Ένα tweet του Μασκ νωρίς την Πέμπτη ήταν αρκετό για να φέρει αναστάτωση στη Wall Street, και νέο πονοκέφαλο στο διοικητικό συμβούλιο της Twitter.

«Έκανα μία προσφορά έγραψε» και παρέθεσε την πρόσφορά που έκανε  για τη εξαγορά της Twitter, ύψους περίπου 43 δισ. δολαρίων.

H είδηση έγινε λίγα 24ωρα μετά την γνωστοποίηση, πάλι από τον ίδιον και πάλι μέσω twitter ότι έχει αποκτήσει ποσοστό άνω του 9% στη διαδικτυακή πλατφόρμα.

Τα επόμενα 24ωρα μετά την αποκάλυψη, ο Μασκ αναρτούσε διαρκώς στον λογαριασμό του στο Twitter ιδέες, ακόμα και αμφιλεγόμενα αστεία, για το πώς θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη δημοφιλή πλατφόρμα. Την επόμενη εβδομάδα, ο Μασκ θα δεχόταν πρόταση να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, την οποίαν αρχικά αποδέχτηκε. Όμως πέντε ημέρες αργότερα ξαφνικά υπαναχώρησε, αφήνοντας τη διοίκηση της εταιρείας, τους εργαζόμενους, τους επενδυτές και τους ενδιαφερόμενους να προσπαθούν να μαντέψουν τα σχέδιά του – μέχρι τη σημερινή ανακοίνωση της πρότασης-μαμούθ για εξαγορά της πλατφόρμας.

Η Twitter είπε ότι μελετά την πρόταση Μασκ… και η μετοχή κατέγραψε μεγάλη πτώση.

Συνεχίζοντας τα παιχνίδια

Λίγες μόλις ώρες μετά την αποκάλυψη της προσφοράς ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά του Twitter, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ, παραδέχθηκε ότι «δεν είναι σίγουρος» ότι θα μπορέσει πραγματικά να αγοράσει την πλατφόρμα.

Οι δηλώσεις του έγιναν στο πλαίσιο του συνεδρίου TED2022 στο Βανκούβερ, ωστόσο ερωτηθείς αν έχει εναλλακτικό σχέδιο αν η πρότασή του απορριφθεί, ο Ίλον Μασκ υπογράμμισε ότι  έχει «plan B»

Στο ίδιο συνέδριο είπε ότι πιστεύει ότι ο αλγόριθμος του Twitter πρέπει να είναι ανοιχτού κώδικα και να είναι διαθέσιμος στο Github, μια πλατφόρμα που ανήκει στη Microsoft για κοινή χρήση κώδικα για ανάπτυξη λογισμικού.

«Η ύπαρξη μιας δημόσιας πλατφόρμας που είναι μαζικά αξιόπιστη και ευρέως περιεκτική είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον του πολιτισμού», είπε ο Μασκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον Κρις Άντερσον, επιμελητή του Ted Conferences και πρώην συντάκτη του Wired.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια αρένα χωρίς αποκλεισμούς για την ελευθερία του λόγου», είπε, παρομοιάζοντας το Twitter με μια «de facto πλατεία της πόλης».

Ο Άντερσον ρώτησε αν ο Μασκ είχε «διασφαλίσει τη χρηματοδότηση» για να λάβει την απάντηση «έχω επαρκή περιουσιακά στοιχεία», είπε ο Μασκ. «Μπορώ να το κάνω αν είναι δυνατόν».

Κριτική στην SEC

Ο Μασκ πρόσθεσε, αναφερόμενος στην διαμάχη  με την SEC σχετικά με τα tweet που έχει κάνει για την Tesla, τονίζοντας ότι η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς δεν πράττει σωστά, και μάλιστα δεν δίστασε να αποκαλέσει κάποια από τα μέλη της  «καθάρματα».

«Δεν θέλω να κατηγορήσω τους πάντες στην SEC, αλλά σίγουρα το γραφείο του Σαν Φρανσίσκο», είπε ο Μασκ.

Αγορά περισσότερων μετοχών

Σύμφωνα με το Bloomberg, μία πιθανή επόμενη κίνηση του Μασκ θα μπορούσε να είναι να συνεχίσει να αγοράζει μετοχές του Twitter, σε τιμές αγοράς, μόνος ή σε συνεργασία με κάποιον ακόμη επενδυτή ή ήδη υπάρχοντα μέτοχο της εταιρείας, με απώτερο στόχο να αποκτήσει μερίδιο τέτοιο που θα του δώσει τον έλεγχο της πλατφόρμας.

Από τη στιγμή που ο Μασκ αποτελεί για τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές τον βασικό μέτοχο του Twitter, μία τέτοια κίνηση δεν θα μπορούσε να γίνει εν κρυπτώ. Θα πρέπει κάθε φορά που αγοράζει ή πουλά μετοχές της Twitter να υποβάλλει νέο φάκελο.

Σε αυτή την περίπτωση και η σημερινή διοίκηση του Twitter θα έχει το χρόνο να θέσει εμπόδια στην προσπάθεια του βασικού μετόχου να συγκεντρώσει ένα τεράστιο μερίδιο στην εταιρεία χωρίς υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου. Αυτά τα τακτικά εμπόδια θεωρούνται κοινά μεταξύ εταιρειών που δέχονται πυρά από ακτιβιστές επενδυτές ή σε εχθρικές καταστάσεις εξαγοράς.

Προφανώς το διοικητικό συμβούλιο του Twitter θα αναμένει να δει ποια είναι η επόμενη κίνηση του Μασκ προτού αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει τακτικές καθυστέρησης, πιθανώς σε μια προσπάθεια να διατηρήσει εγκάρδιες τις σχέσεις με τον δισεκατομμυριούχο για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η δεύτερη επιλογή

Μία δεύτερη επιλογή για τον Μασκ θα μπορούσε να είναι η αγορά μετοχών από άλλους επενδυτές του Twitter, πιθανότατα προσφέροντάς τους ένα premium στο σημείο όπου διαπραγματεύεται η μετοχή. Θα επρόκειτο για μια ακριβή επιλογή με δεδομένο ότι η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί κατά 20%, ήδη πριν αποκαλυφθεί το μερίδιο του Μασκ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δημοπρασίες συχνά συνοδεύονται από την απαίτηση ότι ένα ορισμένο ποσοστό μετόχων θα παραιτηθεί από τις μετοχές του προς πώληση, επομένως όσο υψηλότερη είναι η προσφορά τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας. Σε αντίθεση με πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, το Twitter δεν έχει δομή μετοχών διπλής κατηγορίας, επομένως υπάρχουν πολλοί θεσμικοί επενδυτές με μερίδια αρκετά μεγάλα ώστε να κινήσουν τη βελόνα υπέρ του Μασκ, αν αυτός είναι ο δρόμος που επιλέγει.

Διαβάστε ακόμη: Μια «παθητική» επένδυση που γίνεται ενεργητική

Η επιλογή του συνεργάτη

Μια πραγματική εξαγορά του Twitter θα απαιτούσε χρηματοδότηση και τραπεζίτες για να φέρουν την εταιρεία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μέσω των εταιρειών του, Tesla και Space Exploration Technologies Corp., ο Μασκ έχει έναν κατάλογο τραπεζών που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν σε μια συμφωνία, αν και οι τραπεζίτες μπορεί να είναι επιφυλακτικοί.

Ο Μασκ έχει επίσης «τσακωθεί» με την JPMorgan Chase. Ωστόσο, η Tesla έχει ακόμα μια σειρά δανειστών – από την Goldman Sachs Group Inc., η οποία την πήρε δημόσια το 2010, μέχρι τις Barclays Plc, Citigroup Inc. και Credit Suisse Group AG, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Οποιοσδήποτε από αυτούς θα μπορούσε θεωρητικά να βοηθήσει.

Η πώληση των πάντων

Υπάρχει, τέλος, πάντα η πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία και ο Μασκ αποφασίσει να πουλήσει τις μετοχές του και να συγκεντρώσει τα κέρδη του. Εάν συμβεί αυτό, πιθανότατα θα χρησιμοποιούσε μια τράπεζα για να πουλήσει τις μετοχές σε μια συναλλαγή μπλοκ. Θα ήταν ένα ήσυχο τέλος σε έναν κύκλο άγριων ειδήσεων, τουλάχιστον μέχρι ο Μασκ να προχωρήσει στον επόμενο στόχο.

Διαβάστε ακόμη: Ίλον Μασκ:Θέλει να βγάλει το «w» από το Twitter και μένει εκτός ΔΣ

Πώς ο Ίλον Μασκ έφτασε στην πρόταση των 41,39 δισ. για εξαγορά

Τις τελευταίες ημέρες το Twitter έχει βρεθεί ξαφνικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μέχρι προσφάτως μονοπωλούσε ο όμιλος Meta του Μαρκ Ζάκεμπεργκ.

Ο λόγος, το «ξαφνικό» ενδιαφέρον του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη, του Ίλον Μασκ, για το εν λόγω μέσο – που όπως αποδείχτηκε μόνο ξαφνικό δεν ήταν. Αιφνιδιαστική υπήρξε μόνο η αποκάλυψη από τον Μασκ, στις 4 Απριλίου, ότι ο ίδιος κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 9% των μετοχών της Twitter – κάτι που τον μετέτρεπε στον μεγαλύτερο μεμονωμένο μέτοχο της εταιρείας.

Τα επόμενα 24ωρα μετά την αποκάλυψη, ο Μασκ αναρτούσε διαρκώς στον λογαριασμό του στο Twitter ιδέες, ακόμα και αμφιλεγόμενα αστεία, για το πώς θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη δημοφιλή πλατφόρμα. Την επόμενη εβδομάδα, ο Μασκ θα δεχόταν πρόταση να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, την οποίαν αρχικά αποδέχτηκε. Όμως πέντε ημέρες αργότερα ξαφνικά υπαναχώρησε, αφήνοντας τη διοίκηση της εταιρείας, τους εργαζόμενους, τους επενδυτές και τους ενδιαφερόμενους να προσπαθούν να μαντέψουν τα σχέδιά του – μέχρι τη σημερινή ανακοίνωση της πρότασης-μαμούθ για εξαγορά της πλατφόρμας.

Το Bloomberg καταγράφει τα βήματα που προηγήθηκαν της εξέλιξης αυτής

31 Ιανουαρίου: Ο Μασκ αρχίζει να «χτίζει» το μερίδιό του

Ο Μασκ άρχισε να αγοράζει αθόρυβα μετοχές της Twitter στις 31 Ιανουαρίου. Μέχρι τις 14 Μαρτίου είχε συγκεντρώσει μερίδιο άνω του 5%, όριο μετά το οποίο υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ενημερώσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κατ’ επέκταση στο κοινό. Ο Μασκ έχασε την προθεσμία για να ενημερώσει την SEC κατά 10 ημέρες. Με την τιμή της μετοχής του Twitter να εκτινάσσεται το δευτερόλεπτο κατά το οποίο αποκαλύφθηκε η συμμετοχή του, με τη σιωπή κατάφερε να αγοράσει περισσότερες φθηνές μετοχές – κάτι πάντως που οδήγησε σε αγωγή μετόχων εναντίον του.

24 Μαρτίου: Ο Μασκ αρχίζει να ασκεί κριτική για το Twitter, στο Twitter

Με την κατοχή μεριδίου να παραμένει κρυφή, ο Μασκ άρχισε να αναρτά στο Twitter μηνύματα επικριτικά για την εταιρεία στα τέλη Μαρτίου.

«Ανησυχούμε για την de facto μεροληψία στον αλγόριθμο Twitter που έχει σημαντική επίδραση στο κοινό. Ο αλγόριθμος του Twitter πρέπει να είναι ανοιχτού κώδικα», έγραψε ο Μασκ στο Twitter στις 24 Μαρτίου.

«Η ελευθερία του λόγου είναι απαραίτητη για μια λειτουργική δημοκρατία. Πιστεύετε ότι το Twitter τηρεί αυστηρά αυτήν την αρχή;», ρώτησε ο Μασκ τους ακολούθους του σε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 25 Μαρτίου.

«Χρειάζεται μια νέα πλατφόρμα;», ρώτησε ο Μασκ σε ένα tweet στις 26 Μαρτίου: «Το σκέφτομαι σοβαρά αυτό».

Αρκετοί χρήστες σχολιάζοντας το tweet του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla τού συνέστησαν να εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει το Twitter. Σύντομα θα ανακάλυπταν ότι αποκτούσε ήδη μετοχές.

4 Απριλίου: Το μερίδιο του Μασκ δημοσιοποιείται και προσκαλείται να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο της Twitter

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του ποσοστού των μετοχών που κατέχει, ο Μασκ άρχισε να δημοσιεύει στο Twitter επιχειρηματικές προτάσεις για την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης. Ο Μασκ δημοσίευσε μια άλλη δημοσκόπηση στο Twitter ζητώντας από τους χρήστες να ψηφίσουν εάν ήθελαν η εταιρεία να προσθέσει ένα κουμπί επεξεργασίας που θα επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν τα tweets μετά τη δημοσίευσή τους. Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Παράγκ Αγκραβάλ, προέτρεψε τους χρήστες να «ψηφίσουν προσεκτικά» στη δημοσκόπηση. «Οι συνέπειες αυτής της δημοσκόπησης θα είναι σημαντικές», είπε.

Μέχρι το τέλος της ημέρας, η Twitter κάλεσε τον Μασκ να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο. Ο Μασκ έδωσε την αίσθηση ότι θα υπέγραφε μια συμφωνία που όριζε ότι δεν θα μπορούσε να αποκτήσει περισσότερο από το 14,9% των μετοχών της εταιρείας.

5 Απριλίου: Ο Μασκ γίνεται ενεργός επενδυτής

Το πρωί, αρκετά από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Twitter μπήκαν στην πλατφόρμα για να συγχαρούν τον Μασκ για την απόφασή του να ενταχθεί στις τάξεις τους. Ο Αγκραβάλ έγραψε στο Twitter ότι η εταιρεία και ο Μασκ συνομιλούσαν για εβδομάδες.

9 Απριλίου: Ο Μασκ απορρίπτει τη θέση στο διοικητικό συμβούλιο

Την ημέρα που ο Μασκ επρόκειτο να ενταχθεί επίσημα στο διοικητικό συμβούλιο της Twitter, ο βαθύπλουτος επιχειρηματίας ενημέρωσε την εταιρεία ότι θα απέρριπτε την προσφορά της. Ωστόσο, το Twitter περίμενε για περίπου 36 ώρες να δει αν ο Μασκ θα άλλαζε γνώμη. Ο ιστότοπος επενδυτικών σχέσεων της Twitter ανέφερε τον Μασκ ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου όλο το Σαββατοκύριακο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ το κοινό εξακολουθούσε να πιστεύει ότι ο Μασκ επρόκειτο να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο, ο Μασκ ανέβασε στο Twitter αρκετές κρυφές κριτικές και προτάσεις για την εταιρεία. Ο Μασκ ρώτησε τους ακολούθους του: «Πεθαίνει το Twitter;»

Ο ιδιοκτήτης της Tesla πρότεινε ότι όλοι όσοι εγγράφονται στο Twitter Blue, μια συνδρομητική έκδοση για ισχυρούς χρήστες, θα πρέπει να λάβουν ένα σημάδι ελέγχου ταυτότητας. Πρότεινε το Twitter να μετατρέψει τα κεντρικά του γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο σε καταφύγιο αστέγων «καθώς κανείς δεν εμφανίζεται έτσι κι αλλιώς». Και έκανε μερικά χαζά αστεία, προτείνοντας την αφαίρεση του «w» στο Twitter.

10 Απριλίου: Το Twitter δημοσιοποιεί τα νέα

Την Κυριακή, ο Αγκραβάλ στέλνει ένα ενημερωτικό σημείωμα στους υπαλλήλους και αργότερα το δημοσιεύει στο Twitter. Ούτε ο Αγκραβάλ ούτε ο Μασκ εξηγούν τους λόγους της ανατροπής.

11 Απριλίου: Οι εικασίες δίνουν και παίρνουν

Ο Μασκ ενημερώνει τη SEC. Πλέον, μπορεί να αγοράσει όσες μετοχές θέλει. Χωρίς θέση στο διοικητικό συμβούλιο, δεν χρειάζεται πλέον να ενεργεί προς το συμφέρον των μετόχων του Twitter. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εργαζόμενοι της Twitter – που δεν έχει ιδρυτή με πλειοψηφικό έλεγχο όπως άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες – οι εργαζόμενοι είναι «κατα-αγχωμένοι», ανησυχούν ότι αυτή είναι μόνο η αρχή των δεινών τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή