«Ήρθε η ώρα να κυβερνήσουμε τη Γαλλία διαφορετικά», έδωσε το σύνθημα η ακροδεξιά υποψήφια για την προεδρία της χώρας, Μαρίν Λεπέν, σε προεκλογική συγκέντρωση την Πέμπτη, με συχνές διακοπές από ένα ενθουσιώδες πλήθος που φώναζε «θα νικήσουμε!»

Μόλις 10 ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο που θα καθορίσει ποιος θα ηγηθεί της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο νυν πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι της ακροδεξιάς αντιπάλου του.

Αλλά ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και η αναμέτρηση αμφίρροπη, με αποτέλεσμα ένα πλήθος πολλών χιλιάδων οπαδών της Λεπέν να αισθάνεται την αυτοπεποίθηση καθώς φώναζε «Μαρίν, πρόεδρος!», κυματίζοντας γαλλικές σημαίες.

«Ελίτ εναντίον λαού»

«Προτείνουμε ένα πραγματικά εναλλακτικό πρότζεκτ», είπε η Λεπέν. «Αυτές οι εκλογές φέρνουν την ελίτ εναντίον του λαού», είπε, προτρέποντας όλους τους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν πίσω της για να απωθήσουν «ένα φθαρμένο σύστημα».

«Είμαστε έτοιμοι!», είπε και πρόσθεσε: «Λέω σε όσους σκοπεύουν να απόσχουν: ελάτε να ψηφίσετε. Αν ψηφίσει ο κόσμος, ο λαός κερδίζει».

Η Λεπέν, η οποία ήταν επίσης υποψήφια στις προηγούμενες δύο προεδρικές εκλογές, είναι πιο δημοφιλής από ποτέ στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, έχοντας αμβλύνει με επιτυχία την εικόνα της και έχοντας συνδέσει την εκστρατεία της με τα δεινά που προκαλεί το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Προσπάθεια χειραγώγησης

Δεν έχει αλλάξει τον πυρήνα της αντιμεταναστευτικής, ευρωσκεπτικιστικής ακροδεξιάς πλατφόρμας της, αλλά δεν εστιάζει σε αυτό, σε αντίθεση με τις προηγούμενες προεκλογικές της προσπάθειες.

Πριν από την ομιλία της Λεπέν, μια υποστηρικτής της, η Μπριζίτ Μπερτράν, είπε ότι ψήφισε για τρίτη φορά τη Λεπέν και ήταν πιο ενθουσιώδης από ποτέ. «Μου αρέσουν οι πολιτικές της», είπε.

Η Λεπέν έχει πολλούς οπαδούς σε περιοχές της νότιας Γαλλίας, αλλά και πολλούς επικριτές.

Στην ιστορική πόλη της Αβινιόν, κάποτε έδρα των Καθολικών Παπών τον 14ο αιώνα, η συνταξιούχος Paulette Chareyle, έμεινε μακριά από τη συγκέντρωση. «Δεν μου αρέσουν οι ιδέες της. Δεν θα την ψηφίσω», είπε η Chareyle, προσθέτοντας ότι η πιο ήπια εικόνα της Λεπέν αποτελεί μια προσπάθεια χειραγώγησης, «για να επιβάλει μια πολύ σκληρή ακροδεξιά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα