Η Τράπεζα του Καναδά αύξησε το επιτόκιό της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 22 ετών, και προανήγγειλε ότι τα επιτόκια θα κινηθούν σημαντικά υψηλότερα προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός που τρέχει με ταχύτητα ρεκόρ τριών δεκαετιών.

Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής με επικεφαλής τον διοικητή Τιφ Μάκλεμ το  βασικό επιτόκιο στο 1%. Ο Μάκλεμ μάλιστα εκτίμησε ότι τα επιτόκια θα επιστρέψουν σε αυτό που θεωρούν το «ουδέτερο εύρος» του 2% και του 3%.

«Η οικονομία μπορεί να χειριστεί υψηλότερα επιτόκια και είναι απαραίτητα», δήλωσε ο Μάκλεμ σε συνέντευξη Τύπου στην Οτάβα.

Η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί μια από τις πιο επιθετικές αντιδράσεις των τελευταίων 2 δεκαετιών για την Τράπεζα του Καναδά, συνιστώντας μια σιωπηρή αναγνώριση ότι η χώρα πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα για την χαλιναγώγηση του πληθωρισμού, πριν υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

«Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να εδραιωθούν οι προσδοκίες για αυξημένο πληθωρισμό», ανέφερε η κεντρική τράπεζα, προσθέτοντας ότι «θα χρησιμοποιήσει τα νομισματικά εργαλεία της για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο και να διατηρήσει σταθερές τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό».

Σε αυτό που οι αξιωματούχοι περιέγραψαν ως «ουσιαστική αναθεώρηση προς τα πάνω», ο πληθωρισμός φαίνεται τώρα να κυμαίνεται κατά μέσο όρο κοντά στο 6% το πρώτο εξάμηνο του 2022, πριν υποχωρήσει σε περίπου 2,5% το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους και περίπου στο στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή