Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χτυπά καμπανάκι για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία και ανησυχεί για την πορεία του πληθωρισμού. Για τον λόγο αυτό έδωσε εκ νέου σήμα ότι οι αγορές ομολόγων στα πλαίσια του προγράμματος γνωστού ως APP θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο τρίτο φετινό τρίμηνο και δηλώνει έτοιμη να «λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα προκειμένου να εκπληρώσει την εντολή που έχει ανατεθεί στην ΕΚΤ για διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και να συμβάλει στη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», όπως αναφέρει. Η κίνηση αυτή αυξάνει τις πιθανότητες για να υπάρξει φέτος η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ εδώ και μια δεκαετία.

Η ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα. Επίσης η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι «τυχόν προσαρμογές των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθούν κάποια χρονική στιγμή μετά τη λήξη των καθαρών αγορών του Διοικητικού Συμβουλίου στο πλαίσιο του προγράμματος APP και θα είναι σταδιακές».

«Τεράστια δεινά»

Η ΕΚΤ χτυπά ευθέως καμπανάκι ότι «η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί τεράστια δεινά. Επηρεάζει επίσης την οικονομία, στην Ευρώπη και αλλού. Η σύγκρουση και η σχετική αβεβαιότητα επιδρούν πολύ αρνητικά στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Οι διαταράξεις στο εμπόριο οδηγούν σε νέες ελλείψεις υλικών και πρώτων υλών. Οι έντονες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων μειώνουν τη ζήτηση και επιδρούν ανασταλτικά στην παραγωγή.

Το πώς αναπτύσσεται η οικονομία θα εξαρτηθεί καίρια από την εξέλιξη της σύγκρουσης, τον αντίκτυπο των επιβαλλόμενων κυρώσεων και το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων. Ταυτόχρονα, η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να στηρίζεται από την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημική κρίση. Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και θα παραμείνει υψηλός τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της απότομης ανόδου του κόστους της ενέργειας. Οι πιέσεις στον πληθωρισμό εντάθηκαν σε πολλούς τομείς», σημειώνεται.

Η ΕΚΤ υπογραμμίζει πως σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, η νομισματική πολιτική της θα εξαρτηθεί από τα νέα οικονομικά στοιχεία. «Στις τρέχουσες συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει την ευχέρεια επιλογής, τη σταδιακή αλλαγή και την ευελιξία κατά την άσκηση της νομισματικής πολιτικής, συμπληρώνεται.

Κρίσιμη η ερχόμενη συνεδρίαση

Ο επικεφαλής της πανίσχυρης κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, της Μπούντεσμπανκ, Γιόακιμ Νάγκελ, εκτιμά ότι σημαντικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου, όπου και θα είναι διαθέσιμες νέες προβλέψεις για τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανέφερε το Bloomberg.

Τι σημαίνει η ολοκλήρωση των αγορών ομολόγων

Η ολοκλήρωση των αγορών τον ομολόγων θεωρείται ως το κλειδί για να κριθεί στη συνέχεια το πότε μπορεί να αυξηθεί το επιτόκιο το οποίο προσφέρει σήμερα η ΕΚΤ στις εμπορικές τράπεζες για να φυλά τα χρήματά τους το οποίο τώρα διαμορφώνεται σε -0,5% και βρίσκεται στα επίπεδα αυτά από το 2019. Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει δώσει σήμα ότι θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων μόνο μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Επομένως εάν το πρόγραμμα αυτό ολοκληρωνόταν νωρίτερα, θα άνοιγε η πόρτα για μια αύξηση επιτοκίων από το Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμη: Βολές Οτμαρ Ισιγνκ κατά ΕΚΤ για τον πληθωρισμό

Κάτι τέτοιο θα ήθελαν και τα «γεράκια» της ΕΚΤ που επιθυμούν πιο αυστηρή νομισματική πολιτική όπως αναφέρει το Bloomberg. Οι αγορές προβλέπουν τέλος στα αρνητικά επιτόκια φέτος, αν και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg βλέπουν άνοδο από το Δεκέμβριο και μετά κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας.

Πρόβλεψη για προστασία των ασθενέστερων χωρών της Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ φέρεται να σχεδιάζει ειδικό εργαλείο που θα αναπτύξει σε περίπτωση που τα επιτόκια των ομολόγων των ασθενέστερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ αυξηθούν υπερβολικά, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι εξετάζονται νέα τέτοια εργαλεία για την αντιμετώπιση παρόμοιας απειλής, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Οι σχετικές ρυθμίσεις θεωρείται ότι βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο αν και ο χρόνος πιέζει περισσότερο από πριν. Το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και οι αυξανόμενες απειλές για την ασφάλεια επιδεινώνουν τις προκλήσεις για τις κυβερνήσεις και η ΕΚΤ θα μπορούσε άμεσα σε αυτή τη φάση να προχωρήσει σε επανεπενδύσεις σε ομόλογα τα οποία έχουν αγοραστεί στα πλαίσια του προγράμματος στήριξης της οικονομίας από την πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή