Έτοιμες να χαλαρώσουν τα πιστοληπτικά κριτήρια στις χορηγήσεις νέων στεγαστικών δανείων είναι οι τράπεζες, καθώς η όρεξη για αγορές και ανακαινίσεις κατοικιών παραμένει σε ανοδική τροχιά, παρά τη διαταραχή που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τα πιστωτικά ιδρύματα εκτιμούν ότι οι χρηματοδοτήσεις της κατηγορίας θα ενισχυθούν κατά τουλάχιστον 20% εφέτος, ξεπερνώντας το όριο του 1 δισ. ευρώ, καθώς πιστεύουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης δεν θα επηρεάσουν αρνητικά την κτηματαγορά.

Μάλιστα, θεωρούν ότι η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή θα στρέψει περισσότερα νοικοκυριά σε επενδύσεις στην ακίνητη περιουσία, καθώς αποτελούν άμυνα στην ακρίβεια, προσφέροντας υψηλές αποδόσεις για τις παρκαρισμένες στις τράπεζες καταθέσεις τους.

Τα στοιχεία της έρευνας τραπεζικών χορηγήσεων για το α΄ τρίμηνο του 2022 που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, καταδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό αυτές τις τάσεις.

Την υπό εξέταση περίοδο, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2021.

Ωστόσο, οι τράπεζες δήλωσαν ότι οι έλεγχοι των υποψήφιων δανειοληπτών στο β΄ τρίμηνο του 2022 θα γίνουν ως ένα βαθμό πιο χαλαροί.

Παράλληλα, διατηρούν τα σταθερά επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά, σε μία περίοδο που το σενάριο αύξησης του κόστους χρήματος στην ευρωζώνη ακόμη και εντός του 2022 είναι εξαιρετικά πιθανό.

Δίνεται λοιπόν ένα ισχυρό κίνητρο στους ενδιαφερόμενους, μέσω του οποίου έχουν την ευχέρεια να κλειδώσουν τις δόσεις τους με πολύ χαμηλά επιτόκια, σε κάθε περίπτωση κάτω από το 4%, ακόμη και για το σύνολο της διάρκειας του δανείου, δηλαδή για 30 χρόνια.

Ασφαλές μέσο αύξησης εσόδων 

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, από εδώ και στο εξής, κεντρικό στόχο των διοικήσεων των συστημικών ομίλων αποτελεί η αύξηση των εσόδων από τόκους, η οποία περνά μέσα από την ενίσχυση των χορηγήσεων λιανικής.

Δεδομένου λοιπόν ότι τα στεγαστικά δάνεια έχουν συνήθως μικρότερο ρίσκο σε σχέση με άλλες κατηγορίες, λόγω των ενεχύρων που τα συνοδεύουν, οι τράπεζες θα επιχειρήσουν τα επόμενα χρόνια να ενισχύσουν το ενήμερο χαρτοφυλάκιό τους, το οποίο έχει μειωθεί σε μόλις 28 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα που καταγράφονται από το 2005, ενώ η πτώση των μεγεθών από το υψηλό των 68 δισ. ευρώ το 2010 προσεγγίζει τα 40 δισ. ευρώ.

Ενδεικτική της πτωτικής πορείας των στεγαστικών δανείων είναι και η διαμόρφωση των ετήσιων εκταμιεύσεων στα επίπεδα των 900 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι 3 δισ. ευρώ προ κρίσης.

Η πορεία της κτηματαγοράς 

Μιλώντας πριν λίγες ημέρες στο 7ο Delphi Economic Forum ο Γενικός Διευθυντής της Alpha Real Estate Management and Investments Γιάννης Γκάνος, σημείωσε ότι «η αγορά των ακινήτων είναι σήμερα στην αρχή του ανοδικού κύκλου».

Κατά τον ίδιο, ο πληθωρισμός θα ενισχύσει τη ζήτηση, καθώς όπως εξήγησε, τα ακίνητα αποτελούν λύση για τον κόσμο που θέλει να αξιοποιήσει τις καταθέσεις του στην τρέχουσα συγκυρία μηδενικών αποδόσεων.

Εξάλλου, θεωρεί ότι παρά το εξωγενές σοκ στην οικονομία, η ρευστότητα στην Ελλάδα θα συνεχίσει να βαίνει αυξανόμενη, όπως και το ενδιαφέρον για στεγαστικά δάνεια.

«Μετά από μία 10ετή περίοδο σημαντικής αναπροσαρμογής των τιμών προς τα κάτω, η αγορά ακινήτων βρίσκεται ξεκάθαρα σε ανοδική πορεία από το 2018. Δεν ανακόπηκε με την πανδημία και δεν αναμένουμε ότι θα ανακοπεί τώρα με την άνοδο του ενεργειακού κόστους» υποστήριξε ο κ. Γκάνος.

Όπως είπε, «είμαστε σε μια φάση ενάρετου οικονομικού κύκλου όπου οι τιμές ανεβαίνουν και η ζήτηση είναι ισχυρή, τόσο από το εσωτερικό μέτωπο (νοικοκυριά, επιχειρήσεις), όσο και από το εξωτερικό».

Αναφορικά με τις ξένες τοποθετήσεις, υπογράμμισε ότι το real estate είναι υποδοχέας σημαντικού αριθμού επενδύσεων, αποτελώντας ίσως τον πρωταθλητή τα τελευταία χρόνια, με πάνω από 2 δισ. ευρώ εισροών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις