Οι ΗΠΑ πιέζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά από τις νέες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ, απαγορεύοντας τις εξαγωγές καπνού, αλλά και μειώνοντας κατά 50% τις εξαγωγές πετρελαίου προς τη χώρα. Η Ουάσινγκτον πιέζει επίσης, για την ένταξη σε μία μαύρη λίστα της ομάδας ηλεκτρονικών χάκερ Lazarus, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης που ανάγνωσε χθες το Reuters.

Οι ΗΠΑ διένειμαν το ίδιο σχέδιο απόφασης στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτή την εβδομάδα. Δεν ξεκαθαρίστηκε άμεσα το αν και το πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία. Για την ψήφιση μιας απόφασης απαιτούνται εννέα θετικοί ψήφοι και η μη άσκηση βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, την Γαλλία, την Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στην ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, μετά την εκτόξευση τον προηγούμενο μήνα, ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Επρόκειτο για την πρώτη εκτόξευση από το 2017.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα Σουνγκ Κιμ δήλωσε στους δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ έχουν συζητήσει το προσχέδιο της απόφασης με την Κίνα και τη Ρωσία, αλλά “δυστυχώς, δεν μπορώ να αναφέρω ότι είχαμε παραγωγικές συζητήσεις με αυτούς από τότε.”

«Αυξανόμενες ενδείξεις» για δοκιμή πυρηνικού όπλου

Αμερικανοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι από τη Νότια Κορέα, όπως επίσης και αναλυτές, έχουν δηλώσει ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σύντομα σε μία δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου, για πρώτη φορά από το 2017.

Το προσχέδιο απόφασης του ΟΗΕ που κατάρτισαν οι ΗΠΑ θα παρατείνει μία απαγόρευση στις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, συμπεριλαμβάνοντας και πυραύλους τύπου κρουζ ή “οποιοδήποτε άλλο σύστημα με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων.”

Παράλληλα, θα μειώνει στο ήμισυ τις εξαγωγές πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα στα δύο εκατομμύρια βαρέλια ετησίως, ενώ θα μειώνει και τις εξαγωγές διυλισμένου αργού πετρελαίου στα 250.000 βαρέλια. Το ίδιο προσχέδιο απόφασης, προβλέπει τις εξαγωγές της Βόρειας Κορέας “σε ορυκτά καύσιμα, πετρέλαια και προϊόντα της διύλισης τους.”

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είναι μανιώδης καπνιστής και συχνά εμφανίζεται σε φωτογραφίες στα κρατικά ΜΜΕ, με ένα τσιγάρο στα χέρια. Το αμερικανικό προσχέδιο απόφασης θα απαγορεύει τις εξαγωγές καπνού, αλλά και βιομηχανικά επεξεργασμένου καπνού στη Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα έχει υπαχθεί σε κυρώσεις του ΟΗΕ από το 2006. Οι κυρώσεις αυτές, έχουν ομόφωνα ενισχυθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στα χρόνια που ακολούθησαν και σε μία προσπάθεια μείωσης της χρηματοδότησης των προγραμμάτων πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα