Η «όρεξη» της Ινδίας για άνθρακα αυξάνεται. Παρόλο που πολλές χώρες ανά τον κόσμο αποφεύγουν τα ρωσικά εμπορεύματα, λόγω των δυτικών κυρώσεων, ο ασιατικός γίγαντας στρέφει το βλέμμα του στον ρωσικό άνθρακα – αφού έχει ήδη αγοράσει πετρέλαιο με έκπτωση από τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα ως μέρος ενός νέου γύρου κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές άνθρακα της Ινδίας από τη Ρωσία εκτινάχθηκαν τον Μάρτιο σε υψηλά διετίας, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας πληροφοριών εμπορευμάτων Kpler.

Οι εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία ήταν 1,04 εκατομμύρια τόνοι, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020, είπε ο Μάθιου Μπόιλ της Kpler, επικεφαλής αναλυτής χύδην ξηρού φορτίου, στο CNBC. Τα δύο τρίτα του όγκου του Μαρτίου προέρχονταν από τα ρωσικά λιμάνια της Άπω Ανατολής, πιθανότατα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Οι αγορές υποψιάζονται ότι η Ινδία και η Κίνα μπορεί να ενισχύσουν τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, αντισταθμίζοντας ορισμένες από τις επιπτώσεις μιας επίσημης απαγόρευσης της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα», δήλωσε ο Βίβεκ Νταρ, διευθυντής έρευνας εξόρυξης και ενεργειακών εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia.

Διπλασιασμός εισαγωγών ρωσικού οπτάνθρακα

Την περασμένη εβδομάδα, η Ινδία δήλωσε ότι σχεδιάζει να διπλασιάσει τις εισαγωγές ρωσικού οπτάνθρακα, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χάλυβα.

«Η απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα έρχεται σε μια στιγμή που η διεθνής αγορά άνθρακα είναι ήδη πολύ σφιχτή, με αντίστοιχα υψηλές τιμές», σύμφωνα με τη Rystad Energy. «Η αύξηση της ζήτησης άνθρακα στην Ασία, καθώς οι χώρες προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις εισαγωγές ακριβού φυσικού αερίου, έχει εκτοξεύσει τις τιμές του άνθρακα στα ύψη το περασμένο έτος».

Το κύριο σημείο αναφοράς για τον άνθρακα που εισάγεται στην Ευρώπη – το API 2 –  κατέγραψε αυξημένες τιμές στα 300 δολάρια ανά τόνο την περασμένη Τρίτη, σε σύγκριση με 70 δολάρια ανά τόνο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τη Rystad Energy.

Η ζήτηση για άνθρακα στην Ινδία πιθανότατα θα “ικανοποιηθεί” από μια μεγάλη εμπορική συμφωνία που υπέγραψε η χώρα με την Αυστραλία στις 2 Απριλίου, καθώς το εμπόρευμα πληροί τις προϋποθέσεις για την άρση των δασμών. Οι δασμοί πρόκειται να καταργηθούν σε περισσότερο από το 85% των αυστραλιανών προϊόντων που εξάγονται στην Ινδία. Αυτό, ωστόσο, θα έχει περιορισμούς, καθώς η Αυστραλία δεν θα έχει επαρκή άνθρακα για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της Ινδίας, είπαν οι αναλυτές.

Ο άνθρακας αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας, σύμφωνα με την έκθεση για τις ενεργειακές προοπτικές της Ινδίας για το 2021 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Η χώρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής και εισαγωγέας άνθρακα στον κόσμο, με την Κίνα να είναι η πρώτη.

Η Ρωσία είναι ο έκτος μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα στον κόσμο. Το 2020, το 54% των εξαγωγών άνθρακα της χώρας κατευθύνθηκε στην Ασία, ενώ περίπου το 31% κατευθύνθηκε σε χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Διπλασιασμός παρά τις «προειδοποιητικές βολές» από τις Η.Π.Α.

Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, η Ινδία αγόρασε πολύ λίγο άνθρακα από τη Ρωσία, ο οποίος αντιπροσώπευε μόνο περίπου το 2% των συνολικών εισαγωγών της Ινδίας το 2021.

«Κινούμαστε προς την κατεύθυνση της εισαγωγής οπτάνθρακα από τη Ρωσία», δήλωσε ο Ινδός υπουργός Χάλυβας Ραμτσάντρα Πρασάντ Σινγκ σε διάσκεψη στο Νέο Δελχί, σύμφωνα με το Reuters. Είπε ότι η χώρα είχε εισαγάγει 4,5 εκατομμύρια τόνους οπτάνθρακα από τη Ρωσία, αλλά δεν ανέφερε ποια περίοδο.

«Παρά τις προειδοποιήσεις από τη Δύση, η Ινδία συνεχίζει να αυξάνει την εφοδιαστική αλυσίδα της με τη Ρωσία όσον αφορά στους φυσικούς πόρους όπως το πετρέλαιο και τον άνθρακα», δήλωσε ο Σαμίρ Καπαντιά, επικεφαλής εμπορίου στην εταιρεία συμβούλων κυβερνητικών σχέσεων Vogel Group.

Από τη μεριά του ο Λευκός Οίκος έχει εξαπολύσει δύο «προειδοποιητικές βολές» μέχρι σήμερα, πιέζοντας την Ινδία να βρίσκεται στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και να αποφύγει την ευθυγράμμιση με τη Ρωσία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ φέρεται να έχουν προειδοποιήσει το Νέο Δελχί για την απότομη αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου, ενώ η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει ότι η Ινδία θα αντιμετωπίσει σημαντικές συνέπειες εάν ευθυγραμμιστεί με τη Μόσχα.

Η Ινδία εξαγοράζει επίσης φθηνότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία, καθώς οι αγορές της αυξάνονται σημαντικά, από την αρχή του πολέμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ