Οι εμπορευματικές συναλλαγές της Κίνας με τη Ρωσία αυξήθηκαν περισσότερο από 12% τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σε όρους δολαρίου.
Ειδικότερα κατέγραψε αύξηση κατά 12,76% τον Μάρτιο και ανήλθε σε 11,67 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας άλμα 30,45% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων την Τετάρτη.

Η Ρωσία, όπως προκύπτει, αποτελεί σημαντική πηγή πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και γεωργικών προϊόντων για την Κίνα.

Να σημειωθεί ότι το Πεκίνο έχει αρνηθεί να χαρακτηρίσει τη δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως εισβολή και έχει επανειλημμένα επικρίνει ως «παράνομες» τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Αρκετές εβδομάδες πριν από την επίθεση στην Ουκρανία, η Κίνα και η Ρωσία δήλωσαν ότι ξεκινούν μια στρατηγική εταιρική σχέση «χωρίς όρια». Πέρυσι, οι εμπορευματικές συναλλαγές μεταξύ Κίνας και Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 35,8%, στα 146,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν παραβιάζει τις κυρώσεις κατά Ρωσίας

Καθώς εντείνονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας από πολλές χώρες της Δύσης, η Κίνα θα μπορούσε να αντισταθμίσει μέρος των απωλειών του γείτονά της αγοράζοντας περισσότερα εμπορεύματά της. Να σημειωθεί δε ότι οι αναλυτές επισημαίνουν πως δεν έχουν δει ακόμη καμία σημαντική ένδειξη ότι η Κίνα παραβιάζει τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Η οικονομική και εμπορική συνεργασία της Κίνας με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας, παραμένει κανονική, δήλωσε από την κινεζική πλευρά,  ο εκπρόσωπος των τελωνείων Li Kuiwen.

Όσον αφορά στην οικονομία της Ρωσίας,πρόκειται να συρρικνωθεί περισσότερο από 10% το 2022, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, καθώς η χώρα έχει «χτυπηθεί» σημαντικά από την εκτίναξη του πληθωρισμού και τη φυγή κεφαλαίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναθεώρησε δε την Τρίτη προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου φέτος λόγω των επιπτώσεων του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ