr, ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού πολίτες και φορείς να ενημερώνονται για θέματα δεξιοτήτων και κατάρτισης.
Το αποθεματικό των 2 δισ. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σχολιάζοντας το νομοσχέδιο δήλωσε τα εξής: «Το νομοσχέδιο “Δουλειές ξανά” αλλάζει τον ΟΑΕΔ, ενισχύει τις πολιτικές απασχόλησης, στρέφει τα επιδόματα προς τους πραγματικούς ανέργους και θέτει τις βάσεις για μια κατάρτιση που θα είναι πραγματικό όπλο των ανέργων και των εργαζομένων για το μέλλον», κάνοντας ειδική αναφορά στο επίδομα εργασίας που καθιερώνεται για πρώτη φορά και στο ειδικό πριμ για την επανασύνδεση των μακροχρόνια ανέργων με τον Οργανισμό, πολιτικές που όπως είπε αγκαλιάζουν τους πραγματικούς ανέργους.

Υπενθυμίζεται ότι η στεγαστική πολιτική του ΟΑΕΔ βρίσκεται στον «πάγο» μετά το 2013 που καταργήθηκε με το 2ο μνημόνιο ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Ωστόσο παρά την κατάργηση των στεγαστικών προγραμμάτων οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα εξακολούθησαν έως το 2020 να καταβάλλουν τις εισφορές υπέρ των φορέων. Τα δύο τελευταία χρόνια η υποχρέωση καταβολής εισφοράς έχει ανασταλεί, καθώς η σωρευτική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,90 ποσοστιαίες μονάδες προήλθε από τις κρατήσεις υπέρ της ανεργίας, του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Λογαριασμού Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ). Ετσι, στον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ που διατηρεί στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει συσσωρευθεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο αποθεματικό ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, το οποίο «λιμνάζει» για πολλά χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά