Τις τελευταίες ημέρες το Twitter έχει βρεθεί ξαφνικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μέχρι προσφάτως μονοπωλούσε ο όμιλος Meta του Μαρκ Ζάκεμπεργκ.

Ο λόγος, το «ξαφνικό» ενδιαφέρον του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη, του Ίλον Μασκ, για το εν λόγω μέσο – που όπως αποδείχτηκε μόνο ξαφνικό δεν ήταν. Αιφνιδιαστική υπήρξε μόνο η αποκάλυψη από τον Μασκ, στις 4 Απριλίου, ότι ο ίδιος κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 9% των μετοχών της Twitter – κάτι που τον μετέτρεπε στον μεγαλύτερο μεμονωμένο μέτοχο της εταιρείας.

Τα επόμενα 24ωρα μετά την αποκάλυψη, ο Μασκ αναρτούσε διαρκώς στον λογαριασμό του στο Twitter ιδέες, ακόμα και αμφιλεγόμενα αστεία, για το πώς θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη δημοφιλή πλατφόρμα. Την επόμενη εβδομάδα, ο Μασκ θα δεχόταν πρόταση να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, την οποίαν αρχικά αποδέχτηκε. Όμως πέντε ημέρες αργότερα ξαφνικά υπαναχώρησε, αφήνοντας τη διοίκηση της εταιρείας, τους εργαζόμενους, τους επενδυτές και τους ενδιαφερόμενους να προσπαθούν να μαντέψουν τα σχέδιά του – μέχρι τη σημερινή ανακοίνωση της πρότασης-μαμούθ για εξαγορά της πλατφόρμας.

Η αντίδραση της Twitter

Σημειώνεται ότι, λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης Μασκ, η Twitter ανακοίνωσε ότι «θα εξετάσει με προσοχή» την προσφορά του Αμερικανού μεγιστάνα για την εξαγορά της και την έξοδό της από την Wall Street.

Η εταιρεία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι έλαβε την μη ζητηθείσα και μη δεσμευτική προσφορά του Ιλον Μασκ για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας στην τιμή των 54,20 δολαρίων τοις μετρητοίς.

«Το διοικητικό συμβούλιο της Twitter θα εξετάσει με προσοχή την προσφορά για να καθορίσει την στάση που θεωρεί ότι θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα της εταιρείας και όλων των μετόχων της Twitter», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Βήμα-βήμα οι κινήσεις Μασκ

Το Bloomberg καταγράφει τα βήματα που προηγήθηκαν των σημερινών εξελίξεων.

31 Ιανουαρίου: Ο Μασκ αρχίζει να «χτίζει» το μερίδιό του

Ο Μασκ άρχισε να αγοράζει αθόρυβα μετοχές της Twitter στις 31 Ιανουαρίου. Μέχρι τις 14 Μαρτίου είχε συγκεντρώσει μερίδιο άνω του 5%, όριο μετά το οποίο υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ενημερώσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κατ’ επέκταση στο κοινό. Ο Μασκ έχασε την προθεσμία για να ενημερώσει την SEC κατά 10 ημέρες. Με την τιμή της μετοχής του Twitter να εκτινάσσεται το δευτερόλεπτο κατά το οποίο αποκαλύφθηκε η συμμετοχή του, με τη σιωπή κατάφερε να αγοράσει περισσότερες φθηνές μετοχές – κάτι πάντως που οδήγησε σε αγωγή μετόχων εναντίον του.

24 Μαρτίου: Ο Μασκ αρχίζει να ασκεί κριτική για το Twitter, στο Twitter

Με την κατοχή μεριδίου να παραμένει κρυφή, ο Μασκ άρχισε να αναρτά στο Twitter μηνύματα επικριτικά για την εταιρεία στα τέλη Μαρτίου.

«Ανησυχούμε για την de facto μεροληψία στον αλγόριθμο Twitter που έχει σημαντική επίδραση στο κοινό. Ο αλγόριθμος του Twitter πρέπει να είναι ανοιχτού κώδικα», έγραψε ο Μασκ στο Twitter στις 24 Μαρτίου.

«Η ελευθερία του λόγου είναι απαραίτητη για μια λειτουργική δημοκρατία. Πιστεύετε ότι το Twitter τηρεί αυστηρά αυτήν την αρχή;», ρώτησε ο Μασκ τους ακολούθους του σε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 25 Μαρτίου.

«Χρειάζεται μια νέα πλατφόρμα;», ρώτησε ο Μασκ σε ένα tweet στις 26 Μαρτίου: «Το σκέφτομαι σοβαρά αυτό».

Αρκετοί χρήστες σχολιάζοντας το tweet του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla τού συνέστησαν να εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει το Twitter. Σύντομα θα ανακάλυπταν ότι αποκτούσε ήδη μετοχές.

4 Απριλίου: Το μερίδιο του Μασκ δημοσιοποιείται και προσκαλείται να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο της Twitter

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του ποσοστού των μετοχών που κατέχει, ο Μασκ άρχισε να δημοσιεύει στο Twitter επιχειρηματικές προτάσεις για την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης. Ο Μασκ δημοσίευσε μια άλλη δημοσκόπηση στο Twitter ζητώντας από τους χρήστες να ψηφίσουν εάν ήθελαν η εταιρεία να προσθέσει ένα κουμπί επεξεργασίας που θα επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν τα tweets μετά τη δημοσίευσή τους. Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Παράγκ Αγκραβάλ, προέτρεψε τους χρήστες να «ψηφίσουν προσεκτικά» στη δημοσκόπηση. «Οι συνέπειες αυτής της δημοσκόπησης θα είναι σημαντικές», είπε.

Μέχρι το τέλος της ημέρας, η Twitter κάλεσε τον Μασκ να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο. Ο Μασκ έδωσε την αίσθηση ότι θα υπέγραφε μια συμφωνία που όριζε ότι δεν θα μπορούσε να αποκτήσει περισσότερο από το 14,9% των μετοχών της εταιρείας.

5 Απριλίου: Ο Μασκ γίνεται ενεργός επενδυτής

Το πρωί, αρκετά από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Twitter μπήκαν στην πλατφόρμα για να συγχαρούν τον Μασκ για την απόφασή του να ενταχθεί στις τάξεις τους. Ο Αγκραβάλ έγραψε στο Twitter ότι η εταιρεία και ο Μασκ συνομιλούσαν για εβδομάδες.

9 Απριλίου: Ο Μασκ απορρίπτει τη θέση στο διοικητικό συμβούλιο

Την ημέρα που ο Μασκ επρόκειτο να ενταχθεί επίσημα στο διοικητικό συμβούλιο της Twitter, ο βαθύπλουτος επιχειρηματίας ενημέρωσε την εταιρεία ότι θα απέρριπτε την προσφορά της. Ωστόσο, το Twitter περίμενε για περίπου 36 ώρες να δει αν ο Μασκ θα άλλαζε γνώμη. Ο ιστότοπος επενδυτικών σχέσεων της Twitter ανέφερε τον Μασκ ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου όλο το Σαββατοκύριακο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ το κοινό εξακολουθούσε να πιστεύει ότι ο Μασκ επρόκειτο να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο, ο Μασκ ανέβασε στο Twitter αρκετές κρυφές κριτικές και προτάσεις για την εταιρεία. Ο Μασκ ρώτησε τους ακολούθους του: «Πεθαίνει το Twitter;»

Ο ιδιοκτήτης της Tesla πρότεινε ότι όλοι όσοι εγγράφονται στο Twitter Blue, μια συνδρομητική έκδοση για ισχυρούς χρήστες, θα πρέπει να λάβουν ένα σημάδι ελέγχου ταυτότητας. Πρότεινε το Twitter να μετατρέψει τα κεντρικά του γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο σε καταφύγιο αστέγων «καθώς κανείς δεν εμφανίζεται έτσι κι αλλιώς». Και έκανε μερικά χαζά αστεία, προτείνοντας την αφαίρεση του «w» στο Twitter.

10 Απριλίου: Το Twitter δημοσιοποιεί τα νέα

Την Κυριακή, ο Αγκραβάλ στέλνει ένα ενημερωτικό σημείωμα στους υπαλλήλους και αργότερα το δημοσιεύει στο Twitter. Ούτε ο Αγκραβάλ ούτε ο Μασκ εξηγούν τους λόγους της ανατροπής.

11 Απριλίου: Οι εικασίες δίνουν και παίρνουν

Ο Μασκ ενημερώνει τη SEC. Πλέον, μπορεί να αγοράσει όσες μετοχές θέλει. Χωρίς θέση στο διοικητικό συμβούλιο, δεν χρειάζεται πλέον να ενεργεί προς το συμφέρον των μετόχων του Twitter. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εργαζόμενοι της Twitter – που δεν έχει ιδρυτή με πλειοψηφικό έλεγχο όπως άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες – οι εργαζόμενοι είναι «κατα-αγχωμένοι», ανησυχούν ότι αυτή είναι μόνο η αρχή των δεινών τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία