Η εισαγωγή του ευρώ (η κυκλοφορία του οποίου στη χώρα μας συμπλήρωσε ακριβώς είκοσι χρόνια) παρουσιάστηκε ως υπόσχεση σύγκλισης και ευημερίας – και ως επέκταση της ακόμα πιο μεγάλης υπόσχεσης για Ειρήνη στη Γηραιά Ήπειρο. Όμως, όπως γνωρίζουμε καλά, το ευρώ διαίρεσε αντί να ενώσει και μάλιστα ενεργοποίησε φυγόκεντρες δυνάμεις που μάλλον απέτρεψαν την ενοποίηση που θα απαιτούσε και μια κοινή αμυντική/εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Σήμερα, με τη μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες πολεμική αναμέτρηση επί ευρωπαϊκού εδάφους σε εξέλιξη, η κριτική αποτίμηση της εικοσαετούς ιστορίας του ευρώ καθίσταται περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Στην ημερίδα που διοργανώνει το meta (το Κέντρο Μετά Καπιταλιστικού Πολιτισμού) στις 16 Απριλίου στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι εξετάζεται η πορεία προς την καθιέρωση του ευρώ, η λειτουργία του κατά τα πρώτα 20 χρόνια, οι ιδεολογικές, πολιτιστικές και γεωπολιτικές διαστάσεις του κοινού νομίσματος, ενώ ιχνηλατούνται και εναλλακτικές στην εποχή του ψηφιακού χρήματος.

Ομιλητές:

Ο Mark Blyth είναι καθηγητής Διεθνών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Brown και συγγραφέας των βιβλίων «Λιτότητα: Ιστορία μιας Επικίνδυνης Ιδέας» (Οξφόρδη 2013) και «Το Μέλλον του Ευρώ» (Οξφόρδη 2015).

Ο Νίκος Θεοχαράκης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συγγράψει μεταξύ άλλων το «Σύγχρονη Πολιτική Οικονομία: Κατανοώντας τον κόσμο μετά το 2008» μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Τζόζεφ Χαλέβι.

Είσοδος δωρεάν. 16-04-2022, 14:00 η ώρα

Κρατησεις στο: bit.ly/20xroniae ή στο τηλέφωνο 210.8847571 (10:00 με 16:00 Δευτέρα με
Παρασκευή).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία