Η προσωρινή άρση του φόρου προστιθέμενης αξίας σε βασικά τρόφιμα ώστε να επιβραδυνθεί η αύξηση των τιμών που πλήττει τα εισοδήματα των νοικοκυριών τους τελευταίους μήνες προβλέπεται σε νομοσχέδιο που ενέκρινε το Κοινοβούλιο του Περού.

Η απόφαση αυτή, η οποία υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση του προέδρου Πέδρο Καστίγιο, εκτιμάται ότι θα έχει απώλειες εσόδων 3,8 δισ. σόλες (περίπου 920 εκατ. ευρώ) για τα δημόσια έσοδα.

Η αναστολή του ΦΠΑ θα διαρκέσει καταρχήν για οκτώ μήνες. Αφορά το ψωμί, το κοτόπουλο, τη ζάχαρη και τα ζυμαρικά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με το Reuters, πάντως, ο τελικός κατάλογος των προϊόντων πάντως μειώθηκε, μετά τις ενστάσεις της συμπολίτευσης, που επιχειρηματολόγησε ότι ορισμένα προϊόντα, όπως το βοδινό κρέας, δεν είναι απόλυτα απαραίτητα να ενταχθούν στο μέτρο της άρσης του ΦΠΑ.

Ο πληθωρισμός στη χώρα διαμορφώθηκε στο 6,28% τον Μάρτιο.

Η κεντρική τράπεζα του Περού δεν αναμένει την επάνοδο του πληθωρισμού σε ετήσια βάση στο φάσμα-στόχο του 1%-3%) νωρίτερα από τις αρχές του 2023.

Επισημαίνεται ότι το προηγούμενο διάστημα στο Περού ξέσπασαν διαδηλώσεις, σημειώθηκαν αποκλεισμοί δρόμων και ταραχές εξαιτίας της αύξησης των τιμών βασικών προϊόντων, ιδίως των καυσίμων, στο πλαίσιο της αλυσιδωτής αντίδρασης στην παγκόσμια οικονομία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ