Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι απέτρεψε μια προσπάθεια Ρώσων χάκερ την περασμένη εβδομάδα να καταστρέψουν το ηλεκτρικό της δίκτυο με μια κυβερνοεπίθεση.

«Πρόκειται για μια στρατιωτική ομάδα hacking», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Victor Zhora. «Στόχος τους ήταν να απενεργοποιήσουν μια σειρά από εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των υποσταθμών ηλεκτρικής ενέργειας».

«Δεν τα κατάφεραν και ερευνούμε».

Το Κίεβο απέδωσε την επίθεση σε μια ομάδα που ονομάζεται “Sandworm” και είχε συνδεθεί στο παρελθόν με κυβερνοεπιθέσεις που αποδίδονταν στη Ρωσία. Η επίθεση πιθανότατα πραγματοποιήθηκε για να υποστηρίξει τις ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στην ανατολική Ουκρανία, είπε ο Zhora.

Η Ομάδα Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υπολογιστών της Ουκρανίας (CERT-UA) ανέφερε ότι οι χάκερ είχαν βάλει στο στόχαστρο υπολογιστές που έλεγχαν υποσταθμούς υψηλής τάσης στην Ουκρανία, που ανήκαν σε εταιρεία ενέργειας που η CERT-UA δεν αναγνώρισε.

Οι χάκερ είχαν χτυπήσει σε δύο κύματα, πρώτον, θέτοντας σε κίνδυνο το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας το αργότερο τον Φεβρουάριο, πριν από τη δεύτερη επίθεση, η οποία περιελάμβανε ένα σχέδιο για το κλείσιμο υποσταθμών και την πρόκληση βλάβης στις υποδομές την περασμένη Παρασκευή το βράδυ.

Η Ουκρανία κατάφερε να αποτρέψει την επίθεση και δεν υπήρξε ζημιά στο πλέγμα.

Η σλοβακική εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET, η οποία είπε ότι είχε συνεργαστεί με την Ουκρανία για να αποτρέψει την επίθεση, περιέγραψε το κακόβουλο λογισμικό ως μια αναβαθμισμένη έκδοση ενός προγράμματος που είχε προκαλέσει διακοπές ρεύματος στο Κίεβο το 2016.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή